(P) Truthland – Așa arată adevăratul Tărâm al Gazului

Publicat: 13/12/2013, 10:42
Actualizat: 29/07/2014, 21:26

Unul dintre cele mai disputate și controversate subiecte care a cuprins întreg mapamondul, în ultimii ani, sunt gazele naturale din argilite. Beneficiile extragerii lor au fost de multe ori date la o parte din cauza unor temeri mai mult sau puțin fondate.

Astfel că, persoana cea mai în măsură să vorbească despre riscuri și oportunități este una care trăiește în miezul lucrurilor. Shelly se prezintă ca mamă, bunică, fermier și profesor și trăiește alături de familia ei în Susquehanna Co., Pensilvannya, într-o fermă care aparține soțului ei încă din 1890. Zona în care locuiește aparține de perimetrul Marcellus Shale, unul dintre cele mai mari și mai bogate câmpuri gazeifere din lume.

Bombardată de tot mai multe informații negative în ceea ce privește explorarea și exploatarea gazelor naturale din argilite, Shelly, ca o mamă grijulie și un profesor dedicat, pornește în căutarea unor răpunsuri pentru ea, pentru familie, pentru comunitate. Mai ales că pe pământul ei stau câteva astfel de sonde.

Înarmată cu întrebări serioase despre apă, mediu, sănătatea oamenilor și a animalelor, Shelly este determinată să caute răspunsuri credibile de la academicieni, ecologiști, autoritățile de reglementare și experți din industrie – oamenii care știu cel mai bine despre tehnologia, industria și știința producerii petrolului și gazului.

Primul specialist pe care Shally îl întâlnește este John Hanger, fost secretar al Departamentului de Protecția Mediului din Pennsylvania, care confirmă că nu a existat niciun incident major în ceea ce privește contaminarea mediului prin fracturare hidraulică. „Nu am avut niciun caz în care fluidul de forare, care s-a întors prin sondă, să contamineze fântâna cuiva”.

Joseph Martin, Prof. Doctor și inginer la Universitatea Drexel din Philadeplphia – următorul pe lista vizitaților de Shelly – vine să întărească spusele acestuia, scoțând în evidență imposibilitatea metanului de a migra lateral prin sonda de gaz natural.

Problema metanului în apă care duce la inflamarea acesteia a fost larg dezbătută, mai ales în contextul în care apa de la robinet ia foc în filmul Gasland. Acest mit este pe cale să dispară pentru totdeauna din mintea oamenilor.

„Am văzut filmul și problema este că acolo există multe aluzii”, spune Prof. Doctor de Geoștiințe de la Universitatea Penn State. „Metanul în apă există înainte de a se face orice fracturare, înainte chiar ca oamenii să știe ce înseamnă acest cuvânt”, spune fermierul Chuck Sylvester, care este și fost director la National Western Stock Show (Colorado).

„Cercetarea” pentru a descoperi „riscurile” explorării și exploatării gazelor naturale prin fracturare hidraulică a continuat cu vizite laRed River Watershed Management Institute, Centru Internațional pentru policica Mediului înconjurător și a energiei (CIEEP-Universitatea din Texas), precum și la mai mulți fermieri acasă.

Concluzia, fracturarea hidraulică nu produce niciun risc major asupra mediului (apă, aer, sol)și nici a oamenilor sau a animalelor din împrejurimi.

Creșterea expunerii la informații științifice bazate pe fapte privind procesele de explorare și exploatare a gazelor naturale din argilite, va convinge oamenii că această resursă ar putea fi exploatată în mod responsabil pentru a aduce beneficii semnificative.

Îi incurajăm să urmeze exemplul lui Shelly și să caute informații credibile, bazate pe date științifice. Pot începe urmărind filmul Truthland:

http://www.youtube.com/watch?v=_jko5iEhsIQ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului