America lui Trump amenință celelalte 14 țări membre ale Consiliului de Securitate

Redactor:
Lelia Munteanu
America lui Trump amenință celelalte 14 țări membre ale Consiliului de Securitate
Detalii pe Gândul.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite e alcătuit din 15 membri, 5 permanenți (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța) și 10 nepermanenți, al căror mandat se întinde pe doi ani (Japonia, Italia, Suedia, Egipt, Ucraina,  Kazahstan, Uruguay, Bolivia, Senegal, Etiopia).

Egiptul a supus la vot, în ședința de luni, un proiect de rezoluție care amenda decizia-dictat prin care, pe 6 decembrie, președintele Donald J. Trump recunoaștea unilateral faptul că întreg Ierusalimul aparține Israelului, compromițând definitiv rolul de mediator al Statelor Unite în procesul de pace israeliano-palestinian.

America și-a folosit dreptul de veto, însă celelalte 14 state au votat proiectul de rezoluție.

Cu o excepție, la finalul mandatului președintelui Obama (când s-a abținut să-și exercite dreptul de a se opune, în legătură cu o rezoluție care cerea oprirea colonizării din Cisiordania), veto-ul Statelor Unite a apărat mereu Israelul de sancțiuni internaționale. (Cel de luni este primul veto al președinției lui Trump).

Cu o zi înainte de vot, mintoasa doamnă ambasador Nimrata Haley, cunoscută prin modul de-a dreptul violent în care își apără președintele și susține cauza Israelului, a trimis celorlalte 14 țări câte o epistolă de amenințare, gest diplomatic fără precedent. Nu însă unul neașteptat, dacă ne gândim că Haley, încă de când a preluat funcția la ONU a declarat că misiunea sa este de a lupta cu prejudecățile care planează asupra statului evreu. Discursul său la Conferința din martie a Comitetul americano-israelian pentru activități politice (AIPAC) merită reamintit în actualul context: „Astăzi e un nou șerif în oraș!  Zilele când Israelul era muștruluit la Națiunile Unite s-au încheiat. Port tocuri. Nu e o declarație referitoare la modă. E fiindcă, dacă văd ceva greșit, vom lovi cu piciorul de fiecare dată! (..) Noi nu avem un prieten mai măreț ca Israelul!”.

Redactată în termeni mai puțin… colorați, epistola de amenințare sună astfel: „După cum știți, Adunarea Generală are în vedere o rezoluție privitoare la decizia președntelui Trump privind Ierusalimul.  În ce privește votul dumneavoastră, vă invederez că Președintele și Statele Unite iau votul acesta personal (…). Nu am cerut altor state să-și mute ambasadele la Ierusalim, ci cerem pur și simplu să recunoașteți prietenia istorică, parteneriatul și suportul pe care îl acordăm [statului Israel] și să ne respectați decizia cu privire la ambasadă (…). Președintele va urmări cu atenție acest vot și mi-a cerut să îi raportez  despre cei care au votat împotriva noastră”.

Fără să vrea, cu o zi înainte de ședința Consiliului de Securitate, ambasadorul SUA a definit votul – nu neaparat împotriva Israelului, ci împotriva Americii lui Trump. Astfel încât decizia celor 14 (între care Ucraina s-a codit îndelung), deși lipsită de consecințe dat fiind veto-ului Statelor Unite, devine un semnal serios pentru regimul de la Washington.

Urmează să vedem în ce fel își va concretiza cuplul Trump-Haley amenințarea, care se adresează nu greilor membri permanenți,  ci celor 10 membri nepermanenți. Cel puțin două state au a se teme în viitorul foarte apropiat: Egiptul și Ucraina.   

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Cine ar putea fi noul ministru al Sănătăţii, după demiterea lui Voiculescu! Ce nume s-au...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
Opțiunea de care profiți gratuit la Digi: ai nevoie doar de așa ceva pe telefon
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
×
Inchide