„Bătălia” pentru Cotroceni

„Bătălia pentru Cotroceni
Publicat: 10/07/2019, 18:18

Fostul posibil candidat comun al alianței PSD-ALDE, la Cotroceni, liderul liberal-democraților, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că, indiferent de ce va face/va spune PSD, el este obligat să candideze la președinție, pentru a-și reprezenta electoratul.

„Vom hotărî separat sau împreună despre candidatură separat sau condițiile optim de candidatură comună. ALDE, ca formațiune de factură liberală își propune să reprezinte electoratul de factură liberală la aceste alegeri. Apartenența la acest partid mă obligă să reprezint printr-o candidatură acest partid. Am discutat în repetate rânduri și doamna Dăncilă a declarat că și ei fac o evaluare pe baza sondajelor în care măsoară diferite candidaturi. (…) În ceea ce mă privește, există o favorabilitate de 90% în rândul respondenților favorabili PSD”.

Cum ar veni, vorbim împreună și ne înțelegem separat.

Dacă m-ați întreba pe mine, v-aș spune că e „o poveste cu final previzibil”! Oricare va fi decizia celor două (poate trei) formațiuni de la Stânga, rezultatul ar fi același (luând în calcul actuala ofertă): adică, nici cele patru procente ale fidelilor ALDE n-ar trimite în turul doi un candidat comun al Alianței, tot așa cum n-ar trimite nici vreun „particular” al PSD (dintre cei care populează astăzi lista posibililor prezidențiabili social-democrați), cu atât mai puțin pe Tăriceanu, singur, ca reprezentant al propriului electorat/al ALDE.

De partea cealaltă a „tablei cu pătrățele”, aflăm că, ce să vezi, săptămâna viitoare, tandemul USR-PLUS va fi gata: fie Barna, pentru Cotroceni și Cioloș, prim-ministru, fie vițăvercea.

Să le spună cineva, totuși, acestor politicieni redutabili, că Cioloș a devenit ciuca miștourilor, atât în țară – după guvernarea tehnocrată, după războiul, mai vechi, cu Oprea, și după refuzul de a intra la o eventuală guvernare, post 26 mai -, cât și afară, în Europa, ca urmare a identificării sale cu „omul lui Macron”, cel despre care se spune că a pus în paranteză toate „regulile” democratice ale unui scrutin european.

De aici, poate, și „zvonurile, ce dau ca sigură” o înțelegere survenită între Iohannis și Cioloș, în virtutea căreia, liderul PLUS ar urma să accepte „doar” poziția de premier, într-o pereche cu Barna, președinte în exercițiu promițându-i lui Dacian, la rândul său, șefia unui viitor guvern, dacă se va alege la Cotroceni pentru un cel de-al doilea mandat.

Ceea ce, vezi bine, e greu de digerat la Dreapta, câtă vreme garnitura liberalală, care se implică sută la sută în campania lui Iohannis, își dorește, în schimb, cu ardoare, conducerea „viitorului său guvern”.

Indiferent de această presupusă manevră a celor doi, la capătul căreia Cioloș ar câștiga oricum, nu cred că Barna ar deveni parte a înțelegerii, de vreme ce USR vrea să ia tot, cu PLUS sau minus PLUS, și nu doar un guvern cârpit cu liberali.

Cât despre prezidențiabilul Barna, hai să fim serioși! Președinții de țară ar trebui să aibă, dincolo de alte calități și câteva date personale potrivite, o însușire esențială: să se decupeze din decor…

Așa stând lucrurile astăzi, cu cinci luni înainte alegerilor, dacă niciunul dintre partidele aflate în competiție – afară de PNL – nu-și va găsi un candidat cu potențial – afară de Iohannis -, actualul președinte s-ar putea „înfunda” în fotoliul Cotrocenilor, spre a urmări, liniștit (gen Victor Ponta, în 2014…), confruntarea titani(ci)lor aproape scufundați: mâncând floricele și bând bere.

Probabil, cea mai bună…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...