RECONSTITUIREA. Cum au trăit luni premierul Ponta și președintele Băsescu momentul prăbușirii avionului în Apuseni

Redactor:
Anca Simina
Redactor:
Cristian Andrei
Ce au făcut premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu în ziua accidentului aviatic din Munții Apuseni în care pilotul Adrian Iovan și studenta Aura ion și-au pierdut viața

Vestea aterizării forțate a unui avion cu medici într-o pădure din Apuseni a ajuns în ziua de 20 ianuarie 2014 la primii oameni din stat, Traian Băsescu și Victor Ponta, în câteva minute după producerea accidentului. Dincolo de filmul operațiunii de căutare și salvare, catalogată ulterior oficial drept „un eșec”, Ponta și Băsescu și-au continuat în ziua respectivă programul stabilit anterior, cerând informări periodice. Astfel, premierul Ponta a participat în cursul serii la o emisiune TV și la o întâlnire informală la restaurant cu jurnaliștii acreditați la PSD, în timp ce președintele Băsescu, aflat în Israel, și-a făcut periplul programat la Locurile Sfinte din Ierusalim.

În acest timp, comanda întregii operațiuni de salvare a fost transferată la ISU Alba. În situații similare, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prevăzut de legea din 2004, s-a constituit, în primele momente, sub conducerea ministrului de Interne și în coordonarea prim-ministrului. În paralel, în situația prăbușirii unei aeronave civile, legea obliga la constituirea unui un centru operativ la Ministerul Transporturilor, care să informeze inclusiv  ministrul, și, în subordinea acestuia, existența unui centru de coordonare în ROMATSA.

Ponta a primit vestea morții lui Iovan la restaurant, de la un ziarist

• Prima apariție publică a premierului Ponta după accidentul aviatic din județul Cluj a fost la televiziunea B1, în studioul căruia a fost prezent între orele 20.00 și 21.30. Singurele informații furnizate de premier au fost că a încercat să afle „care e situația de la miniștrii Stroe și Dușa, dar și de la domnul Arafat” și că „răniții sunt în viață”.

Premierul Victor Ponta nu făcuse nicio declarație publică despre accidentul aviatic din județul Cluj, care a avut loc pe 20 ianuarie, între ora 16.00 – momentul aterizării forțate – și ora 20.00 – la care a început emisiunea. El a întârziat câteva minute la emisiune, scuzându-se pentru faptul că a încercat să se informeze de la miniștrii de Interne, Radu Stroe și cel al Apărării, Mircea Dușa despre victimele accidentului aviatic. Premierul Ponta a relatat la 20.07 că a aflat de la Raed Arafat că toți răniții „sunt în viață”.

„Raed Arafat nu este în țară, am vorbit cu domnia sa cu cei de la SMURD. Nu este în acest moment în țară, este dacă nu mă înșel șeful ISU care coordonează această operațiune de salvare”, a spus Ponta. Premierul nu a vorbit despre constituirea vreunei celule de criză, ci doar despre „coordonatorul” de la ISU.

Înainte de a pleca din studioul tv, premierul Ponta a primit un sms în care anunța că persoanele implicate în accidentul aviatic din județul Cluj au fost găsite. „Am primit un mesaj despre persoanele accidentate, au fost găsite în sfârșit. Da, au fost găsite Acum am primit și eu mesajul, acum se organizează evaluarea. Doamne ajută să fie cu succes operațiunea”, a anunțat Victor Ponta la ora 21.21.

La ora 21.21 premierul a anunțat, în direct, că victimele au fost „găsite, în sfârșit”.

• După emisiune, Ponta a participat la o întâlnire informală cu toți ziariștii acreditați la PSD, la restauratul „Trattoria Il Calcio”. Prim-ministrul a stat la restaurant aproximativ o oră, între orele 22 și 23. Primele informații publice despre decesul pilotului Adrian Iovan au apărut în jurul orei 22.30.

La întâlnire îl așteptau deja vicepremierul Liviu Dragnea, europarlamentarul Daciana Sârbu – soția premierului Ponta -, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, ministrul Fondurilor Europenene, Eugen Teodorovici, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, cel care invitase ziariștii la discuția informală și europarlamentarul Corina Crețu.

Premierul Ponta a stat la masă cu soția sa, Daciana Sârbu, cu vicepremierul Liviu Dragnea și cu o parte dintre ziariști. Pe tot parcursul întâlnirii la restaurant, premierul a evitat să comenteze accidentul aviatic din Cluj, deși a primit mai multe întrebări pe marginea acestui subiect. În schimb, cei din PSD au povestit ulterior că premierul s-a declarat nemulțumit de modul în care au comunicat autoritățile după producerea tragediei.

Până la aflarea primelor informații despre decesul pilotului Adrian Iovan, premierul Ponta a povestit câteva pasaje din interviul acordat B1, glumind pe seama prezenței sale la postul de televiziune și a schimbat impresii despre tenis și despre Simona Halep cu cei de la masă.

Până ca televiziunile să anunțe oficial că pilotul a murit, premierului i s-a transmis această informație de către un ziarist, fără ca prim-ministrul să o confirme sau să discute despre acest subiect. Victor Ponta nu a răspuns, continuând conversația obișnuită, fără să acorde, la masă, o importanță anume acestei informații.

Până la plecare, în jurul orelor 23.00, premierul Ponta a schimbat sms-uri cu autoritățile. După plecarea lui Victor Ponta împreună cu Daciana Sârbu, la întâlnire au mai rămas, pentru aproximativ 45 de minute, vicepremierul Dragnea, ministrul Teodorovici și secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.

La două zile după accidentul aviatic, premierul Ponta a decis pe baza raportului vicepremierului Gabriel Oprea să îl demită pe secretarul de stat de la Interne, Cătălin Chiper, și să ceară destituirea șefului ROMATSA. Totodată, premierul Ponta a anunțat că va cere în CSAT schimbarea șefului STS, Marcel Opriș. Joi, ministrul de Interne, Radu Stroe și-a prezentat „demisia de onoare”, deși miercuri declarase că nu va renunța la postul din minister. Șeful IGSU, Ion Burlui, a demisionat din funcție miercuri, același demers făcându-l și directorul ROMATSA, Aleodor Frâncu.

Băsescu, în silentio stampa. Președinția a început propria anchetă

În ziua accidentului, președintele Traian Băsescu era în Israel. O vizită de stat în care s-a ținut la distanță de ziariști. Cercul restrâns al delegației oficiale a fost însă pus la curent cu situația din țară încă din primul sfert de oră  după ce avionul s-a prăbușit în munți, susțin o parte dintre cei care l-au însoțit. Cu atât mai mult cu cât printre cei cu care Traian Băsescu a mers în Israel s-au numărat atât directorul SRI, George Maior, cât și directorul SPP, gen. Lucian Pahonțu.

Ofițerii SRI s-au aflat, din relatarea pe care președintele Consiliului Județean Alba, Ioan Dumitrel, a făcut-o pentru gândul, în echipele de căutare care au plecat în misiune din primele minute după ora 16.07, când a existat official confirmarea prăbușirii. „ISU, poliție, jandarmi, SRI, toți au plecat în 2 minute de când s-a dat alerta”, spune Dumitrel.

La ora respectivă, președintele se afla la Hotelul „King David” din Ierusalim, același la care a stat de duminică până marți, pe pacursul vizitei în Israel și în Teritoriile Palestiniene, unde ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, oferise un dejun în cinstea sa. De la „King David”, Băsescu a plecat spre sediul Patriarhiei Ierusalimului, la o întâlnire cu Patriarhul Teofil, spre Biserica „Sfântului Mormânt” și apoi spre Zidul Plângerii.


20 ianuarie. Ora 17.45. Zidul Plângerii din Ierusalim. Foto: Administrația Prezidențială

În tot acest timp, a evitat  să facă orice comentariu. Cu o singură excepție. Însoțit de un rabin, președintele și-a lăsat lângă Zid o dorință scrisă, povestind apoi, în drum spre mașină, precedentul 2009. „Da, în 2009, mi s-a împlinit”, a rememorat Băsescu drumul spre Zidul Plângerii înainte de Campania pentru prezidențiale. „Atunci înseamnă că v-ați dorit un nou mandat”, l-a provocat un jurnalist. „E treaba mea!”, a jubilat Băsescu.

Momentul critic al căutărilor din țară, în care informațiile despre găsirea supraviețuitorilor erau contradictorii în spațiul public s-a suprapus pentru Băsescu peste dineul de stat pe care președintele Shimopn Peres l-a oferit la „Beit Hanasi”, sediul Președinției israeliene.

A doua zi, în jurul orei 15.00, la aproape 24 de ore de la accident și după confirmarea decesului pilotului Adrian Iovan și a studentei Aura Ion care însoțea echipa medicală la Oradea, președintele a fost întrebat de jurnaliști despre modul cum au reacționat autoritățile. „Dacă eu nu știu decât că a fost un accident, ce vreți să spun?”, a răpuns Băsescu la Ramallah, în timpul unei întâlniri cu românii din Teritoriile Palestiniene.

La întoarcerea în țară, Președinția a intrat în silentio stampa. Timp de cinci zile. Băsescu a avut o singură ieșire publică, la recepția Camerei de Comerț româno-germane, la care a evitat orice fel de comentariu, ignorând întrebările legate de criticile aduse de Victor Ponta directorului STS, Marcel Opriș. Singurul gest pe care l-a făcut Băsescu a fost acela de a trimite câte o coroană de flori la mormântul lui Adrian Iovan și la cel al Aurei Ion.

Întrebat de momentul în care președintele a aflat despre accident, de la cine și dacă a cerut mai mult decât o informare, purtătorul său de cuvânt, Bogdan Oprea a evitat, la rândul său, un răspuns. „Când vom avea ceva de comunicat, o vom face”, a replicat el.

Surse oficiale au explicat pentru gândul că Președinția a început miercuri propriile verificări, de la decolarea aeronavei „în condiții nefavorabile” până la prestația instituțiilor care au fost implicate în operațiunea de căutare și de salvare a pasagerilor. Analiza nu este încă finalizată, însă, din datele preliminare, ar rezulta că „proceduri au existat, dar au fost mai multe disfuncționalități, atât la comandă cât și derivate din numirile politice făcute la șefia mai multor instituții”.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide