Armistițiu politic în Israel, pentru comemorarea victimelor Holocaustului

Redactor:
Lelia Munteanu
Armistițiu politic în Israel, pentru comemorarea victimelor Holocaustului
Listele electorale pentru 2 martie s-au închis.

A V-a ediție a Forumului Liderilor Internaționali închinat Comemorării Victimelor Holocaustului și împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz îi dă premierului Netanyahu un binevenit răgaz politic. Sunt așteptați la Ierusalim, pe 23 ianuarie, oficiali din întreaga lume – președinții Putin și Macron, Klaus Iohannis, vicepreședintele american Pence, Regele Spaniei, Prințul Charles.

E foarte posibil ca președintele Rusiei (care lucrează puternic la proiectul de a se eterniza în fruntea țării, după modelul omologului său chinez) să aducă vestea eliberării tinerei Naama Issachar, domiciliată în Tel Aviv, cu dublă cetățenie, israeliană și americană, prinsă în aprilie pe un aeroport din Moscova cu 9 grame de marijuana și condamnată la șapte ani și jumătate pentru contrabandă cu droguri. Netanyahu s-a străduit mult să rezolve cazul, iar un gest de bunăvoință din partea lui Putin l-ar ridica în sondaje.

După încheierea ceremoniilor și plecarea înalților oaspeți, va reîncepe circul politic pentru anticipatele din 2 martie.

Yuli-Yoel Edelstein, președintele Knessetului cu aspirații de președinte al Israelului, membru Likud, e presat de coaliția Kahol Lavan să convoace Comisia de imunități și nu mai poate amâna momentul, oricât s-ar străduiește. Premierul ceruse imunitate doar ca să suspende acțiunile Justiției, știind bine că, dacă e convocată Comisia, riscă să nu întrunească majoritatea necesară.

Listele electorale s-au închis, nu se mai poate intra, dar se poate ieși. Din blocul partidelor religioase, Bibi încearcă din răsputeri să-l elimine de pe liste pe ultraextremistul Itamar Ben-Gvir, avocat de profesie și liderul Otzma Yehudit (Forța Evreilor). Un personaj sinistru care ține în casă, la loc de cinste, tabloul criminalului Baruch Goldstein. Medic de meserie, acesta a comis în 1994 masacrul din Hebron, de la Peștera Patriarhilor, unde a ucis, în timpul rugăciunii, 29 de palestinieni și a rănit 150. Ben-Gvir e dispus chiar să dea jos de pe perete tabloul idolului său pentru un loc în Parlament.

În sondajele de sfârșit de săptămână nu s-a schimbat nimic. Blocurile de dreapta și de stânga sunt cotate la fel ca înaintea alegerilor din spetembrie.

Nimeni nu pariază că, după 2 martie, electorii nu vor mai fi chemați la urne și în august.

Inchide