UE și SUA denunță utilizarea de către Rusia a gazelor naturale ca „armă politică” împotriva Ucrainei

UE și SUA denunță utilizarea de către Rusia a gazelor naturale ca armă politică împotriva Ucrainei
Publicat: 02/04/2014, 18:12
Actualizat: 07/02/2019, 00:42

„Nicio țară nu ar trebui să utilizeze energia pentru a se opune aspirațiilor popoarelor (…). Nu putem permite ca ea să fie folosită ca armă politică sau instrument de agresiune”, a declarat secretarul american John Kerry într-un „Consiliu al energiei UE-SUA” la care a participat șefa diplomației europene Catherine Ashton.

Rușii joacă un „joc periculos” cu gazele naturale, deoarece „arma se va întoarce împotriva lor” și vor „suporta consecințele”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de reuniune, subliniind importanța veniturilor obținute de către Moscova din vânzarea gazelor naturale și petrolului.

Întâlnirea lui Kerry cu Ashton, la care au asistat comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger și adjunctul secretarului american pentru Energie Daniel Poneman, au fost consacrate mijloacelor de a ajuta imediat Ucraina și acțiunilor care este necesar să fie întreprinse cu scopul întreruperii dependenței europenilor de Rusia.

Dificultățile actuale „subliniază necesitatea asigurării securității energetice nu doar a Ucrainei, ci și a Europei”, a insistat Kerry.

„Nu există riscul întreruperii, imediat, a aprovizionării via Ucraina, însă problema riscă să devină mai acută în câteva luni”, potrivit unei surse europene implicate în discuții.

Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Ea produce 20 de miliarde și cumpără restul de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale de la Rusia. De asemenea, rețeaua sa de gazoducte asigură tranzitul a 65 dintre cele 133 de miliarde de metri cubi de gaze naturale achiziționate de state UE, potrivit unor date ale Comisiei Europene (CE) aferente anului 2013.

„Problema este că, în prezent, ucrainenii nu mai sunt în măsură să cumpere și recurg la stocuri, cu riscul de a provoca explozia instalațiilor lor, care sunt foarte îmbătrânite”, își exprimă îngrijorarea europenii.

– Diversificarea surselor

Decizia Gazprom de a crește începând de marți prețul plătit de Ucraina – de la 270 la 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale – sporește dificultățile țării. „Gazprom are o abordare politică în privința prețurilor și vizează să destabilizeze Kievul”, a acuzat un oficial european.

Companiile ucraineană Naftogaz și rusă Gazprom urmează să negocieze o înțelegere care să permită Ucrainei să plătească o datorie de 1,71 miliarde dolari. „Nici nu se pune problema ca noi să scriem un cec pentru Gazprom”, a declarat pentru AFP un oficial european.

Europenii urmează să depună eforturi în vederea „diversificării surselor de energie”, unei mai bune utilizări a terminalelor pentru gaze lichefiate și finalizării interconectării rețelelor, în 2016.

Achizițiile lor de la Rusia le acoperă 25% din nevoi, iar factura totală este în valoare de 35 de miliarde de euro, adică aproximativ trei miliarde de euro pe lună.

„Europenii nu vor putea să înlocuiască aceste livrări de pe o zi pe alta, dar pot, imediat, să se îndrepte către ceilalți furnizori tradiționali ai lor”, a declarat o sursă europeană.

Potrivit unor proiecții, la care AFP a avut acces, ei ar putea să cumpere 20 de miliarde de metri cubi suplimentari de la Norvegia, adică 119,5 în loc de 99,5 miliarde de metri cubi în prezent, și șapte miliarde de metri cubi în plus de la Algeria, adică 32,7 miliarde de metri cubi față de 25,5 în prezent.

Ei ar putea, de asemenea, să-și crească achizițiile de gaze naturale lichefiate de la 47,5 miliarde la 87,5 miliarde de metri cubi, însă acest tip de gaze este mult mai scump.

Decizia Statelor Unite de a introduce pe piață cantități enorme de gaze de șist ar urma să contribuie la scăderea prețului gazelor naturale lichefiate și la intrarea acestora în concurență directă cu gazele naturale rusești, a subliniat o sursă europeană.

Volumele scoase pe piață, în prezent, de către Statele Unite „sunt echivalente cu jumătate din fluxul de gaze provenind din Rusia”, a declarat un oficial american de rang înalt, subliniind că exporturile americane către UE ar putea începe încă din 2015.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Cutremur semnificativ în România. Magnitudinea a fost peste cea obișnuită
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani