America lui Trump – ajutor electoral pentru Bibi, în disprețul rezoluțiilor ONU

 America lui Trump - ajutor electoral pentru Bibi, în disprețul rezoluțiilor ONU
Publicat: 21/11/2019, 18:13
Actualizat: 08/01/2020, 19:56

În loc să ofere Orientului Mijlociu promisul Plan de Pace (amânat mereu sub diverse pretexte, Plan pe care m-am îndoit mereu că l-ar avea), președintele Donald J. Trump a luat, în ultimii doi ani, trei decizii unilaterale, toate în disprețul rezoluțiilor Națiunilor Unite, nici una urmată de partenerii din Uniunea Europeană: declararea Ierusalimului, în decembrie 2017, drept capitală a Israelului, reunoașterea suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan, în martie anul acesta, și – în urmă cu patru zile – recunoașterea legalității coloniilor israeliene din Cisiordania.

De fiecare dată, Secretariatul ONU a protestat, dar nu din cale afară – Washingtonul îi poate tăia finanțările (cum nu o dată a amenințat, iar pe anumite proiecte a și făcut-o).

Ultima decizie a lui Trump, care consacră unilateral legalitatea coloniilor din Cisiordania, vine tocmai la timp pentru Netanyahu, fiindu-i și președintelui SUA de folos electoral – își asigură sprijinul creștinilor evanghelici, susținători fanatici ai statului Israel.

La Ierusalim, Bibi pare să fi reușit ce și-a propus: forțarea celui de-al treilea rând de alegeri, ca să-și poată juca inteligent cartea imunității în fața Justiției. A preluat mandatul formării majorității parlamentare de la președintele Rivilin și l-a restituit. Apoi i-a pus bețe-n roate co-liderului Kahol Lavan (coaliția Albastru și Alb), iar acesta, cum am anticipat, n-a reușit, la rându-i să-și onoreze mandatul, predându-i-l ieri Președintelui. Conform legii în vigoare (Israelul nu are ceea ce democrațiile numesc Constituție), Knessetul dispune de 21 de zile ca unul dintre cei 120 de membri ai săi să-l aleagă pe cel care ar întruni 61 de voturi. Din această ultimă etapă nu va ieși niciodată o majoritate. Fapt pentru care, foarte probabil, va urma a treia rundă de alegeri, pe 3 martie anul viitor.

Între timp, mai exact până duminică, e așteptată decizia Procurorului General Avichai Mandelblit de trimitere în judecată a lui Netanyahu. Decizia va fi adusă la cunoștința avocaților lui Bibi, va fi trimisă președintelui Rivlin și președintelui Knessetului. Netanyahu are la dispoziție 30 de zile, înainte de a se prezenta în fața Instanței, ca să se prevaleze de imunitate.

E dificil să trimiți spre pușcărie – chiar pentru acte de corupție – pe cel care a oferit țării, via Trump, beneficii enorme. Chiar dacă, pe termen mediu și lung, aceste beneficii i-ar putea fi fatale Israelului. Dar Regele Bibi e interesat acum exclusiv de propria-i persoană.