VREMEA. COD ROȘU de inundații în bazine hidrografice din județele Satu Mare, Sălaj și Maramureș. Numeroase localități, afectate de ape

Publicat: 27/05/2015, 11:00

VREMEA. Avertizare cod roșu de inundații a fost emisă, miercuri, și pentru râurile Barcău și Crasna, din județele Sălaj și Satu Mare, codul roșu fiind instituit anterior pe râuri din bazinele hidrografice Maja, Sălaj și Bărsău, din județele Satu Mare, Sălaj și Maramureș, unde se pot produce viituri.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare cod roșu, pe râul Barcău, pe sectorul aferent stației Marca, din județul Sălaj, valabilă miercuri, până la ora 14.00.

Tot până la ora 14.00 sunt sub avertizare cod roșu și râurile din bazinul hidrografic Crasna, în județele Satu Mare și Sălaj. Inundații locale și viituri se pot produce cu intensitate mai mare în bazinele hidrografice Zalău, Maja, Maria (sectorul îndiguit din aval de stația Rătești) și pe Crasna, în sectorul din aval aflat la confluența cu Zalău (îndiguit). Râul Crasna este îndiguit pe sectorul din aval de stația Șimleul Silvaniei.

Hidrologii au emis anterior avertizare cod roșu de inundații pentru bazinele hidrografice Maja (județele Satu Mare și Sălaj), Sălaj (județele Sălaj și Maramureș) și Bărsău (județul Maramureș), valabilă până la ora 14.00.

De asemenea, au fost emise avertizări cod portocaliu, valabile până la ora 14.00, pe râuri din bazinele hidrografice: Crișul Repede, în amonte de stația Ciucea (județul Cluj) și pe afluenții săi de pe sectoarele mijlociu și inferior (județul Bihor), Crasna, județele Satu Mare și Sălaj; Someșul Mic (județul Cluj) și afluenții acestuia aferenți sectorului din aval de stația Dej (județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Cluj). Inundații pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice Zalău, Maja, Sălaj, Bărsău, Agrij, Almaș, Lonea, Borșa, Nadăș, Fizeș, potrivit INHGA.

Sub avertizare cod portocaliu sunt, tot până la ora 14.00, și râurile din bazinele hidrografice Meleș, afluent al Someșului Mare (județul Bistrița-Năsăud), și Barcău (județele Sălaj și Bihor). Inundații se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul hidrografic superior al râului Barcău, în amonte de stația Marca.

VREMEA. Peste 800 de pompieri militari intervin în cele trei județe aflate sub avertizare cod roșu de inundații, fiind evacuate 22 de persoane din Sălaj și câte una din Satu Mare și Maramureș, din localități unde s-ar putea produce viituri, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roșu de inundații pentru bazinele Maja (județul Satu Mare și Sălaj), Sălaj (județele Sălaj și Maramureș) și Bărsău (județul Maramureș), valabilă până la ora 14.00.

De asemenea, a fost emisă o avertizare cod portocaliu pentru bazine hidrografice din județele Maramureș, Satu Mare, Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud și Sălaj, valabilă până la ora 14.00, iar mai multe râuri din județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Mure sunt sub avertizare cod galben până la ora 23.00.

În urma acestor avertizări, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a dispus prefecților și șefilor structurilor pentru situații de urgență din județele avertizate să fie prezenți în teritoriu pentru a acorda sprijin populației.

La nivelul comitetelor pentru situații de urgență din județele aflate sub avertizări au fost luate toate măsurile pentru a se putea interveni în cel mai scurt în sprijinul populației. De asemenea, de la momentul avertizării meteo-hidrologice au fost activate grupele operative ale inspectoratelor pentru situații de urgență din cele trei județe aflate sub cod roșu și s-a trecut la aplicarea măsurilor de ridicare a capacității operaționale, arată MAI, într-un comunicat de presă.

În cele trei județe avertizate cu cod roșu intervin peste 800 de pompieri militari, sprijiniți de echipe de poliție și jandarmi, cu mijloacele tehnice din dotare.

În ultimele 24 de ore, echipajele inspectoratelor pentru situații de urgență au intervenit pentru evacuarea preventivă a 22 persoane din județul Sălaj, o persoană din Poiana Corbului, județul Satu Mare și alta din județul Maramureș, aflate în pericol din cauza producerii unor viituri.

De asemenea, în două școli din județul Sălaj, localitățile Chieud și Chieșd, au fost suspendate cursurile miercuri dimineață, ca măsură preventivă.

Pompierii militari au mai intervenit pentru evacuarea apei din gospodării și obiective economice, degajarea căilor de acces și au acordat sprijin cetățenilor care au solicitat ajutor.

În localitatea Mireșul Mare din Maramureș se intervine cu o barcă a ISU pentru evacuarea a patru turiști aflați într-o rulotă, aceștia fiind surprinși de o viitură.

Situațiile deosebite care pot apărea sunt monitorizate la nivelul Centrului Național de Conducere a Intervențiilor.

VREMEA. Un număr de 31 de localități din județul Sălaj sunt afectate de inundații, în urma ploilor căzute în noaptea de marți spre miercuri, mai multe persoane fiind evacuate din locuințe de echipele de intervenție ale ISU, iar două școli fiind închise.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj, Lucian Andrei Jacodi, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că nouă persoane din localitatea Surduc au fost evacuate din locuințe, iar școlile din Cheud și Chieșd au fost închise.

„Un număr de 31 de localități din județul Sălaj sunt afectate de inundații, în urma ploilor înregistrate în noaptea de marți spre miercuri. Din cauza pericolului de inundare, au fost închise două școli din localitățile Cheud și Chieșd, unde elevii nu merg miercuri la cursuri. De asemenea, au fost evacuate nouă persoane din localitatea Surduc”, a spus Jacodi.

La ora transmiterii acestei știri, echipaje ale ISU Sălaj intervin în localitățile afectate de inundații.

Hidrologii au emis o avertizare cod roșu pentru trei bazine hidrografice din județele Satu Mare, Sălaj și Maramureș, unde de miercuri, de la ora 7.05, până miercuri, la ora 14.00, se pot produce inundații locale cu posibile depășiri ale cotelor de pericol.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie ce pot determina inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din județele Satu Mare și Sălaj, Sălaj din județele Sălaj și Maramureș și Bârsău din județul Maramureș.

VREMEA. Șase localități din Maramureș sunt afectate de inundații, în urma ploilor abundente înregistrate în noaptea de marți spre miercuri, iar prefectul județului, Anton Rohian, a spus că familiile ale căror case au fost inundate sunt evacuate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș transmis miercuri, pompierii militari intervin în teren pentru a-i ajuta pe localnicii ale căror case sau gospodării au fost afectate de inundații.

„În urma ploilor abundente mai multe localități din județul Maramureș au fost afectate de scurgerile de pe versanți. Începând cu ora 2.00, miercuri dimineață, dispeceratul ISU Maramureș a fost anunțat despre producerea unor inundații în localitățile Fărcașa, Buzești, Sârbi, Ardusat, Ilba, și Seini, iar mai multe gospodării sunt afectate la Buzești și în Ilba. În zonele Ilba și Seini pe DE 58 și Ardusat pe DJ 108A și DJ 193 circulația este restricționată pe un singur sens. Pompierii militari maramureșeni intervin în teren pentru a da o mână de ajutor cetățenilor și pentru a înlătura efectele produse de scurgerile de apă”, se arată în documentul citat.

Prefectul județului Maramureș, Anton Rohian, care este și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, se află pe teren în zonele afectate pentru coordonarea acțiunilor de intervenție.

El a declarat că au fost inundate 60 de case și gospodării.

„Tocmai am încheiat de evacuat o bătrână din satul Buciumi aparținător de Șomcuța, s-a oprit ploaia, iar viitura își duce cursul mai departe prin Șomcuța și Satul Lung. Sunt inundate 60 de case și gospodării, iar până trece viitura se va ajunge la 70 de locuințe inundate”, a spus prefectul.

Întrebat dacă familiile ale căror case au fost inundate vor fi evacuate, el a spus: „Toate familiile sunt evacuate din casele inundate”.

Hidrologii au emis o avertizare cod roșu pentru trei bazine hidrografice din județele Satu Mare, Sălaj și Maramureș, unde de miercuri, de la ora 7.05, până miercuri, la ora 14.00, se pot produce inundații locale cu posibile depășiri ale cotelor de pericol.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie ce pot determina inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din județele Satu Mare și Sălaj, Sălaj din județele Sălaj și Maramureș și Bârsău din județul Maramureș.

VREMEA. Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie ce pot determina inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din județele Satu Mare și Sălaj, Sălaj din județele Sălaj și Maramureș și Bârsău din județul Maramureș.

Avertizarea cod roșu de inundații a intrat în vigoare miercuri, la ora 7.05, și este valabilă până miercuri, la ora 14.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Lege nouă pentru cei care stau la bloc. Va fi interzis pentru administratorii de bloc...
Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×