ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Google Doodle special de 1 iunie. Evenimente organizate cu această ocazie

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Google Doodle special de 1 iunie. Evenimente organizate cu această ocazie
Publicat: 01/06/2014, 09:36
Actualizat: 08/01/2020, 22:26

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Noul logo al Google România este realizat sub forma unui desen, ce are în centrul său o fetiță, care este înconjurată de cuburi din lemn și de alte jucării. Ziua copilului a fost menționată prima dată, la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925. La acest eveniment 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus Ziua copilului.

În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului”. În România, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.

Data acestei sărbători variază de la o țară la alta, statele din fostul bloc comunist adoptând 1 iunie pentru a marca Ziua internațională a copilului.

Citiți și:ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Ce își doresc olimpicii de la România >>>

Google își schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Istoric

Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului) este în multe țări o sărbătoare pentru copii. Ea se sărbătorește la date diferite în țări diferite. În România, ziua se sărbătorește în fiecare an pe data de 1 iunie.

Ziua internațională a copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (engleză Universal Children’s Day).

În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI.Evenimente organizate în București cu ocazia evenimentului

În Parcul Herăstrău, copiii au parte de mai multe surprize: plimbări cu ponei, ascensiuni cu balonul, carusel, sfere plutitoare, barcutele cu radiocomanda, spectacole de dans și muzică, desene pe asfalt, locuri de joacă gonflabile, concursuri de castele din nisip, animatori speciali (face-painting, clovni, împletituri de păr, eroii din povești), spectacolele de magie, dresaj canin și teatru pentru copii si spatii de joaca special amenajate.

Pe data de 1 iunie, pentru a marca Ziua Internațională a copilului, are loc cea mai mare manifestare a liceenilor, „Parada Elevilor”. Aflată la a cincea ediție, Parada Elevilor va reuni în Piața Universității (platoul cu statui) peste 20.000 de elevi. Ei vor defila pe traseul : Bdul Regina Elisabeta – Calea Victoriei – Bdul Națiunile Unite – Bdul Libertății – Piața Constituției.

Și in Parcul Cismigiu au loc o serie de manifestatii dedicate celor mici. La evenimentul „Cismigiul copiilor”, organizat de ARCUB, intre orele 11.00- 21.00, atat copiii si adolescentii, cât și adulții care-i însoțesc, sunt invitați să petreacă această zi printre baloane, confetti, coifuri, trompete, clovni și chipuri pictate și să se bucure de o diversitate de spectacole, concerte, animație, jocuri și concursuri.

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN organizează duminică, de Ziua Internațională a Copilului, de la ora 18.00, la Ceainăria Cărturești, evenimentul „De-a joaca literară sau când Micul Prinț fuge de-acasă în Țara Minunilor”, care propune o lectură însoțită de o dezbatere literară din trei cărți foarte cunoscute în literatura universală și română, „Micul Prinț”, de Antoine de Saint Exupéry, „Alice în Țara Minunilor”, de Lewis Carroll, și „Unde fugim de-acasă”, de Marin Sorescu. Intrarea la eveniment este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

De asemenea, la The Light Cinema, copiii vor avea parte de mai multe surprize. Fiecare copil care vizionează, duminică, un film la The Light Cinema, va primi un cadou surpriză. Printre filmele aflate în program se numără „Legendele din Oz: Intoarcerea lui Dorothy 3D” (dublat), „Uimitorul Om-Paianjen 2 2D”, „Violetta în concert”, „Maleficent 3D” și „X-Men: Viitorul este trecut 3D”.

Teatrul Ion Creangă invită publicul, duminică de Ziua Internațională a copilului, de la ora 16.00, la Sala Acvariu, la o sesiune de lectură-interactivă a unora dintre cele mai frumoase și strălucitoare basme și povești pentru cei mici. „Frumoasa și bestia”, „Alice în țara minunilor” și „Aladin” îi vor purta pe micii spectatori, așezați confortabil pe covoarele lor zburătoare sau împinși de iepurași albi pe aripi de visare, către castele fermecate, cu sfeșnice, candelabre și ceainice vorbitoare, într-o aventură magică, al cărei ghid buclucaș va fi propria lor imaginație. Misticul Agrabah al lui Aladin, fantastica scorbură de copac din Oxfordul de poveste, prin care se rătăcește Alice, și satul francez vrăjit, în care Belle visează cu ochii deschiși, vor fi destinațiile către care actrița Alexandrina Halic îi va invita pe toți copiii prezenți să pășească, pentru a redescoperi împreună magia basmelor. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. De asemenea, sâmbătă și duminică, vor avea loc proiecții de filme documentare la Studioul Horia Bernea.

Echipa Televiziunii Române își așteaptă vizitatorii dornici să intre în „Joaca de-a copilăria”, pe 1 iunie, la Ziua Porților Deschise, la studiourile din București și din țară ale TVR, unde copiii, părinții și bunicii vor putea intra în culisele emisiunilor favorite. Vedetele Televiziunii Române au pregătit programe speciale în fiecare studio. Vizitatorii, copii și adulți, vor afla cum se filmează o emisiune TV, cât de mari sunt emoțiile dinaintea anunțului „Suntem în direct!”, vor face cunoștință cu oamenii din fața și din spatele camerelor de luat vederi și vor putea participa la castinguri și concursuri cu premii.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Când este sărbătorită în alte țări

Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat data de 1 iunie de la SUA. Însă în alte state Ziua internațională a copilului este marcată în alte zile:

Argentina sărbătorește Ziua copilului a doua duminică din luna august.

Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.

Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie

Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.

India sărbătorește în data de 14 septembrie.

Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie

Japonia sărbătorește în data de 5 mai.

Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.

Polonia sărbătorește în data de 1 iunie.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Trafic restricționat în Capitală, în weekend, de Florii: Ce a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine