Adevăruri dure despre Siria rostite de un mare prozator

Adevăruri dure despre Siria rostite de un mare prozator
Publicat: 31/08/2017, 20:27

Cum nu se întâmplă mereu, e și o conștiință. Trăiește din 1981 în Marea Britanie, la Oxford. A ales să părăsească Siria, nu doar fiindcă opera lui fusese pusă la index. A fugit mâncând pământul, după ce, în fața casei sale din Damasc, s-a petrecut următoarea scenă, povestită de el însuși, după decenii, ca și cum s-ar fi derulat atunci în fața ochilor săi: „O luptă sângeroasă a început între oameni ai serviciilor secrete și un urmărit, adept al Fraților Musulmani. Când li s-a terminat muniția, l-au aruncat în aer cu două grenade. Bucăți din el au rămas împrăștiate pe stradă, vreme de două ore. Am văzut niște copii jucându-se cu hălci de carne, azvârlind cu ele. Am simțit că trăiesc într-o lume pe care n-o pot înțelege, de care nu mă leagă nimic și cel mai bun lucru pe care îl pot face e să fug de ea. Ceea ce am și făcut, fără urmă de regret sau de durere. N-are importanță unde locuiesc, în Oxford sau la Damasc, important pentru Siria e ca să fie eliberată de acest regim brutal care mutilează și corupe ființele umane dincolo de orice inchipuire”.

Zakaria Tamer a mai adăugat atunci, în interviul din 2012: „Fiecare cetățean sirian are dublă personalitate, o personalitate ascunsă, care urăște orbește regimul dominant, îl disprețuiește și îi dorește moartea, și cealaltă personalitate, fățișă, care sprijină public regimul, umplându-l de laude și respectându-i toate directivele. Revoluția siriană a reușit să unească cele două personalități într-una singură, foarte solidă, gata să-și dea viața pentru lucrurile în care crede și să nu ceară nimic altceva decât libertate și mântuirea de tiranie”.

N-a mai putut ajunge în patrie după izbucnirea războiului civil, ar fi fost întors de la graniță.

Mai are o singură dorință: „Înainte de a părăsi această lume, aș vrea să stau într-o cafenea din Damasc și să urlu la oficialii sirieni, la fiecare dintre ei, fără să mă simt intimidate și fără teama că voi fi arestat”.

Aseară, Al Jazeera a publicat o discuție cu marele prozator. De peste un an și-a deschis o pagină de Facebook, „Pintenul”, unde postează conștiincios tot ce crede că le poate folosi concetățenilor săi de departe.

Ce le-a spus, între altele, celor doi jurnaliști, Franco Galdini și Alessandro Columbu, care l-au intervievat:

„Dacă vrei să te opui regimului, trebuie să îl lovești în inimă, motiv pentru care în textele mele mi-am concentrat invectivele asupra președintelui Bashar al-Assad și asupra armatei. Toate ordinele vin de la președinte, care folosește armata ca pe propriul instrument pentru a rămâne la putere, făcând din ea un dușman al poporului sirian. Asta a fost istoria Siriei în ultimii zeci de ani. Armata siriană a fost, tradițional, inamicul numărul unu al poporului: întâi, a ucis orice formă de politică democratică în țară, după declararea independenței, în 1946, au urmat apoi o serie de lovituri de stat, până a venit la putere Hafez al-Assad, în 1970. Chiar și în perioada colonială, francezii au folosit armata siriană împotriva poporului „.

Despre actuala opoziție la regimul lui Bashar al-Assad, alcătuită din personaje pe care le numește clovni, șerpi și hiene: „Ei vorbesc permanent pe canalele internaționale în numele revoluției, în timp ce se plimbă cu avioanele și se vântură prin hoteluri de cinci stele, profitând de suferința poporului sirian (…). Susțin ideea și idealurile revoluției, dar nu și opoziția siriană, care e la fel de rea ca regimul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto