Alo, sunt eu Picasso. SRI, la telefon?!

Alo, sunt eu Picasso. SRI, la telefon?!
Publicat: 01/06/2018, 00:32

După ce ne explică ceva, derutant, amestecând niște ani cu niște legi și cu niște zeci de mii de români, reușește să pronunțe articulat: „Din calculele de la Comisie putem spune că în perioada 2004-2016 au fost interceptate peste 6 milioane de persoane. Mi se par niște cifre extraordinar de mari, nu putem să le comentăm noi la Comisie, însă credem că e prea mult, în contextul în care populația activă a României este de 9 milioane de oameni”.

În consecință, e prea mult, e prea puțin, vorbim despre „mulțimi” de interceptați relativ exacte, despre niște mega-fake-uri, sau despre ce?!

În același context, Claudiu Manda mai spune că „la nivelul anului 2012, întreg Guvernul era interceptat pe bază de mandat de securitate națională”, iar în ceea ce-i privește pe aleși, „am primit o statistică și observăm că cei mai vocali lideri ai Parlamentului erau interceptați”. Șeful comisiei afirmă, de asemenea, că s-a interesat și despre interceptarea membrilor CSAT, dar nu a primit, încă, un răspuns.

Sincer vorbind, mie mi se pare ireal ce a declarat omul ăsta pe ziua de azi.

Cum să asculți 6.000.000 de români, ce vorbesc ei la telefon?! Cine să asculte 6.000.000 de români vorbind la telefon?! De ce să asculți 6.000.000 de români ce-și spun ei la telefon?! Că doar n-am înnebunit cu toții! Doar nu suntem suspectați, toți 6.000.000, că vrem să vindem țara. (Zic suntem, pentru că nu-mi convine să mă aflu printre cei 3.000.000 neascultați, întrucât aș vrea să-i întreb pe ascultători, dacă tot îi plătim din banii noștri pentru asta, cui i-am dat niște scule „îndemănatece” de mașină, despre care am vorbit la telefon, și nu mai știu cu cine…).

Pe bune?! Păi eu am crezut că pentru alte lucruri, mult mai deștepte, iau oamenii ăștia salarii, și că de aia se numesc ei „intelligence”, nu ca să ne știe bolile, necazurile și tot restul, fără legătură cu siguranța națională. (Sigur, mai exagerez și eu, dar dacă tot vorbim ca de la acoperit la descoperit, nu…).

Întrucât, nici Dracu nu poate crede că două treimi din populația activă a țării are în cap numai și numai subminarea siguranței naționale, ce Dumnezeu?!

Dar și să avansezi o astfel de mulțime de ascultați, fără nici un temei, mi se pare tot o nebunie.

De altfel, la scurt timp după declarația sa, Manda a primit o „precizare” din partea SRI, care spune: „Având în vedere discuțiile din spațiul public referitoare la numărul de mandate de securitate națională solicitate de Serviciul Român de Informații în perioada 2004 – 2016, Biroul de presă face precizarea că, în perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) și 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de Serviciul Român de Informații a fost de 28.784.

Cum s-ar spune, dacă pentru aproximativ 30.000 de români s-a cerut mandat, timpanele ascultătorilor au rumegat, în medie, discuțiile acestora cu alte 200 de persoane, printre care, fără să știm, ne-am aflat și eu, și dumneata, și dumnealui…

Nici securitatea lui Ceaușescu n-a ascultat atâția români (lasă că nici nu existau atâtea telefoane în România), iar ascultatul a fost unul dintre capetele de acuzare în procesul de la Târgoviște.

Eu cred, mai degrabă, că adevărul iar a căzut la mijloc și că este posibil ca, dincolo de numărul de mandate solicitate legal, „să fi picat pe tehnică”, până la rotunjirea milioanelor, diverși români, dar nu întâmplător, ci pe alte motive și temeiuri decât siguranța națională (vezi protocoalele semnate de serviciu cu diverse entități de forță).

Este periculos ca un serviciu de informații să meargă atât de departe, dincolo de lege. Este împotriva oricărei forme de democrație, stat de drept sau ce-o mai fi el, să-i ții cetățenii și conducătorii, la grămadă, sub observație în așa hal.

Sigur, asta în măsura în care afirmațiile lui Manda sunt, cât de cât, „vecine cu realitatea”, caz în care, numărul celor ascultați în „fals”, și neinformați despre asta, a trecut, și doar cu unul (nu mai vorbim de cele aproape 6.000.000) peste numărul aproximativ al celor 30.000 de interceptați, legal, pe mandat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom