Bibi – pregătit pentru o baie de ovații

Bibi - pregătit pentru o baie de ovații
Publicat: 04/03/2018, 19:22

Premierul Israelului și președintele Statelor Unite au multe în comun. Chiar dacă cel dintâi e un iscusit politician și un redutabil cunoscător al geopoliticii iar al doilea un novice, amândorura le plac ceremoniile (Trump a ordonat paradă militară de 4 Iulie, cum a văzut-o pe cea de la Paris din 14 Iulie), amândoi se cred victimele inocente ale unor vânători de vrăjitoare, și unul și celălalt au aceeași marotă – „fake news”, ambii visează să se eternizeze la conducerea țărilor lor.

Donald J. Trump exclamase entuziast zilele trecute, aflând că Republica Populară Chineză urmează să-și schimbe Constituția ca să-l păstreze perpetuu la putere pe președintele Xi Jinping: „E acum președinte pe viață! Președinte pe viață! Și e măreț! Poate ar trebui să încercăm și noi într-o bună zi!”. De altfel, la Casa Albă, de o bună bucată de vreme, contrar uzanțelor, Jared Kushner îi pregătește următoarul mandat, convocând diverși experți de campanie.

În ce-l privește, Benjamin Netanyahu – dacă ar rămâne în funcție până pe 17 iulie anul viitor – ar împlini 13 ani și 128 de zile ca premier în funcție (cumulat, în cele două mandate), depășind astfel recordul lui Ben Gurion, cel dintâi prim ministru al Israelului și unul dintre Părinții Fondatori.

Azi-noapte, la plecarea spre Washington, Bibi le-a declarat ziariștilor că nu vor fi alegeri anticipate, cum se zvonea, ci că intenționează să-și ducă mandatul până la capăt, adică până în decembrie 2019. Greu de crezut, din mai multe motive: întâi, din cauza dosarelor penale (Cazul 1000 și Cazul 2000 sunt deja pe biroul Procurorului General, Cazul 4000 se desfășoară cu mare celeritate, iar Cazul 3000 pare a înainta și acesta mai repede); în al doilea rând, coaliția de extremă dreapta pe care o conduce se confruntă cu problema studenților ultrareligioși, pentru care se cere scutirea de armată, un refuz blocând adoptarea bugetului, ceea ce ar conduce, conform legii, la dizolvarea guvernului și la alegeri anticipate.

Premierul Netanyahu a prezentat obiectivele pe care și le-a fixat pentru vizita în Statele Unite: să-i mulțumească președintelui Trump pentru decizia de a devansa mutarea ambasadei în cinstea celei de a 70-a aniversări a Israelului și să-l invite, pe 14 mai, la ceremonie; să discute problematica Iranului; să se intereseze de evoluția planului de pace cu palestinienii.

Pe aeroport, i-a dăruit soției sale un buchet de flori pentru aniversarea celor 27 de ani de căsnicie (în chestiuni de imagine nu-l întrece nimeni).

Dacă în ultimii doi ani a transmis speech-uri video Congresului AIPAC (puternicul lobby pro-israelian din America), anul acesta o baie de ovații (vor fi peste 18.000 de participanți) s-a gândit că i-ar face cum nu se poate mai bine. La tribuna AIPAC se simte chiar mai bine decât acasă și de acolo își poate transmite mesajele către conaționali. Dacă în privința sa părerile evreilor americani sunt împărțite, în AIPAC sprijinul pentru guvernul pe care îl conduce e deplin și necondiționat.

Celor din AIPAC Bibi le va trasa sarcini, celor din Israel va trebui să le demonstreze, o dată în plus, că fără el umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea închide.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun