Băsescu – tupeu de pesedist

Băsescu - tupeu de pesedist
Publicat: 20/05/2015, 09:13

Un marinar cu sânge rece care joacă poker la cacealma cu țara – asta am gândit despre Traian Băsescu în anumite momente ale campaniei electorale. Am reacționat prompt și apăsat la toate derapajele lui iraționale, la ieșirile necontrolate pe care apoi le dregea, sau nu, spunând spăsit: „A fost o eroare”. L-am considerat inconștient, iresponsabil, un pistolar al hazardului politic – dar nu l-am crezut corupt. Aveam ceva informații despre niscai afaceri duboioase ale domniei sale, dar ele păleau în fața gigantismului corupției pesediste și a hotărârii cu care Băsescu anunța că va lupta cu ea pe viață și pe moarte. Mi-e greu să uit calmul agresiv cu care a spus la televizor „O să-l lipesc pe Năstase de toți pereții, dacă vrea să ne batem în dosare”. Am viu în minte umorul ucigător cu care a numit Rafo-Jafo. Iar ca să fii în stare să le dai pesediștilor întâlnire „La țepe, în Piața Victoriei!” trebuie să ai, credeam, cugetul curat ca argintul strecurat.

Am citit de câteva ori tot ce s-a scris în legătură cu manevrele imobiliare ale lui Băsescu, nevenindu-mi să cred. Însă punând lucrurile cap la cap și corelându-le logic, pentru mine rezultă cu claritate cel puțin trei lucruri:

1. Traian Băsescu a cumpărat locuința naționalizată din str. Mihăileanu nr. 2 pe 4 februarie 2003. Termenul limită legal pentru depunerea cererilor de retrocedare a imobilelor naționalizate către cei păgubiți era 31 martie 2003. Prin urmare, Băsescu a cumpărat casa din Mihăileanu 2 când în toată capitala nu se putea vinde nicio locuință naționalizată: 4 februarie înseamnă aproape 2 luni înainte de 31 martie, data după care se puteau declanșa cumpărările. Achiziția ilegală a casei a fost realizată de Băsescu cu ajutorul Administrației Fondului Imobiliar de la Primăria Capitalei, unde șef era nimeni altul decât dl Băsescu.

2. Primarul general Băsescu nu a locuit cu contract de închiriere în casa din Mihăileanu 2 decât 3 luni. Potrivit Legii 112, ar fi trebuit să locuiască cel puțin 1 an pentru a avea dreptul s-o cumpere. Și totuși, după numai 3 luni, a cumpărat-o.

3. Pe 12 noiembrie 2002, Traian Băsescu și-a donat casa proprietate personală, în valoare de câteva sute de mii de euro, din zona Otopeni-Băneasa, fiicei sale. Deci, această casă a fost inițial în proprietatea lui, după care a dat-o. Acest lucru interzice categoric cumpărarea de la stat a locuinței din Mihăileanu 2 câteva luni mai târziu – normal: ai avut casă și ai înstrăinat-o, statul nu-ți vinde alta.

Numai un înapoiat mintal, un fan până la halucinație al lui Băsescu sau un șmenar imobiliar poate să nu ia în seamă aceste ilegalități flagrante. Traian Băsescu a încălcat legea repetat și cu bună știință – ar fi culmea să presupunem că însuși primarul capitalei nu știa exact ce face. Și, hai să zicem că a făcut-o presat de împrejurări, la un moment dat, dar de atunci au trecut doi ani și dl Băsescu nici gând să-și scoată mortul din casă, ba a intrat cu el în campania electorală.

Indiferent de rezultatul redeschiderii acum a dosarului Băsescu-Mihăileanu 2, va rămâne o pată pentru Justiția română închiderea acestui dosar vreme de 10 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului