Blestemul fotbalului românesc

Blestemul fotbalului românesc
Publicat: 04/06/2013, 16:59
Actualizat: 27/09/2018, 23:38

Se anunță vremuri tulburi pentru fotbalul românesc. Tulburi și triste. Nimeni nu știe acum câte/care echipe vor fi în prima ligă în sezonul viitor, dar un lucru este sigur: nu Rapid, nu Timișoara și nici Craiova. Poate că nici Steaua, pentru că „Dosarul Valiza” bântuie campioana României și orice este posibil.

Sunt șanse foarte mari, însă, ca și la anul prima ligă de fotbal de la noi să se numească tot „Liga lui Mitică” – mai ales că DNA ne-a luminat și ne-a explicat de ce se cheamă așa.

Dosare peste dosare, insolvențe, faliment și mult scandal pentru un fotbal care, de mult, nu ne-a mai oferit bucurii. Nouă, ca microbiști, pentru că barurile și cluburile de fițe o duc bine, producătorii de termopane își freacă mâinile bucuroși – acum că Tamaș nu poate părăsi România prea curând – iar frații impresari sigur vor ști să scoată ceva profit din Națională.

Pentru că, pentru mulți, doar Naționala a mai rămas, dar și aici tot ape tulburi. „Tricolorii” se visează la baraj, dar drumul este lung și presărat cu fel de fel de piedici: nu vedeți ce greu este în ziua de azi să faci rost de o casetă video cu un meci al puternicilor adversari de la Trinidad Tobago? Aproape că îmi vine să strig că FIFA nu ne vrea, dacă nu aș ști că nu ne vrem nici noi.

Și ce e de vrut? S-a mai terminat un campionat și dacă ar fi să-l caracterizăm în câteva cuvinte, fraze, ce am pomeni:

1. Jocul ofensiv al Stelei – superb pe alocuri, odihnitor prin frumusețea lui, dar parcă estompat de absența unor adversari adevărați. Steaua a defilat și pentru că Dinamo, Rapid și CFR au avut probleme uriașe: sărăcie, faliment, nesimțire.

2. Petrolul – revelație pentru mulți, ceva normal pentru ploieșteni. Mai rar de găsit în istoria recentă a fotbalului românesc o echipă care să fie susținută de suporteri cum fac „Lupii Galbeni” cu Petrolul. Finala Cupei României a fost superbă pentru că zecile de mii de petroliști au creat o atmosferă cum numai la televizor am văzut, în Primera, Bundesliga sau Premier League.

Cam atât.

Nu vom mai avea rapidiști, craioveni sau timișoreni în viitorul sezon, dar avem Steaua, avem Petrolul și ambiția Clujului. Se știe că CFR câștigă titlul din doi în doi ani și acum, că are și antrenor, avem speranțe la o competiție mai animată.

Fotbalul românesc este acum mai aproape de colaps decât de glorie. Păcat. Păcat de milioanele de fani care încă discută cu patimă rezultatele din ultima etapă, păcat pentru super-stadioanele care s-au construit sau se construiesc și foarte mare păcat pentru copiii care își doresc acum, pentru atunci când vor fi mari, să fie Bokila și nu Gigi Becali.

Nu de altceva, dar pușcăriile sunt deja pline.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase