Băsescu în vacanță, funcția de președinte vacantă

Băsescu în vacanță, funcția de președinte vacantă
Publicat: 07/05/2014, 13:43
Actualizat: 31/07/2014, 14:17

„În vacanță poți să te îmbraci cum vrei”, s-a apărat, cu o ironie groasă, Traian Băsescu, în fața acuzațiilor venite din partea premierului Victor Ponta privind implicarea sa în campania electorală a Partidului Mișcarea Populară. Fotografiile care au făcut turul internetului îl arătau pe Traian Băsescu îmbrăcat cu un tricou alb, cu numele și sigla PMP. Nimic greșit, sugerează președintele. Legal, putem spune că are dreptate. Moral însă, este discutabil.

Traian Băsescu e trecut prin multe. Experiența, mai ales cea politică, i-a creat un soi de bagaj de cunoștințe și de abilități de a jongla cu atât de multă grație, inclusiv cu textele legislative, încât uneori ajungi să-i dai crezare chiar și fără să vrei. Traian Băsescu este genul de politician care „îți dă cu legea în cap”. Are o satisfacție enormă atunci când, dorind să-și arate argumentele, citează din legi, decizii ale CCR sau din Constituție. Numai că el rescrie fiecare text legislativ, îl traduce și îl adaptează într-o interpretare personală.

S-o luăm pe rând. Articolul 84 din Constituție spune clar: „În timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate îndeplini nici o altă funcție publică sau privată”. Curtea Constituțională, prin avizul 1/2007, folosit de șeful statului ca scut, spune și el că, într-adevăr, președintele României are voie la opinii politice, acestea fiind oricum acoperite de imunitatea pe declarații, ca în cazul deputaților și senatorilor (art. 72 din Constituție).

„(Președintelui – n.r.) nu i se interzice să păstreze legături cu partidul care l-a susținut în alegeri sau cu alte partide politice. O asemenea interdicție nici nu ar fi în spiritul Constituției, în condițiile în care Președintele României este ales în funcție prin sufragiu universal, pe baza unui program politic, și are față de electorat datoria să acționeze pentru îndeplinirea acestui program. Este evident că, pentru realizarea programului pentru care a fost ales, președintele poate dialoga în continuare fie cu partidul din care a făcut parte, fie cu oricare alt partid, care ar sprijini realizarea programului[…]Curtea constată că Președintele României poate, în virtutea prerogativelor și a legitimității sale, să exprime opinii și opțiuni politice, să formuleze observații și critici cu privire la funcționarea autorităților publice și a exponenților acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului național”, se arată în avizul 1/2007 al CCR.

Sau, în traducerea lui Traian Băsescu, „un președinte nu vine de undeva dintre nori, ci rămâne în relație cu partidul”. La rigoare, putem observa că nu PMP este partidul care l-a făcut pe Traian Băsescu președinte. Nici prima oară, nici a doua oară.

Nimeni nu poate fi atât de naiv, încât să creadă că preluarea fotoliului prezidențial echivalează cu pierderea memoriei și a afinităților politice. PSD poate fi doar ipocrit, atunci când citește articolul 84, în mod diferit acum decât atunci când îl avea la Cotroceni pe Ion Iliescu. Dar manifestările lui Traian Băsescu, precum afișarea în tricoul cu PMP, acel pui răzvrătit al PDL, alături de Elena Udrea, sunt mingi la fileu mult prea tentante încât să nu punctezi politic, așa cum o face acum dl. Ponta.

Numai că lui Traian Băsescu îi scapă un aspect important. Da, e adevărat că în vacanță poate să se îmbrace cum vrea, însă vacanța nu este din fața electoratului. Președintele în vacanță nu înseamnă vacanță de la președinție. Nu înseamnă că, în zilele libere, funcția supremă în stat se șterge cu un burete și președintele poate să facă ce vrea, cum vrea. Faptul că Traian Băsescu ține cu PMP, cu Elena Udrea, sau cu cine vrea el, este un aspect care-l privește, așa cum ne-a zis și CCR, are dreptul la opțiuni politice. Dar afișarea aproape sfidătoare a lui Traian Băsescu, îmbrăcat cu tricoul cu PMP și declarațiile explicite privind modul în care va vota sunt mai mult decât simple opțiuni politice. Sunt tehnici de marketing politic și electoral.

Evident că în Constituție nu va fi precizat niciodată faptul că președintele României nu are voie să poarte tricouri cu siglele unor partide sau că nu are voie să semneze petiții ale unor formațiuni politice. Sau că nu are voie să strige pe fiecare străduță din țară „votați partidul X, că eu așa fac”. Constituția unei țări nu este nici cod vestimentar, nici cod de conduită. Constituția unei țări este legea fundamentală, la care se aliniază toate celelalte legi. Iar conduita și ținutele vestimentare și le stabilește fiecare președinte în parte, respectând demnitatea funcției, atât legal, cât și moral.

Domnule președinte, doriți să faceți campanie electorală? Doriți să ajutați PMP să câștige locuri de europarlamentar, să crească în ochii electoratului? Foarte bine, libertatea de exprimare are prioritate. Dar nu o faceți din calitatea de președinte al României. Asta înseamnă să folosiți cea mai înaltă funcție în stat în scop pur electoral, în interesul unor terți, nu în interesul public, al tuturor cetățenilor acestei țări. Or, cel puțin moral, așa ceva nu se cade.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Amărâtul de el” Elena Merișoreanu îi ia apărarea...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire