Bufonul are dreptate: NATO nu e o organizație de binefacere

Bufonul are dreptate: NATO nu e o organizație de binefacere
Publicat: 22/07/2016, 17:55
Actualizat: 09/01/2020, 09:56
Nu e prima oară când discută despre NATO din perspectiva de șef de antrepriză. Nici în interviul de ieri din New York Times alegațiile sale nu se ridică peste nivelul unui chibiț, dar Trump mai pune și degetul pe rană.
Un exemplu care a șocat pe mulți e poziția sa față de prezentul și viitorul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
NATO nu e o societate pe acțiuni, însă nu e mai puțin adevărat că statele membre – astăzi 28, foarte curând 29 cu Muntenegru – au sarcini financiare asumate.
Trump: „Avem mulți membri NATO care nu-și achită facturile. (…) Nu-ți poți uita facturile. Au obligația de a plăti. Mulți membri NATO nu plătesc, nu fac ceea ce ar trebui să facă. Asta e o chestiune evidentă. Nu poți spune că uiți asta”. Cei doi experimentați jurnaliști, David E. Sanger și Maggie Haberman nu-i lasă loc de întors: „Pot membrii NATO, inclusiv noii membrii baltici, să conteze că Statele Unite le vor veni militar în ajutor, dacă ar fi atacați de Rusia? Pot conta că ne vom îndeplini obligațiile…?”. Trump nu așteaptă sfârșitul întrebări: „Și-au îndeplinit obligațiile față de noi? Dacă și-au îndeplinit obligațiile, răspunsul este da”.
Bufonul are dreptate. Nu e singurul care vorbește despre împărțirea echitabilă a cheltuielilor. Au făcut-o, cu acribie, înaintea lui, oameni politici și experți militari de pe ambele maluri ale Atlanticului. Statele membre, la intrarea în Alianță și ulterior, de câte ori realitățile politico-militare o cer, își asumă niște sarcini, în primul rând pe aceea de a-și apăra singure teritoriul, de a-și finanța parte dintre capabilitățile de apărare, înainte de a apela Articolul 5. În cazul României, e vorba de un procent de aproximativ 60 la sută, restul investițiilor revenind Aliaților.
Din 2004, când a aderat la NATO, țara noastră n-a făcut mare lucru. Indiferența criminală a politicienilor a dezarmat România în ultimii 12 ani. Jurnaliștii de la Der Spiegel au publicat, în urmă cu câteva săptămâni, un document intern al Alianței, din care rezultă că România nu a îndeplinit nici unul dintre criteriile militare. (Nu suntem singurii, dar asta nu ne încălzește cu nimic).
În fața provocărilor pe care le aduce cutremurul geopolitic din regiune, singura noastră șansă este Articolul 5 – „toți pentru unul”.
Dar, cum plastic a sintetizat generalul Constantin Degeratu, fostul Șef al Marelui Stat Major (1997-2000), „trebuie să uităm repede această iluzie, a unui NATO impersonal, care ar fi un fel de dispecerat tip 112 și care ne trimite pompierii, salvarea, poliția sau SMURD-ul când avem vreo nevoie (…) Articolul 5 funcționaeză în ambele sensuri, nu este un cec în alb pentru lipsa de responsabilitate”. Consensul politico-tehnic și tactic pe care îl presupune activarea Articolului 5 trebuie construit.
Nu putem avea pretenția ca – nefăcând nimic, angajându-ne că vom investi abia la anul 2 la sută din PIB în Apărare (din care aproape 80 la sută merg, în continuare, pentru cheltuieli de personal) – să fie cineva dispus să se sacrifice luptând pentru noi. (Spitalele noastre n-ar putea nici măcar pansa rănile).
Degeratu dixit: „trebuie să contăm în primul rând pe noi înșine pentru apărarea României. Da, ne vor apăra și americanii, și alți aliați, dacă noi ne vom apără și dacă vor fi convinși că și noi vom fi în măsură să îi apărăm (…) așa cum este acum, Armata Română nu ar fi capabilă să respingă o agresiune militară imaginabilă, declanșată de forțe de genul celor pe care le vedem la exercițiile militare strategice ale Federației Ruse, pentru că nu are, în primul rând, capacitatea de a respinge un atac aerian masiv”.
Abia pentru marți a fost programat, tacticos, un Consiliu Suprem de Apărare a Țării (principalul punct anunțat pe ordinea de zi: triumful românesc de la Varșovia). Oricum, un inamic care ar dori să întreprindă ceva trebuie să aibă răbdare până cel puțin în 2017.
Altfel, politicienii noștri ar fi în stare să trimită soldații la luptă în izmene, ca la Mărășești în ‘917.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică