Amatorism și iresponsabilitate: ruptură majoră în politica externă a României

Amatorism și iresponsabilitate: ruptură majoră în politica externă a României
Publicat: 24/03/2019, 17:32
Actualizat: 08/01/2020, 19:54

Premierul guvernului Dragnea a anunțat astăzi, de la tribuna sesiunii inaugurale a Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), cel mai important grup de lobby israelian în America, mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, în ropote de aplauze.

Niciodată în istorie, din motive politicianiste, nu s-a rupt acordul privind interesele externe ale României.

Autoritatea politicii externe o are președintele României. Decizia-bombă anunțată astăzi nu are la bază nici o evaluare și cu atât mai puțin un consens intern.

Din președinția rotativă a Uniunii Europene să anunți o hotărâre care sfidează deciziile Bruxellesului e un demers cel puțin hazardat.

Noua axă strategică, România-Israel-SUA, pe care o desenează premierul guvernului Dragnea, sfindând poziția Președintelui, va avea, pe plan diplomatic, implicații încă greu de anticipat.

În acest moment, România nu face decât să ne aliniem în spatele Guatemalei – singura țară care își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim – și să se așeze în obediența președintelui Trump. Premierul Netanyahu ne va mulțumi până pe 9 aprilie, data alegerilor, pentru acest dar făcut în plină campanie electorală, satisfăcut că va avea un cap troian în Uniunea Europeană.

În țară, relațiile dintre Palate se înveninează periculos.