Boala lui Putin

Boala lui Putin
Președintele rus Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 17/05/2022, 16:35
Actualizat: 17/05/2022, 17:40

Cancer de diferite tipuri, boala Parkinson, probleme grave ale coloanei vertebrale, iată doar câteva dintre ”bolile” de care ar suferi Vladimir Putin, liderul autoritar al unei Rusii în care dreptul la liberă exprimare se concretizează prin ani grei de pușcărie.

Au trecut aproape trei luni de când ”bolnavul” Putin a ordonat invadarea Ucrainei, într-un acces de furie declanșat de o eventuală aderare rapidă la NATO a ucrainenilor și de nemulțumirea crescândă în fața refuzului occidental de a satisface garanțiile de securitate (absurde, de altfel) ale Moscovei. Înainte de ziua ”Z”, s-a insistat asupra ipotezei că Rusia a plusat la capitolul ”garanții” solicitate fiind sigură că va primi un ”Nu” hotărât, așa că scenariul belicos nu mai putea fi amânat.

Temerea cea mai mare a lui Putin, ca ipoteză de lucru, ar fi fost aceea că Ucraina va deveni stat-membru NATO cu o viteză alarmantă, ceea ce ar fi făcut imposibilă orice eventuală invazie a armatei ruse. Dacă informațiile Kremlinului ar fi fost corecte, mișcarea de pe 24 februarie a fost menită a zădărnici astfel de presupuse planuri ale Alianței Nord-Atlantice.

Generalii ruși i-au transmis lui Putin că va fi o plimbare de plăcere prin Ucraina – gen Peninsula Crimeea a anului 2014 -, un război-fulger impetuos care să confirme, încă o dată, nu numai că Federația Rusă este continuatoarea URSS, ci și că forța militară a Rusiei trebuie să rămână o sperietoare pentru SUA, NATO și țările europene acuzate că joacă doar cum li se cântă de peste ocean.

Înainte de a se îmbolnăvi de cancer sau de Parkinson, există certitudinea că Vladimir Putin s-a îmbolnăvit de nervi după mai bine de 80 de zile de război-fulger răsuflat. În aceste condiții, îngrijorarea ar trebui să fie indusă de eventuale decizii luate la supărare, dintr-un orgoliu exacerbat care, indiferent de ceea ce spun susținătorii sau ”yesmenii” săi, îl caracterizează pe liderul de la Kremlin.

Întreaga planetă stă, acum, cu sufletul la gură, iar aparițiile/prestațiile lui Putin sunt analizate corespunzător. Îi tremură mâinile, are mișcări necontrolate pe care nu reușește să le mascheze în totalitate, vorbește prea încet, privește fix sau anapoda? Totul este disecat, răsucit pe toate fețele, sunt strecurate emoții de înțeles și aversiuni de înțeles.

Oficial – dar astfel de răspunsuri fac și au făcut parte din strategia Kremlinului, fără ca rușii să dețină, totuși, monopolul -, Putin e bine-mersi, nici nu s-a operat, nici nu suferă de insomnie, nu se trezește cu fața la cearșaf. E drept, are o anemie considerabilă, dar asta ca urmare a sancțiunilor economice care i-au fost impuse, iar anemia ”Țarului” se transmite întregii Federații Ruse.

Putin este chinuit, totuși, și de unele păreri de rău, ceea ce duce la creșterea ritmului cardiac, dar atât și nimic mai mult. Îi pare rău fiindcă nu a reușit decât să dea cu pumnul în masa Ucrainei, cu toate că și-ar fi dorit un Volodimir Zelenski în poziție de drepți. Dorința sa – iată că nici ”Țarilor” nu le sunt îndeplinite toate dorințele de un destin considerat mărinimos până mai ieri – s-a disipat precum aburul, iar Putin a avut, cu siguranță, și ceva puseuri de tensiune. Repet, atât și nimic mai mult.

Vladimir Putin nu suferă de remușcări, spre exemplu, nu are regrete care să îl doară până în străfundul sufletului pentru măcelul pe care l-a declanșat cu o ușurință letală. Din contră, parada de la 9 mai a demonstrat că boala grandomaniei este singura care l-a acaparat, încetul cu încetul, după ce Boris Elțîn a părăsit Kremlinul, lăsând ușa deschisă ”tinerei speranțe” cu trecut KGB.

Trecând peste toate supozițiile legate de starea de sănătate – precară, îngrijorătoare, normală? – a lui Vladimir Putin, doar medicul său putând să spună, vreodată, dacă a fost ceva în neregulă (să nu uităm că mândrul ”macho” al Rusiei de ieri și de azi va împlini, totuși, 70 de ani în această toamnă, pe data de 7 octombrie) cu organismul său prezentat în culori super-optimiste de fiecare dată, este evident că ”Țarul” suferă.

Se află într-o metastază a orgoliului împins până dincolo de limitele bunului simț, iar cancerul care-i distruge sistemul imunitar, la aproape trei luni de la invadarea Ucrainei, este o prea mare încredere în dictatura personală pe care a implementat-o în Rusia.

”Dictatura este ca un fag uriaş, impresionant la prima vedere, dar sub care nu creşte nimic”

Stanley Baldwin, politician englez

În același timp, Vladimir Putin suferă și de amnezie. A devenit un uituc, fără a fi atins de Alzheimer. Nu mai ține mine că soarta tuturor dictatorilor acestui pământ a fost, în cele din urmă, tristă. Iar istoria nu mai păstrează decât numele lor, alăturat  milioanelor de victime pe care le-au trimis, cu o ferocitate animalică, în neant…


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice