Bibi sau arta supraviețuirii politice

Bibi sau arta supraviețuirii politice
Publicat: 27/09/2019, 20:05
Actualizat: 08/01/2020, 19:54

Duminică seara e ajunul Anului Nou (Rosh Hashana).

Luni și marți nu se lucrează.

Miercuri și joi, dr. Avichai Mandelblit, Procurorul General al Israelului, îl așteaptă pe Netanyahu la audieri. Așa cum a promis. Procuratura și-a golit agenda în zilele 2 și 3 octombrie și stă la dispoziția premierului, câte ore dorește, ca să nu mai dea pretext de amânare.

De fapt, conform legii, Bibi poate să nu se prezinte. Probabil va invoca interesul național, cum a mai făcut-o. Acum, misiunea de formare a Guvernului.

Se pot prezenta doar avocații lui. Audierea e un drept al inculpatului, nu o obligație. Dar e o procedură care trebuie bifată.

Între timp, bălăcăreile de campanie au reînceput. Likud mimează negocierile pentru realizarea unei majorități.

Benny Gantz (consiliat de fostul premier Ehud Olmert, cel care a ispășit, la închisoarea Maasiyahu, un an și jumătate pentru luare de mită și abuz în serviciu) așteaptă ca Netanyahu să eșueze și să-i restituie mandatul președintelui Rivlin. Co-liderul Kahol Lavan a declarat ritos că nu acceptă să fie privat de dreptul de a încerca să formeze Guvernul. Atâta așteptă cel mai longeviv premier din istoria Israelului.

Nu mă mai îndoiesc că va urma un nou rând de anticipate.

Singura mea îngrijorare ar fi că, eternizându-se la guvernare, Bibi nu va avea timp să-și scrie opera magna – Arta supraviețuirii politice.