Subiecte și barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Subiectele primite de elevi la prima probă scrisă de la Bac 2015, publicate pe gândul. Text liric la prima vedere și nuvela

Publicat: 24/08/2015, 15:09
Actualizat: 09/01/2020, 07:36

Subiecte și barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Aproximativ 55.000 de candidați a susțin, luni, testul scris la limba și literatura română și primesc, în funcție de profilul și filiera pe care le-au urmat în învățământul liceal, două tipuri de subiecte, începând de la ora 09:00, în cel mult trei ore.

Gândul publică în timp real barem bacalaureat 2015 română. Ministerul Educației a publicat în jurul orei 15:00, pe Edu.ro, baremele pentru subiectele de la limba română, atât pentru profilul uman, cât și pentru profilul real.

UPDATE. Ministerul Educației a publicat baremul pentru subiectele primite de candidații care au participat la proba scrisă de limba română.

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU SUBIECTELE ROMÂNĂ – REAL

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU SUBIECTELE ROMÂNĂ – UMAN

Elevii de la profilul uman care au susținut astăzi proba scrisă la limba și literatura română au primit un text liric la prima vedere – Preludiu de toamnă, de Radu Stanca – pe baza căruia au avut de indicat sinonime neologice pentru cuvintele „tăcut” și „întors”, de explicat rolul cratimei din secvența „mai-nainte”, de ilustrat într-un enunț sensul conotativ al cuvântului „floare”, de identificat două mărci ale subiectivității în text, de precizat tema poeziei și un motiv literar, de selectat două secvențe care conturează dimensiunea temporară a imaginariului poetic, de prezentat semnificația a două figuri de stil diferite, de ilustrat două trăsături ale genului liric și de comentat ultima strofă a textului.

La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text de tip argumentativ în care să vorbească despre utilitatea cunoașterii biografiei unei personalități culturale/științifice.

La subiectul al treilea, absolvenții claselor a XII-a de la uman au avut de scris un eseu despre relația dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.

Subiectele primite de elevi la Uman (clic pentru dimensiunea completă):

Subiectele date la Real:

Elevii de la real au primit tot un text liric la prima vedere – Dor căzut – Nicolae Labiș. Ei au avut de indicat sinonime pentru „chipul” și”șezând”, de explicat rolul unei cratime, de construit un enunț în care să folosească o expresie sau o locuțiune care să conțină substantivul umbra, să transcrie două mărci lexico gramaticale ale eului liric, să precizeze două motive literare prezente în text, să selecteze două secvențe care conturează dimensiunea temporala a imaginarului poetic, să prezinte semnificația a două figure de stil, să dea exemplu de două trăsături ale genului liric și să comenteze strofa a patra a textului.

La subiectul al doilea, au avut de scris un eseu despre implicarea tinerilor în activități umanitare, iar la cel de-al treilea, trebuiau să redacteze un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Subiecte și barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Ce subiecte au fost in iulie 2015 la Uman

În sesiunea din iulie, la primul subiect, elevii au primit un subiect care a avut nouă cerințe, legate de un fragment din piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian. Primele trei cerințe, notate fiecare cu câte două puncte, au vizat numirea unor sinonime neologice pentru cuvintele „pomenește” și „trecută”, explicarea rolului virgulei în secvența „Vă mulțumesc, domnule secretar” și construirea unui enunț în care să se ilustreze sensul conotativ al substantivului „pagină”. La același subiect, următoarele cinci cerințe au fost notate cu câte patru puncte. Astfel, plecând de la textul dat, candidații trebuiau să precizeze o temă a discuției dintre personaje, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menționeze o modalitate de caracterizare a personalului „Gaby”, exemplificând-o cu o secvență semnificativă din text, să prezinte rolul notațiilor autorului în text și să ilustreze cu câte un exemplu din text două trăsături ale genului dramatic. Tot pentru patru puncte, candidații trebuiau să comenteze, în 60-100 de cuvinte, o secvență din textul dat.

Absolvenții de clasa a XII-a de la profilul uman și pedagogic au avut la subiectul al doilea de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic.

La subiectul al doilea, elevii trebuiau să scrie un text argumentatv despre importanța practicării unui sport la orice vârstă, iar la subiectul al treilea au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă, G. Călinescu sau Marin Preda.

Subiecte și barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Ce subiecte au fost în iulie 2015 la Real

La primul subiect, pe un fragment din piesa de teatru „Trei generații”, de Lucia Demetrius, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe vizând cunoștințe de vocabular, limbă română și gramatică. Câte două puncte au fost acordate pentru primele trei cerințe, respectiv găsirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „socoteai” și „deștepți”, explicarea rolului cratimei în secvența „n-ai venit” și construirea unui enunț în care să se folosească o locuțiune sau expresie care să conțină substantivul „viață”.

Câte patru puncte au fost alocate pentru următoarele șase cerințe ale primului subiect: precizarea unei teme de discuție dintre personajele din textul dat; transcrierea a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe; menționarea unei modalități de caracterizare a personajului „Ruxandra”, exemplificând cu o secvență semnificativă; prezentarea rolului notațiilor autorului; ilustrarea cu câte un exemplu din text a două trăsături ale genului dramatic; comentarea, în 60-100 de cuvinte, a unei secvențe date din text.

La al doilea subiect, cerința a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanța practicării unui sport la orice vârstă.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda.

Elevii care susțin proba scrisă la limba română în sesiunea august -septembrie 2015 vor primi trei subiecte, notate cu câte 30 de puncte fiecare. 10 puncte se vor acorda din oficiu. Baremele se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și se stabilesc ținându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat, aprobate și publicate de Ministerul Educației;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare din partea candidaților;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conținutului programelor de Bac, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compețentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaților pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Potrivit metodologiei de examen, baremele de evaluare și de notare la Bacalaureat 2014se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel național.

Subiecte și barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Metodologia examenului

Lucrările scrise ale candidaților la bacalaureat vor fi corectate în alte județe decât cele în care se susține examenul, măsura fiind luată în iunie, prin ordin de ministru, cu puțin timp înainte de susținerea probelor scrise din prima sesiune a bacalaureatului.

Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor; au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.

Examenul de bacalaureat se desfășoară doar în sălile în care sunt camere video de supraveghere. Comisiile de bacalaureat județene, respectiv cea a municipiului București trebuie să se asigure că sunt camere de supraveghere video funcționale în toate sălile de examen, în sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și în sălile în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.

Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.

Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat măsurile necesare, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidaților le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiți în examen.

De asemenea, candidații nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceștia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la rețele de socializare și care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu persoane din exterior.

Candidații care încalcă aceste reguli vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu și indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Rata de promovare la prima sesiune din acest an a bacalaureatului a fost de 67,9 la sută (66,41 la sută înainte de rezolvarea contestațiilor), cu peste șapte procente mai mare decât anul trecut (60,65 la sută).

Din totalul celor 168.939 de candidați înscriși, la prima sesiune a examenului s-au prezentat 159.703, dintre care 137.475 din promoția curentă și 22.228 din promoțiile anterioare, iar alți 9.236 de candidați au absentat. La 10 iulie, fuseseră eliminați din examen 303 elevi, pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Anul trecut, rata de promovare la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului a fost de 23,78 la sută, respectiv de 22,27 la sută înainte de contestații. La examen s-au înscris 63.323 de absolvenți de liceu, dintre s-au prezentat 52.389.

Subiecte și barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Calendar Bac 2015

Sesiunea august-septembrie 2015

13 – 17 iulie 2015 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen

17-18 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

17-18 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18 -19 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20 – 21 august 2015 Evaluarea competențelor digitale – proba D

24 august 2015 Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă

25 august 2015 Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

28 august 2015 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

31 august 2015 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2015 Afișarea rezultatelor finale

Gândul publică toate informațiile despre Bac 2015 – subiecte, barem și rezultate Bacalaureat 2015.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația