Abrambureala națională

Abrambureala națională
Publicat: 05/09/2012, 13:02
Actualizat: 31/01/2019, 20:59

În ziua în care s-a înregistrat oficial un nou dezastru la Bacalaureat, sesiunea de toamnă, ministrul Ecaterina Andronescu a venit cu „soluția” – Bacalaureatul profesional prin care se va da „o certificare a capacităților profesionale” absolvenților de liceu ce nu țintesc studii universitare.

Certificarea capacităților absolvenților de liceu s-a făcut însă la Bacalaureat, când cea mai mare parte dintre ei nu au reușit să treacă examenul de maturitate. Soluția propusă ad-hoc de către ministrul Educației este ca, încă din acest an școlar (scurtat cu o săptămână fără o argumentare temeinică), elevii din clasa a XII-a să poată opta dacă dau examenul clasic de Bacalaureat sau pe cel „profesional”, denumit astfel deși se adresează tuturor, indiferent dacă au urmat cursuri ale unui liceu teoretic sau tehnologic.

Anunțată sâmbătă, măsura a trecut miercuri rapid de Comisia de învățământ a Senatului, iar luni probabil că va trece și de plen. Fără argumente, studii sau simulări, apărută doar ca soluție salvatoare pentru picații de la Bac, incapabili de a obține certificarea că nu au trecut ca gâsca prin apă prin liceu, dar proaspăt posesori de drept de vot.

Până acum s-a vorbit despre un Bacalaureat diferențiat, adică în funcție de profilul liceului urmat, pentru care s-a făcut și o sondare în rândul elevilor și părinților, iar jumătate dintre cei chestionați au fost pro, jumătate contra. Rezultatul ar fi trebuit să ducă la organizarea unei ample dezbateri publice, astfel încât soluțiile adoptate să fie temeinic argumentate și, mai ales, să ofere un plus calitativ sistemului de învățământ.

Vara politică incendiară nu a făcut loc și unei astfel de teme, de care depinde esențial viitorul acestei națiuni. În prima zi de toamnă însă, ministrul Educației a venit cu varianta Bacalaureatului așa-zis „profesional”, dar care nu atestă că tinerii care îl vor lua știu și vreo profesie. Este doar o ofertă de diplome pentru liceenii – tot mai mulți – dezinteresați de școală, fără niciun fel de competență și cărora li se dă, iată, ocazia de a-și certifica inutilitatea.

De altfel, în urmă cu un an, tot Ecaterina Andronescu, aflată atunci în opoziție, propunea un halucinant proiect de lege prin care picații de la Bac erau admiși la facultate. Nu ar fi surprinzător dacă fabricile de diplome universitare ar găsi până la anul – când vor ieși pe piață primii absolvenți cu Bacalaureat profesional – o soluție de a-i cuprinde și pe aceștia într-o formă de învățământ superior contra cost.

Pentru că singurul motiv enunțat pentru introducerea acestui tip nou de Bac este că angajatorii le cer diplomă tinerilor care își caută job, argument care ar putea fi folosit și pentru inovarea în materia diplomelor universitare.

Însă dacă la CV se poate „trișa” cu acte, când e vorba de competență, firmele nu fac rabat, iar aici, din păcate, „produsele” învățământului românesc trec tot mai greu testul, ceea ce ar trebui să dea de gândit doamnei Andronescu, aflată la al treilea mandat de ministru al Educației, din precedentele două memorabilă fiind brambureala.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului