Nicolae Ciucă: Bătălia acestui an este între DEMOCRAȚIE şi AUTORITARISM. Românii trebuie protejați de manipulare şi dezinformare

Publicat: 16/04/2024, 12:29
Nicolae Ciucă a declarat, marţi, în cadrul evenimentului Digital Innovation Summit, organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, că 2024 este an electoral la nivel global iar bătălia acestui an este între democraţie şi autoritarism. „Parte din datoria noastră este să protejăm nu doar libertatea românilor, ci şi să-i protejăm pe aceştia de manipulare şi dezinformare”, a mai spus Ciucă.
Nicolae Ciucă a afirmat că trăim într-un context în care viitorul României depinde de digitalizare şi de integrarea sustenabilă şi sigură a noilor tehnologii.
Credeam că ştim aproape totul despre cum este războiul, dar viaţa mi-a arătat că există multe lucruri noi de învăţat. Lupta pentru democraţie se duce pe mai multe planuri – militar, economic, politic şi, unul despre care vorbim astăzi, cel tehnologic. Consider că parte din datoria noastră este să protejăm nu doar patria şi libertatea românilor, ci şi să-i protejăm pe aceştia de manipulare şi dezinformare, a arătat președintele Senatului.

El a precizat că încă din 2007, odată cu atacurile cibernetice asupra Estoniei, România a intrat într-o altă paradigmă de securitate.

În interiorul acesteia, interconectivitatea este simultan dezirabilă şi inevitabilă, dar şi o sursă de vulnerabilităţi şi provocări pentru care trebuie să fim pregătiţi. Invazia Ucrainei din 2014 a fost efectuată şi prin atacuri cibernetice, iar în perioada de după au existat mai multe campanii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, mai ales în domeniul energiei, dar şi al entităţilor de stat. În jurul nostru, rivali sistemici şi potenţiali adversari caută să se folosească de vulnerabilităţi vechi şi noi pentru a destabiliza societăţile democratice, pentru a provoca daune şi pentru a afecta încrederea cetăţenilor, partenerilor şi aliaţilor în autorităţi, a spus Nicolae Ciucă.

Ciucă a amintit că 2024 este an electoral la nivel global.

Bătălia acestui an este între democrație și autoritarism. Interferența străină în procesul electoral și încercarea de a folosi mediul online pentru a delegitima însăși instituția alegerilor – fundamentală într-o democrație – fac parte din arsenalul regimurilor autoritare.

Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei și știrilor false este real și acut – astăzi mai mult ca niciodată. Așadar, trebuie să fim atenți, să ne apărăm democrația și pe „câmpul de luptă digital”, a explicat Ciucă

Liderul PNL a menţionat că vede următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranţei, în care investiţia în inovaţie şi tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de ţară pentru România.

Avem nevoie atât de inovaţie în tehnologie şi în aplicaţiile sale comerciale, sociale şi educaţionale, cât şi de inovaţie în securitate şi guvernanţă. În spatele discuţiilor despre tehnologii sunt oameni, cu preocupări reale, de care trebuie să avem grijă, sunt familii care îşi doresc o viaţă mai bună pentru copiii lor. Trebuie să investim în securitate, să investim în educaţia continuă a experţilor, să educăm publicul larg, inclusiv copiii, despre pericolele din mediul online. Educaţia rămâne cea mai puternică armă împotriva propagandei şi manipulării. O societate bine informată se apără mai bine de pericolul extremismului şi populismului, a menționat Ciucă.

Nicolae Ciucă a precizat că investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară pentru România.

Avem nevoie atât de inovație în tehnologie și în aplicațiile sale comerciale, sociale și educaționale, cât și de inovație în securitate și guvernanță, a încheiat Ciucă.

CITEȘTE ȘI:

Nicolae CIUCĂ, după atacul iranian: Israelul are dreptul de a-și asigura SECURITATEA

Președintele Nicolae CIUCĂ: Dobrogea este un model de conviețuire interetnică

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto