Adina Anghelescu-Stancu: ”Sistemul de sănătate e ca rețeaua de termoficare a Capitalei. Avariile nu mai pot fi stopate cu cârpeli. Ajunge! Jos tâmpiții și incompetenții!” (OPINIE)

Adina Anghelescu-Stancu: ”Sistemul de sănătate e ca rețeaua de termoficare a Capitalei. Avariile nu mai pot fi stopate cu cârpeli. Ajunge! Jos tâmpiții și incompetenții!” (OPINIE)
Adina Anghelescu Stancu
Publicat: 15/11/2020, 19:36
Actualizat: 15/11/2020, 19:46

1172 pacienți de la ATI (asta e cifra vehiculată și azi la nivel național, nu cred că i-au scăzut pe cei omorâți de sistem la ATI-ul de la Piatra Neamț) sunt în pericol major. O dată, din cauza virulenței coronavirusului, a doua oară, din cauză că majoritatea ATI-urilor, iată, în România, sunt bombe cu ceas. Acesta este adevărul, nu trebuie să mai fie ascuns sub preș. La numărul celor internați în ATI-uri mai trebuie adăugat personalul medical din secțiile de terapie intensivă, care pot fi victimele unui incendiu identic celui de la Piatra Neamț. Ceasurile acestor bombe ticăie…tic-tac, tic-tac. Trezirea trebuie să fie rapidă. Toate autoritățile trebuie să conștientizeze că sistemul de sănătate are nevoie de o reformă profundă. De multă vreme, nu de acum. De unde să se înceapă? De sus. Jos cu incompetenții, cu iresponsabilii, cu managerii indolenți, cu interesul personal și de grup, cu ascunsul realității și cu bătaia de joc. La adresa medicilor, pacienților și famililor lor!

Nu trebuie să așteptăm finalizarea unei anchete criminalistice ca să ne dăm seama, din crunta realitate, cum stau lucrurile și de ce s-a ajuns la asemenea evenimente terificante. La zece ani distanță de tragedia de la Maternitatea Giulești, cei care conduc țara, care-și îmbogățesc CV-urile cu mandate de miniștri ai Sănătății, nu au învătat nimic. Toți behăie pe la televiziuni că prevenția este mai importantă decât orice, inclusiv în sănătate, dar când trebuie să găseasca soluții și să le pună în practică, Paștele Cailor pare a fi singurul lor termen-limită!

Zece vieți au fost curmate în unul dintre cele mai oribile forme de deces. Pentru cei intubați, explozia și incendiul de după, flama dacă vreți, a fost ca un aruncator de flăcări care a proiectat jetul de foc, pe tub, direct în plâmâni. Îngrozitor.

Am discutat toată ziua cu o grămadă de specialiști. Și din ATI-uri, și vechi criminaliști și cu experți în astfel de probleme. Am aflat lucruri pe care trebuie să le cunoașteți și voi. Pentru un pacient la ATI este nevoie de o grămadă de consumatori electrici și dispozitive medicale, după cum le voi enumera aici: de la unul sau mai multe injectomate, una sau mai multe pompe de infuzie continuă, monitor pentru funcții vitale, aparat de ventilație mecanică, aparat de dializă, aparat de încălzire pacient. Patul pacientului este unul electric, pentru a răspunde la comenzi. Mai poți avea nevoie de un ecograf, un EKG, o monitorizare avansată, aparate care necesită, distinct, și ele, cuplarea la o priză. Aveți impresia că în cazul unui scurt-circuit, în ATI e ca acasă, când sare siguranța? NU. În ATI se folosește oxigen pur între 60-80 la sută, uneori și sută la sută. De aici, catasfrofa. Experții de la INSEMEX Petroșani vor avea de elucidat ce anume a produs explozia și incendiul la spitalul de la Piatra Neamț. Și oricând, se poate produce și în alte spitale din țară. În timp ce țara arde, am observat că anumite personaje ne piaptănă prin ecranele televizoarelor cu tot felul de alte subiecte, ducându-ne de la esența lucurilor la infecțiile nozocomiale și alte chestii care nu au de-a face cu ce s-a întâmplat la Paitra Neamț. Eu când văd astfel de personaje, schimb postul. Așa vă îndemn să faceți și voi.

Esența lucrurilor stă în cauzele care au dus la colapsarea sistemului de sănătate. De ce am avut, în 2010, incendiul de la Maternitatea Giulești? Din cauza amărâtei ăleia de asistente, găsită țap ispășitor de Justiție? De ce trăim acum tragedia de la Piatra Neamț? Tot cadrele medicale sunt de vină? Evident, NU.

Mi-amintesc că atunci când se ancheta incendiul de la Maternitatea Giulești, a ieșit la iveală o informație extrem de importantă pentru radiografia sistemului: managerul de atunci, prof. dr. Bogdan Marinescu făcuse nu știu câte cereri pentru suplimentarea de personal medical la Ministerul Sănătății. Era perioada în care, din imbecilitatea Guvernului Boc, unitățile  medicale nu puteau să facă o angajare decât la 7 posturi devenite vacante. Cam așa. A fost tras Boc la răspundere? A fost tras la răspundere ministrul Sănătății de atunci? Nu. Deși exista, și atunci și acum, Legea răspunderii ministeriale.

Acum, sper să nu existe același deznodământ. La Piatra Neamț – a cui a fost decizia nu se știe încă – într-o singură zi a fost mutat ATI-ul de la un etaj la altul ca să se grupeze paturile de terapie intensivă. Sunt informații care se bat cap în cap. Deocamdată.  În public, sunt ridicate tot felul de întrebări, legate de avize DSP, de avize ISU, de acreditare…Informația care m-a enervat foarte tare este aceea în care se anunța, azi, demararea controalelor DSP în toată țara. La toate spitalele. Sau în echipă DSP-ISU. Acum fac ei controalele astea? Niste inconștienți complici, asta sunt ei! DSP-iștii nu au fost în stare să facă anchete epidemiologice în 24 de ore, căutau oameni care decedaseră cu covid pe acasă, după nu știu câte zile, să îi întrebe dacă se simt mai bine. DSP-iștii ăștia, plus marii specialiști de la nivelul Guvernului nu au pus la dispoziție teste pentru ca cei autoizolați, contacți direcți din familia unui internat Covid să poată fi testați la domiciliu. Nu au pus la dispoziție, gratuit, teste, chiar și pentru personalul medical pentru a fi testat la zece zile. Despre ce vorbim noi aici? Sistemul de sănătate a fost o vacă de muls, zeci de ani, pentru politic. Ca și TAROM-ul. Până a îngenunchiat. Cu genunchii plini de sânge și ligamentele făcute praf noi vrem să avem un sistem de sănătate care să câștige maratonul cu viața? Să ne plasăm în media standardelor europene? Cu unii manageri controversați puși în locul altora care nu au pupat politicul în fund vrem noi un sistem de sănătate beton? Cu dosarele penale făcute, pe șestul DNA-ului, multora dintre renumiții doctori vrem noi să performăm? Cu spitale de pe timpul lui Gheorghiu Dej, în care s-au băgat bani cât să se supraviețuiască și doar înaltul profesionalism și dăruirea unor medici și asistente au făcut să fie salvate vieți în ruinele alea numite spitale?

Uitați-vă în urmă! Sistemul de sănătate s-a târât, 30 de ani, ca un limax. Cum a putut. Sistemul nostru de sănătate este azi precum rețeaua de termoficare a Bucureștilor. Zeci de ani nimeni nu a înlocuit ce e vechi, doar a cârpit. Cu cârpeli de cea mai proastă calitate. Acuma bușesc țevile în fiecare zi. Cum e presiunea mai mare, cum bubuie. Zilnic avem avarii. Și le cârpim. Așa și cu sistemul medical. Sub presiunea pandemiei, sub presiunea numărului din ce în ce mai mare de infectați, spitalele produc din ce în ce mai multă moarte.

Un sistem de sănătate performant nu înseamnă să ai câteva spitale de elită în toată țara și nici să absoarbă Capitala o grămadă de cazuri disperate care nu pot fi o rezolvate în plan local. Înseamnă un alt tip de infrastructură, înseamnă un proiect național regândit din temelii. Credeți că exodul medicilor a avut la bază motivația financiară? Nu neapărat. Mulți au plecat ori pentru că, după terminarea rezidențiatului, nu li se asigura independența profesională, ori pentru că nu mai suportau să lucreze în condiții feudale, știind că performanțele erau cu totul altele în străinătate.

În urmă cu vreo zece ani, am fost nevoită să îmi insoțesc o prietenă la un spital de lângă Pavia-Italia. Știți cum arăta? Țiplă. Super dotat, super curat, circuite separate, iar pe toate holurile m-a frapat că, la fiecare 5 metri, era câte un extinctor. Asta m-a suprins cel mai mult. Știți ce mi-a spus un medic ATI cu care discutam azi? Că ei semnează o dată la câteva luni hârtia care li se pune în față cu instructajul PSI și atâta. Și că nu știe dacă și unde există un extinctor în spital la ei. Și atunci, ne mai întrebăm de ce avem astfel de tragedii precum cea de la Spitalul din Piatra Neamț?

Sistemul medical este cu saturația la pământ. Cadrele medicale sunt la capătul epuizării și toți trag de ei să facă față imensei suprasolicitări. Unii au si murit pe altarul pandemiei. Guvernul nu a luat măsurile cele mai bune și la timp pentru a stopa propagarea virusului, o parte din populație nu a înțeles nici acum de ce trebuie să respecte regulile impuse de specialiști. În  acest haos, nu pot să nu mă înclin în fața medicului de la Piatra Neamț, Cătălin Denciu, pentru care nu a contat viața lui în fața riscului de a pierde pacienți în incendiu și care nu se știe când va mai putea profesa. Și nu pot să nu îi bat obrazul fostului lui coleg de facultate, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății și altora ca el care au mimat reformarea sistemului de sănătate atâția amar de ani. Cât despre Lucian Micu, managerul interimar al spitalului de la Piatra Neamț, traseistul ăsta politic găsit de ANI ca incompatibil cu funcția de primar în 2016, mă surprinde că până acum nu și-a dat demisia sau nu a fost destituit.

P.S. Mai țineți minte ce scria pe un afiș de la Secția de Neonatologie de la Giulești găsit de anchetatori, în august 2010, la cercetarea la fața locului? Scria așa: „La scoaterea ștecherului, țineți de prize. Pericol de ardere a aparatelor și de electrocutare. Vă mulțumesc!” Mesajul meu către actualii guvernanți și către cei ce vor veni e simplu: “Înlocuiți ștegherul la care stă conectat sistemul de sănătate! Înlocuiți incompetenții, reformați din temelie, sprijiniți profesioniștii, nu vă mai bateți joc de ei! Este extremă urgență!”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Când vine vara în România? Meteorologii au făcut anunțul
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Carmen Grebenișan, vacanță costisitoare după divorț. Vedeta nu s-a abținut de la nimic
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Ce spune Alexandru Rafila despre bacteria nosocomială luată de Florin Piersic de la o branulă
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații