Csibi Barna, secuiul care l-a „spânzurat” pe Avram Iancu, recidivează: „Nu le trebuie medici maghiari pentru că vor ca noi să dispărem”

Csibi Barna, secuiul care l-a spânzurat pe Avram Iancu, recidivează: Nu le trebuie medici maghiari pentru că vor ca noi să dispărem
Publicat: 15/05/2012, 22:09
Actualizat: 12/07/2015, 10:03

Csibi Barna, harghiteanul care l-a „spânzurat” în mod simbolic pe Avram Iancu, a protestat, marți, într-o piață din Miercurea Ciuc, față de suspendarea aplicării HG privind UMF Târgu Mureș, el având panouri pe care scria „Apartheid”, „De aceea nu le trebuie medici maghiari pentru că vor să dispărem”.
Csibi Barna, harghiteanul care l-a „spânzurat” în mod simbolic, în luna martie a anului trecut, pe Avram Iancu, a protestat pașnic, marți, în baza unei autorizații primite de la Primăria Miercurea Ciuc, în piața Majlath Guzstav Karoly din centrul municipiului, față de suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern privind înființarea Facultății de Medicină și Farmacie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a amplasat, în mijlocul arterei pietonale, trei panouri inscripționate în limba maghiară cu mesajul „Apartheid”, „De aceea nu le trebuie medici maghiari pentru că vor să dispărem” și „Unde este UMF din Târgu Mureș, unde este secția maghiară?”.
„Protestez față de situația nefavorabilă, ridicolă de la UMF Târgu Mureș. Statul a ajuns în această situație patetică, ridicolă, încât mai bine își schimbă Guvernul decât să își respecte legea proprie, să nu vorbim de cele internaționale. Fac referire și la legile internaționale, în asta are o încadrare clară, este fapt de Apartheid”, a spus Csibi Barna.
Întrebat dacă este de părere că medicii din zonă ar trebui să vorbească și limba română, Csibi Barna a declarat: „Eu sunt secui și nu mă interesează de restul”.
El a afirmat că protestul lui nu are nicio legătură cu candidatura sa la Consiliul Local Miercurea Ciuc, întrucât acțiunea sa „este o exprimare de opinie într-o chestie politică” și că își exprimă dezaprobarea „în calitate de Csibi Barna, cetățean maghiar și român”.
Sprijinit de drapelul Ungariei, Csibi Barna a așteptat, timp de o oră, ca locuitorii care îi împărtășesc părerea să i se alăture, însă oamenii au preferat să privească de la distanță, cu toate că unii s-au declarat de acord cu el.
„Are perfectă dreptate, ar trebui să nu fie singur în acest protest, să fie în spatele lui o mulțime de oameni. Și eu vreau ca băiatul meu să facă facultatea în limba maternă”, a declarat unul dintre privitori, în vreme ce alții au afirmat că nu consideră „o mare problemă în a se studia, ca și până acum, și în limba română și în limba maghiară”.
Protestul lui Csibi Barna s-a încheiat fără incidente, după aproximativ o oră.
Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.
Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentința de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice