Clarice Dinu
11.07.2017
Mini

Stațiunea din România care s-a transformat în 5 ani dintr-o baltă de nămol în care se scăldau bivolii într-o atracție turistică de top

Stațiunea din România care s-a transformat în 5 ani dintr-o baltă de nămol în care se scăldau bivolii într-o atracție turistică de top
În doar cinci ani de când și-a deschis porțile stațiunea Băile Figa a reușit să atragă sute de mii de turiști. Anul trecut peste 200.000 de turiști din Ardeal dar și din Moldova au trecut pragul complexului balnear. Cum a reușit unul dintre cei mai apreciați primari din țară să transforme în mai puțin de cinci ani, o baltă de nămol unde se scădau bivolii în una dintre cele mai apreciate și de succes stațiuni din România? Simplu! „Cu încredere și viziune", spune edilul.

Istoria stațiunii Figa a început 2008 când zona a fost inclusă într-un proiect, finanțat din fonduri PHARE – „Creșterea valorii potențialului balnear al lacurilor sărate din regiunea de Nord-Vest”, proiectul în valoare de 4,2 milioane de euro vizând amenajarea a trei stațiuni unde au existat resurse de apă sărată.  

1,8 milioane de euro au fost alocați pentru amenajarea stațiunii Băile Figa, restul banilor mergând la băile de la Cojocna și la Dej. Până acum la Figa au fost investiți peste 5 milioane de euro.

Construcția primelor bazine (unul deschis cu apă sărată și unul închis) de la Figa a început în 2008 și au fost finalizate în 2010. Încă de la deschidere turiștii, dornici de tratamente cu apă sărată au luat cu asalt stațiunea, în primul an peste 20.000 de turiști trecând porțile complexului balnear.

Suprins de numărul mare de turiști care au venit la Figa, primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan a început încă din 2011 un amplu proiect de extindere a parcului balnear care acum are 15 hectare de teren.

În 2011 administrația orașului a amenajat un râu leneș pe care iubitorii de apă se pot plimba în voie cu colaci de mari dimensiuni. În 2012 a urmat amenajarea unui nou bazin cu apă dulce și a unui bazin rustic cu nămol dar și a unui jacuzzi exterior. Un an mai târziu stațiunea avea deja mini Aqualand, cu tobogane cu jeturi de apă, saună și un lac sărat. Iar investițiile au continuat an de an.

Și sezonul 2016 vine cu noi surprize pentru turiștii care aleg să-și petreacă câteva zile de relaxare, la Băile Figa. Autoritățile au pregătit un nou bazin cu apă dulce, au extins zonele de plajă, au adus nisip și umbreluțe și se pregătesc pentru a monta un nou topogan, de mari dimensiuni, pentru iubitorii de adrenalină.

În numai cinci ani de la inaugurarea Băilor Figa sute de mii de turiști au trecut deja pragul complexului, numai anul trecut fiind vândute peste 200 de mii de bilete pentru acces în complex.

„Rețeta de succes a Băilor Figa e încrederea și viziunea pentru că atunci când ai o perspectiva, ai un proiect, trebuie să fie susținut și să ai multă încredere că se poate implementa. Băile Figa sunt o rețetă de succes. Ne pregătim pentru noul sezon și cel mai important este să urmărești acest proiect de aproape și să vi întotdeauna cum îmbunătățiri. E nevoie de multă întreținere, reabilitări tot timpul și să fie și o ofertă convenabilă pentru cea mai mare masă de turiști care au mai multe criterii pe baza căruia aleg o locație” a dezvăluit pentru Gândul, „rețeta succesului” primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Deși planurile pentru crearea unei stațiuni menită să pună în valoare apele sărate era în gândul administrației orașului Beclean încă din 2005 nimeni nu s-a gândit vreodată că Băile Figa vor avea un astfel de succes.

„Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge la un asemenea nivel de dezvoltare. Am fost și eu surprins și nu numai eu – toți locuitorii din această zonă. Aici a existat un potențial extraordinar de ape sărate și mai mult decât apele, nămolul de la Figa este foarte important. Urmează o dezvoltare în funcție de numărul de turiști. Turiștii ne susțin. Urmează o parte medicală, un SPA care va avea un alt nivel. Deja așteptările sunt mult mai mari, avem și turiști care vor să fie tratați la o altă categorie și pentru aceștia vom avea această ofertă, această extindere. În pus, vom monta alte topogane mult mai mari, noi piscine și tot timpul vom încerca să fim la standardul așteptărilor turiștilor” a mai spus Nicolae Moldovan.

Studiile efectuate de specialiști au arătat că apa sărată de la Figa și nămolul din această zonă are proprietăți curative, fiind mai bun decât nămolul de la Techirghiol, ceea ce a creat un alt proiect… Un SPA, cu o bază de tratament gândită la ultimele standarde în materie, care se va realiza anii ce urmează.

Proiectul de arhitectură al viitoarei baze de tratament și centru SPA, intitulat  „Legacy” și realizat de NOVELTY AE  a fost unul dintre cele mai de succes proiecte cu care România s-a prezentat anul trecut la cel mai important concurs de arhitectură din lume – World Architecture Festival desfășurat la Singapore. Proiectului viitorului SPA de la Băile Figa a câștigat locul VI, la prestigioasa competiție de arhitectură, în care s-au înscris peste 700 de proiecte și doar două din România.

Construcția viitorului SPA a atras deja numeroase persoane interesate, proiectul fiind estimat la 10 milioane de euro, chiar și Guvernul României exprimându-și intenția de a susține această construcție, unică în România.

Zona aflată în plină expansiune se bazează însă pe micii întreprinzători, administrația locală punând un foarte mare accent pe micii afaceriști care să dezvolte afaceri în zona Băilor Figa și să crească odată cu băile și calitatea vieții localnicilor.

Administrația locală a pus la dispoziția investitorilor, în apropierea complexului balnear, mai multe suprafețe de teren și proiecte, creând aici peste 400 de cabane și pensiuni.

„Avem 180 de căsuțe, de camping din lemn, unde turiștii se pot caza la prețuri foarte accesibile și 220 de vile, de dimensiuni mai mari, acestea putând fi închiriate în întregime sau doar câte o cameră. Am pus la dispoziția micilor întreprinzători suprafețe de teren și proiectele tehnice ale viitoarelor imobile pe care le-am gândit că ar trebui construite în zona Băilor Figa, iar aceștia au fost foarte receptivi, la această dată lucrând intens pentru pregătirea sezonului 2016 care va fi deschis oficial după 1 iunie” a mai precizat primarul Nicolae Moldovan.

Unul dintre investitori a amenajat deja 12 căsuțe din lemn pentru turiști. „Mi-a plăcut foarte mult zona, îmi place foarte mult peisajul, cum este situat în regiunea și am văzut un potențial turistic” aici explică  Gabriel Marton care a venit din județul Cluj pentru a investi la Figa.

Și localnicii au descoperit că din turism se poate face bani și speră ca an de an numărul celor care ajung aici să crească. „Sunt localnic și mi se pare o investiție foarte bună. Eu cred că va lua amploare cu timpul, va fi mult mai bine decât e acum. Ne dorim să fie mai mult decât decât 200.000 de turiști” spune Cosmin Bălan, un al mic investitor la Figa.

Stațiunea Băile Figa este construită în jurul sitului arheologic salifer de la Figa, site care datează din anii 700 Î Hr. și care este comparabil ca și valoare științifică cu cel din Hallstatt din Austria.
 

Inchide