ZILE LIBERE 2014. În 2014, românii vor avea 12 ZILE LIBERE. Când pică Paștele, 1 Mai și 1 Decembrie

ZILE LIBERE 2014. În 2014, românii vor avea 12 ZILE LIBERE. Când pică Paștele, 1 Mai și 1 Decembrie
Publicat: 30/12/2013, 14:01
Actualizat: 21/08/2014, 17:06

ZILE LIBERE 2014. În 2014, bugetarii români vor avea parte de 12 ZILE LIBERE în timpul săptămânii, o parte din ele ca sărbători legale, însă numai nouă vor pica în timpul săptămânii.

Iată lista de ZILE LIBERE 2014: 1 ianuarie – miercuri, 2 ianuarie – joi, 20 aprilie – duminică (Prima zi de Paște), 21 aprilie – luni (a doua zi de Paște), 1 mai – joi (Ziua Muncii), 8 iunie – duminică, 9 iunie – luni (Rusaliile), 15 august – vineri (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie – duminică (Sf. Andrei), 1 decembrie – luni (Ziua Națională a României), 25 decembrie – joi (Prima zi de Crăciun), 26 decembrie (A doua zi de Craciun).

Potrivit Codului Muncii, sărbătorile legale sunt declarate prin lege ZILE LIBERE. Și în 2013, românii au avut tot 12 ZILE LIBERE.

Pe lângă aceste ZILE LIBERE, angajatorii sunt obligați să acorde douăZILE LIBEREpentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale, declarate ca atare de cultele legale, altele decât creștine, precizează Codul Muncii.

Legat de ZILE LIBERE, bugetarii au treizile liberesuplimentare de Sărbători, respectiv 27 decembrie 2013, 31 decembrie 2013 și 3 ianuarie 2014, acestea urmând să fie recuperate ulterior.

În luna noiembrie 2013, premierul a anunțat că bugetarii vor primi în acest an unelezile libere, deoarece cu primele „se stă mai prost”, Guvernul fiind obligat să se încadreze într-o anvelopă salarială într-un an în care a reîntregit toate salariile tăiate de fostul guvern, în 2010.

El a arătat că Guvernul va stabilizile liberede sărbători pentru bugetari, astfel încât să lege perioada liberă legală de Crăciun și Anul Nou cu cea de week-end, iar zilele libere vor fi recuperate în ianuarie.

Zile libere multe și în 2014

Și anul 2014 le va aduce românilor câtevazile libereîn plus față de 2013. Potrivit Codului Muncii, românii au liber și în prima și a doua zi de Paște, dar și de 1 mai. În 2014 Paștele pică în data de 20 aprilie. Românii vor avea liber și luni, 21 aprilie. Mai mult, 1 mai 2014 pică joi și mulți își vor lua sau vor primi liber și vineri pentru o minivacanță de patru zile.

Tot potrivit Codului Muncii, prima și a doua zi de Rusalii sunt considerate zile de sărbătoare legale și foarte mulți români primesc liber de la angajatori. În 2014, Rusaliile sunt celebrate în zilele de 8 – 9 iunie.

Zi liberă legală este și 15 august când este ortodoșii și catolicii celebrează Adormirea Maicii Domnului. Acesta este încă un prilej de weekend prelungit, deoarece 15 august cade într-o vineri.

Zile libere„de la guvern” sunt populism și risipă, a declarat, pentru ZF, Doru Lionăchescu de la Capital Partners. Liberele oferite „cadou” de guvern angajaților bugetari costă economia 390 de milioane de euro, aceasta fiind, în linii mari, valoarea PIB-ului nerealizat în cele trei zile lucrătoare (27 decembrie, 31 decembrie și 3 ianuarie) în care 1,2 milioane de angajați din sistemul bugetar nu vor lucra.

„Vorbim la pereți. Eficiența economică, competitivitatea, fair-play-ul față de mediul economic par să nu conteze pentru guvernanți. Este o irosire de resurse care nu are nicio rațiune economică. Iar pierderile se pot cuantifica folosind un indicator utilizat la nivel internațional, PIB-ul nerealizat, calculat prin împărțirea PIB-ului la numărul total de zile lucrătoare. În România, o zi lucrătoare în care angajații nu merg la serviciu înseamnă un PIB nerealizat în valoare estimată de peste 500 de milioane de euro”, a explicat Doru Lionăchescu, președinte al casei de investiții și consultanță Capital Partners, pentru ZF.

Nu e prima dată când guvernul este generos cu bugetarii în materie de acordare dezile libere, pentru ca angajații să aibă weekenduri prelungite sau pentru a crea „punți” libere între sărbători. Astfel, pe lângă cele nouăzile liberede sărbătoare legală (care cad în timpul săptămânii), angajații bugetari au mai avut parte anul acesta de alte treizile liberedate de guvern (2 și 3 mai, precum și 16 august), iar la finele anului trecut au mai beneficiat de două zile libere „bonus” de sărbători de iarnă (pe 24 și pe 31 decembrie 2013).

ZILE LIBERE 2013. „Mai bine să stea acasă decât să fie la serviciu cu gândul la sărbători”

Mihai Matyas, directorul general al La Fântâna (cel mai mare îmbuteliator local de apă în watercoolere), nu crede că această măsură va afecta rezultatele macroeconomice ale țării și că, oricum, este mai bine că angajații stau acasă în loc să fie la serviciu, dar cu gândul la sărbători.

„Nici în eficiența recuperărilor de sâmbătă nu cred. Poate că acest cadou făcut de guvern unui sfert din numărul total de salariați să spună multe lucruri despre eficiența muncii, că putem face aceleași lucruri în timp mai scurt. Astfel, s-ar putea lua măsurile necesare pentru creșterea productivității angajaților”, a mai spus Matyas.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului