Băsescu – Ponta: 4 la 4. Justiția intră în perioada „coabitării” cu politicienii

Băsescu - Ponta: 4 la 4. Justiția intră în perioada coabitării cu politicienii
Publicat: 16/05/2013, 19:36
Actualizat: 21/03/2015, 01:39

Separat oficial de PDL, Traian Băsescu și-a găsit în Victor Ponta coabitantul ideal. Șase luni de „colaborare instituțională” par să fi șters marea răfuială din vară, înlocuită de victoriile personale repurtate între timp. Ce au cedat într-o parte – orgoliu ori relații -, au câștigat în alta: procurori, miniștri și, mai ales, reabilitarea imaginii publice a unuia în Europa, a altuia în țară. Scor parțial: 4 la 4.

Imaginea de ansamblu este însă dezolantă: prim-procurorul României este decredibilizat și slab, ministru al Justiției e, la propriu, un om de casă al șefului său, iar pe scaunul României la Bruxelles va sta „dottore” Victor Ponta, pe care „toată Europa îl știe că minte și că a plagiat” (Traian Băsescu, iulie 2012, TVR). Cu ce s-au ales, concret, Ponta și Băsescu din Pactul de la Cotroceni?

Numirea procurorilor. Avantajați: și Victor Ponta, și Traian Băsescu. În urma unei negocieri politice care a anulat angajamentele luate față de Bruxelles, Ponta a propus-o pe Laura Codruța Kovesi la DNA, peste capul PNL, Băsescu l-a acceptat pe Tiberiu Nițu după ce îl repinsese o dată. Rezultatul: Nițu, decredibilizat și cu o prestație neconvingătoare la interviuri, este șeful parchetelor; numărul doi în Parchetul General, Bogdan Tiberiu Licu, e martor în dosarul „Curentul și Motorul” și apropiat al grupului Mihai Vlad – George Bălan – Marcel Sâmpetru, interceptați în timp ce plănuiau negocieri cu Victor Ponta pentru funcții în Parchet; Alina Bica, interceptată și ea în dosarul penal al lui Sorin Blejnar, în care apare numele Elenei Udrea, este noua șefă a DIICOT; ca și Alina Bica, adjuncta sa, Georgiana Hosu, face parte din garnitura procurorilor crescuți în guvernarea Năstase sub Ilie Botoș, într-un sistem controlat.

Ministerul Justiției. Câștigător: Victor Ponta. Numele lui Robert Cazanciuc, rudă prin alianță cu primul-ministru, a fost acceptat fără rețineri, Băsescu punându-și chiar cenușă în cap pentru episodul în care i-a desconsiderat candidatura ipotetică pentru Parchetul General, în 2012. Printr-un apropiat al său la Justiție, Ponta nu poate fi exclus din jocul viitor al numirilor șefilor de secții ai DNA, personaje-cheie în anchetarea marilor dosare.

Mandatarea la Consiliul European. Câștigător: Victor Ponta. După puciul din vară, care i-a închis parțial ușile cancelariilor europene, Ponta obține scaunul pe care Curtea Constituțională i l-a pus în brațe președintelui. Consiliul legat de energie, evaziune fiscală și Uniunea Economică și Monetară din 22 mai nu are o miză imediată și se finanlizează fără concluzii. Altfel spus, Băsescu nu cedează înaintea vreunei decizii importante, dar Ponta, interesat direct de recredibilizare externă, poate face poza de familie cu Angela Merkel cu care rânvește de câteva luni să se întâlnească și la Berlin.

Explorarea/ exploatarea gazelor de șist. Câștigător: Traian Băsescu. Trecerea lui Ponta la sentimente mai bune față de explorarea gazelor de șist a surprins cu atât mai mult cu cât USL a făcut anul trecut, din concesiunile acordate Chevron, unul dintre motivele pentru demiterea lui MRU. Devenit părtaș la „revoluția” americană a gazelor de șist, premierul a primit de la Cotroceni, drept „semn de încredere”, locul la Consiliul European.

Reabilitarea publică„Nava , adusă la cheu”. Câștigător Traian Băsescu. Pacea cu primul-ministru i-a îndeplinit președintelui un vis mai vechi: acela de a fi primul care anunță relansareea economică, după ce, în mai 2010, și-a asumat vestea tăieriu salariilor cu 25% în sistemul bugetar. Victor Ponta i l-a îndeplinit. Capitolul închis al austerității, i-a adus lui Băsescu o minimă reabilitare publică, probată în ieșirile prin țară, reluate după o pauză de trei ani.

Aparenta distanță față de Dan Voiculescu. În avantaj: Victor Ponta. Concordia cu Traian Băsescu, a alimentat, în percepția publică, imaginea unei dezlegări a lui Victor Ponta de Dan Voiculescu, acreditate mai cu seamă după avansarea numelui lui Kovesi la DNA fără a ține cont de sensibilitățile lui Crin Antonescu.

Ocolirea unei a treia suspendări. În avantaj: Traian Băsescu. Amenințat de Radu Stroe și Viorel Hrebenciuc cu o a treia suspendare, președintele a primit din partea liderului PSD garanția că nu va fi forțat să plece de la Cotroceni până în decembrie 2014. Doi ani câștigați de Băsescu ca spațiu de manevră pentru a-i înmâna grupării disidenților PDL-iști din jurul Elenei Udrea un nou partid, pe propriile picioare.

Aproape neobservate, trec concesii mai mici. Băsescu se abține să scuture Guvernul și primește, la schimb, promisiunea lui Valeriu Zgonea că și Parlamentul se va alinia coabitării. Premierul pare însă să se pregătească intens și pentru alte jocuri de putere. Cu marele arbitru – Curtea Constituțională – pierdut, dacă numirea Iuliei Motoc va fi acceptată la CEDO, președintele va fi primul interesat să se țină tot mai departe de conflicte și tot mai apoape de Victor Ponta. Și nu ar fi de mirare ca, tot în semn de „colaborare instituțională”, Ponta să îi ofere, la final, coabitantului său, cel puțin Vila Lac 3, ca reședință permanentă, dacă nu chiar o mână nevăzută care să îi susțină microPartidul Popular.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ