Marea Britanie începe CONTROALELE fizice pentru importurile de alimente din Uniunea Europeană. Ce efecte ar putea avea asupra economiei

Marea Britanie începe CONTROALELE fizice pentru importurile de alimente din Uniunea Europeană. Ce efecte ar putea avea asupra economiei
Publicat: 01/05/2024, 10:08

Marea Britanie a început marți, 30 aprilie, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din statele membre ale Uniunii Europene, la trei ani după ce Regatul a părăsit piața unică și la opt ani de la votul pro-Brexit.

În timp ce marile lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, dar și marii producători din Uniunea Europeană își permit din punct de vedere financiar să facă față noilor cereri și costuri, micii comercianți avertizează cu privire la eventuale întârzieri și chiar întreruperi în lanțul de aprovizionare.

Totodată, aceștia atrag atenția că publicul britanic va trebui să se aștepte la o varietate mai redusă a produselor proaspete în magazine și la prețuri mai mari, costurile suplimentare neputând fi suportate exclusiv de către comercianți.

Prima fază a implementării noilor reguli la frontieră, care include certificări suplimentare pentru mărfuri, a intrat în vigoare pe 31 ianuarie, iar cea de-a doua a început marți.

Aceasta din urmă include introducerea de controale în punctele de trecere a frontierei pentru produsele de origine animală și cele vegetale, precum carnea, peștele, brânza, ouăle, produsele lactate și anumite flori, notează Reuters.

În acest context, au fost introduse și noi taxe vamale, principalul motiv pentru care micii comercianți atrag atenția asupra unor scumpiri iminente.

Guvernul spune că noile controale, care implică inspecții vizuale și măsurarea temperaturii mărfurilor, sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea pătrunderii bolilor și dăunătorilor în Marea Britanie. Totodată, Executivul susține că noile măsuri vor contribui la apariția unor condiții mai echitabile pentru exportatorii britanici.

Marea Britanie a amânat de mai multe ori aplicarea unor măsuri la frontiere

Marea Britanie a amânat în mod repetat impunerea controalelor asupra importurilor din UE. În schimb, Blocul comunitar a aplicat imediat după ieșirea oficială noile reguli de la frontiere, ceea ce a dus, în 2021, la apariția unor întârzieri mari în punctele de trecere a frontierei.

De altfel, acele probleme au determinat unii exportatori britanici de produse alimentare să renunțe să-și mai trimită mărfurile în statele Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, parlamentarii din Marea Britanie au cerut claritate din partea Guvernului cu privire la frecvența controalelor, spunând că firmele din domeniu nu au suficiente detalii pentru a-și organiza activitățile.

„Firmele se confruntă cu o confuzie și o incertitudine cu privire la cum și când vor fi implementate pe deplin controalele, dar și cu privire la costurile la frontieră”, a declarat William Bain, șeful biroului de politici comerciale din cadrul Camerei britanice de Comerț.

Nigel Jenney, directorul Fresh Produce Consortium, o federație a producătorilor din domeniul agricol, a declarat că Guvernul a „creat de unul singur cea mai ineficientă și mai scumpă graniță din lume”.

Potrivit acestuia, companiile din domeniu a fost informate că personalul care va asigura controalele la frontieră nu va fi disponibil la punctele de control după orele 19:00, ceea ce reprezintă oo problemă majoră, având în vedere că „95% din toate mărfurile din sectorul nostru ajung dincolo de orele în care oficialii guvernamentali din Regatul Unit doresc să lucreze”.

Se estimează că noile reguli vor crește costurile pentru importatori cu 330 de milioane de lire sterline pe an și vor crește inflația în cazul alimentelor cu 0,2% în următorii trei ani, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Shutterstock

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
„Acord istoric” anunțat între Airbus și Arabia Saudită
×