Lelia Munteanu
10.04.2019
Puterea Gândului

Bibi Talent, fost-viitorul premier al Israelului, mai are două probleme importante de rezolvat

Bibi Talent, fost-viitorul premier al Israelului, mai are două probleme importante de rezolvat
Un spectacol politic: iscusința diabolică a lui Netanyahu și performanța competitorilor săi.

Deși competiția s-a dovedit foarte strânsă, n-a fost greu de anticipat că uriașul talent al Regelui Bibi, îndelung exersat, va învinge.

De remarcat performanța coaliției lui Benny Gantz, alcătuită în urmă cu doar trei luni. Dacă va rămâne unită, și nu va intra în siajul celorlalte alianțe contra-Likud care n-au rezistat istoric, „Albastru și alb” va avea un cuvânt greu de spus, iar generalul Gantz toate șansele de a deveni un om politic.

După ce va alcătui majoritatea și se va instala la cârma Guvernului, Benjamin Netanyahu va trebui, în primul rând, să-și rezolve problemele cu Justiția.

Azi-dimineață, procesul s-a pus în mișcare. Vor fi date publicității detalii ale capetelor de acuzare (publicarea acestora a fost interzisă înainte de alegeri). Audierea premergătoare primei înfățișări e fixată pentru 9 iulie. E foarte posibil ca Bibi să câștige o amânare, doar are de condus o țară! Va demara probabil și ancheta în dosarul submarinelor, dar pericolul a trecut. Justiția nu va avea lipsa de patriotism de a-l hărțui pe Salvatorul Patriei, pregătit să-și promoveze prin Knesset așa-numita „lege franceză” care să-i ofere imunitate.

A doua problemă pe care va trebui s-o rezolve, chiar la începutul mandatului, e anexarea coloniilor din Cisiordania, promisă în campania electorală, primul pas spre anexarea totală, pentru care Washingtonul e pregătit, se pare, să-și dea acceptul. Încet-încet, începe să se configureze promisul plan de pace Trump pentru Orientul Mijlociu.

Firește că revenirea lui Netanyahu în fruntea Executivului israelian nu e o veste bună decât pentru Vasilica Dăncilă.

Inchide