Aventurile americanului Hans în țara lui Klaus: DNA și Rusia

Aventurile americanului Hans în țara lui Klaus: DNA și Rusia
Publicat: 23/07/2015, 20:30

Oficialii americani au un fel aparte de a nu se scărpina cu dreapta, atunci când îi mănâncă urechea stângă. Spun direct ce vor și ce așteptări au și nu obosesc să repete. Astfel că primele mesaje ale ambasadorului Hans G. Klemm despre România nu au venit ca o surpriză, pentru că trimit la aceiași piloni ai politicii față de România, pe care SUA i-au enunțat cu fiecare ocazie: parteneriat militar puternic, investiții într-un mediu concurențial corect și lupta anticorupție – motorul fără de care primele două piese nu pot funcționa eficient.

În primul său discurs public despre România, Hans Klemm le-a vorbit senatorilor din Congres, care trebuie să valideze numirea sa ca ambasador la București, despre două teme cheie pentru politica SUA față de România: corupția și Rusia. Mulți români se plâng că iar vin americanii să ne învețe cum stă treaba. Din afară, de la distanța neimplicării în agitația bucătăriei interne, avantajul este că deseori se ajunge prin analiză la un diagnostic corect. Chiar dacă se pierd nuanțe și lucrurile pot fi reduse la simplism, imaginea de acest tip e o oglindă care scoate în evidență marile defecte sistemice ale unei țări.

În cazul României, diagnosticul pus de SUA nu e complicat: fără corupție, țara își poate vedea de dezvoltare în continuare și își poate atinge potențialul pe deplin, pe un drum în sens opus față de Rusia. În alte cazuri, precum a fost Irakul, diagnosticul american a fost greșit, însă România este la ani lumină de complexitatea situației din Orientul Mijlociu.

Klemm a revenit la tema luptei anticorupție de la București cu fiecare ocazie pe care a avut-o, în cadrul audierilor din Senatul SUA, care au avut loc miercuri noapte. Mereu orientați spre business, prima întrebare din partea unui senator a fost despre cele trei avantaje sau ținte economice ale SUA față de România. Klemm a amintit IT-ul, energia și manufactura. Dar a cotit-o imediat amintind care sunt cele două mari impedimente în fața atingerii acestor ținte: corupția și infrastructura. Mereu aceleași, cele pe care le reclamă și germanii de la Daimler, și francezii de la Renault.

Deși autoritățile de la București combat fenomenul, dovadă fiind „mulțimea” de oficiali anchetați și condamnați pentru corupție, Klemm a spus că vrea „să dubleze” eforturile SUA pentru sprijinirea României în acest domeniu.

În ajutor i-a sărit senatorul republican Ron Johnson, care a vizitat România în 2014, alături de colegii săi John McCain și Christopher Murphy, întâlnindu-se printre alții și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Atunci, anul trecut, republicanul spunea într-un interviu acordat în redacția gândul: „Singura cale prin care un om de afaceri, străin sau de aici, își va asuma riscul să investească un capital este dacă va realiza că aveți legi care se aplică tuturor în mod corect și că există un sistem necorupt”.

Acum, în 2015, Johnson a rămas în minte cu ideea unei „femei incredibil de curajoase” (Departamentul de Stat a premiat-o în 2014 pe Laura Codruța Kovesi cu marele premiu „Femei curajoase din România”) și i-a recomandat viitorului ambasador Hans Klemm să nu uite un lucru când ajunge la București: „Sper că vă veți asigura că rămâne sprijinită de Guvernul României”.

Stilul american de neînvârtit în jurul cozii a vorbit încă o dată: un obiectiv, lupta anticorupție, și omul care, la ora la care vorbim, îl pune în practică. Poate părea simplist, redus la tușe groase, dar tot corect este.

Rusia, a doua mare temă cu care Hans Klemm s-a confruntat în fața senatorilor americani, a scos din nou România în evidență, fiind descrisă ca o oază care se distinge față de vecinii ei din regiune. Klemm i-a descris pe români ca nefiind prea mult susceptibili să pice victime ale propagandei moderne a Rusiei, dată fiind relația istorică încordată a României cu Moscova, iar România ca pe singura țară din regiune securizată din punct de veder energetic, care nu depinde și nu poate fi influențată de gazul rusesc.

Fără ca Hans Klemm să mai amintească iar de problema corupției și la capitolul Rusia, este de ajuns să privești la vecina Ucraina, ca să înțelegi cum corupția sistemică poate îngenunchea o țară, atunci când este presată militar, și de ce americanii și NATO își doresc aici, în Est, un model anticorupție care să întărescă balanța de securitate.

Pentru unii, toată această retorică americană rezonează cu punerea intereselor României în plan secund și cu o scriere după dictare. Pentru alții, înseamnă că interesele României nu pot fi decât potențate de aceste cuvinte mari, venite constant din direcția Washingtonului către București. Istoria se măsoară cu sutele de ani, însă deocamdată, după 25 de ani de Românie democratică, cei din al doilea curent de gândire par că au intuit imaginea corectă.

Din nou despre ecuația simplă a României, așa cum se vede ea la Washington. Americanul Hans vine în țara românului Klaus.

Posted by Andrei Luca Popescu onThursday, July 23, 2015

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului