Bibiahu Întâiul, la „Căsuța Poștală a lui Dumnezeu”

Redactor:
Lelia Munteanu
Bibiahu Întâiul, la „Căsuța Poștală a lui Dumnezeu”
Va continua politica de confruntare cu palestinienii, va întreține tensiunile cu vecinii, poate că va mai avea ocazia de a-l scuipa în obraz pe cel mai important aliat, Statele Unite, își va augmenta frazeologia belicoasă.

În mod normal, mandatul îi revine actualului premier, Benjamin Netanyahu, al cărui partid a câștigat detașat legislativele. Dacă Netanyahu va primi mandat și va reuși să formeze o coaliție majoritară cu aliații săi tradiționali, partidele naționaliste și ultrareligioase (cel puțin 61 de scaune în Knessetul de 120), va stabili un record istoric: cel mai longeviv premier al statului Israel.

Dar președintele Rivlin are și posibilitatea, prin lege, de a oferi mandatul cui crede că e capabil să alcătuiască o coaliție stabilă, cu condiția ca acesta să fie membru al Knesset-ului. (Există precedentul din 2009, când președintele Peres a preferat să-l mandateze cu formarea coaliției și apoi a guvernului pe Netanyahu, deși Likud-ul se clasase pe locul doi în alegeri). Ar fi o mișcare pe cât de curajoasă, pe atât de spectaculoasă, cu minima condiție ca liderul partidului Kulanu, Moshe Cahlon, să se decidă cu cine merge – cu dreapta sau cu stânga. Un calcul rapid, făcut pe moment, arată că Bibi (pe care presa l-a poreclit deja „regele Bibiahu”) adună în acest moment, nepunând la socoteală formațiunea lui Cahlon, cam 57 de voturi.

Primul drum pe care l-a făcut premierul, după ce Likud a câștigat alegerile, a fost la „Căsuța Poștală a lui Dumnezeu” –  Zidul de Vest („Zidul Plângerii”). O reverență în fața formațiunilor religioase: Shas, Yahadut HaTorah Hameukhedet,  Bayit Yehudi. Lui  Naftali Bennett, liderul Bayit Yehudi, i-a și promis un post de ministru, lui Arye Deri, liderul Shas, i-a promis fostul său portofoliu de la Interne, iar lui Yaakov Litzman, liderul  Yahadut HaTorah – portofoliul de la Sănătate pe care l-a mai deținut.

Dacă va fi desemnat pentru al patrulea madat de premier,  Bibiahu se va întoarce la putere radicalizat, în fruntea unui Likud, pe care, ca să câștige alegerile, l-a mutat spre extrema dreaptă. Se va întoarce la putere într-o țară pe care singur a izolat-o, cu ideea periculoasă în minte (promisiune fermă de campanie, pe care acum încearcă, neconvins, s-o dea la întors) că nu va aplica niciodată soluția a două state. Va continua politica de confruntare cu palestinienii,  va întreține tensiunile cu vecinii, poate că va mai avea ocazia de a-l scuipa în obraz pe cel mai important aliat, Statele Unite, își va augmenta frazeologia belicoasă. 

P.S. Mi-a luat ceva timp să găsesc, subtitrat în engleză, acest clip al Likud, cu bona Bibi, unul dintre cele cu care m-am delectat în campanie.

 

 

 

 

Citește și..
FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
SONDAJ. Topul politicienilor în care au încredere românii. Klaus Iohannis și Emil Boc, pe primele...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide