Bratislava – spaimă și îngrijorare

Bratislava - spaimă și îngrijorare
Publicat: 16/09/2016, 22:27
Actualizat: 09/01/2020, 03:13
La Bratislava, fiindcă Slovacia deține acum președinția UE.
Cum era de așteptat, summitul n-a trecut de patetice declarații de intenții. Apelul la unitate, la reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile europene au rămas tot la nivelul retoricii. Context în care Grupul vocal de la Vișegrad a militat pentru mai puțin Bruxelles și mai multă putere acordată parlamentelor naționale.
Nimic concret – eterna problematică purtată de la o întâlnire la alta, între timp cronicizată: migrația, securitatea, șomajul tinerilor.
Liderii europeni, unii aflați spre sfârșit de mandat, sunt incapabili, în continuare, să evalueze urmările activării de către Marea Britanie a articolului 50, incapabili să anticipeze amploarea crizei economice ale cărei semne sunt tot mai evidente.
Cât despre președintele României, s-a exprimat de ieri pe Facebook: „Poziția țării noastre, pe care o voi susține mâine în fața celorlalți lideri europeni, este foarte clară: vrem ca România să fie mult mai profund integrată în toate procesele Uniunii Europene. Nu suntem dispuși să facem compromisuri care privesc libertatea de mișcare a forței de muncă și drepturile românilor care trăiesc în Marea Britanie”. Ce înseamnă o integrare mult mai profundă și cum s-ar putea realiza, rămâne un mister fecund. În legătură românii din Regat – ei nu figurează pe agenda acestui summit, iar la negocierile Brexit, când vor avea loc, teamă-mi e că nu vom avea mare lucru de spus. Vom merge, așa cum ne-am poziționat, în siajul franco-german, ceea ce poate că nici nu e rău, dacă privim zbaterile Ungariei.
La sfârșitul summitului, președintele Iohannis părea cuprins de o optimistă confuzie. În declarația de presă informa apăsat: „Am discutat despre securitatea internă și externă. Aici deja există câteva evoluții foarte pozitive, există deja decizii care stabilesc destul de concret cum vom aborda protecția frontierelor externe ale Uniunii”. La câteva minute distanță, răspunzând unei întrebări, recunoștea: „Nu numai cetățenii, ci și mulți politicieni sunt speriați de criza prin care trecem, unii sunt de-a dreptul speriați de faptul că nu reușim să controlăm foarte bine migrația, alții sunt foarte preocupați că, în continuare, mai avem mult de lucru până când să securizăm frontierele externe”.
În treacăt fie spus, după ce în urmă cu câteva zile, în cadrul întrevederii cu François Hollande, pleda cauza armatei europene, președintele României și-a schimbat oportun perspectiva: „Nu s-a discutat astăzi despre o armată europeană și nici în viitorul apropiat nu se va discuta despre așa ceva. Inițiativele care există în domeniul apărării nu vizează crearea unei armate europene. Este o informație care s-a dus, cum se spune, în media, doar că ea nu reflectă preocupările conducerii UE”.
Suținând, contrar evidențelor, că Uniunea Europeană nu este un pacient cronic, ci un succes, președintele Iohannis a reușit totuși, fără să vrea, să definească perfect atmosfera de la Bratislava – spaimă și îngrijorare.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Anișoara Dabija, dezvăluiri cu ochii în lacrimi despre relația maestrului Nicolae Botgros cu fiica lui:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?