Care război împotriva Crăciunului?

Care război împotriva Crăciunului?
Publicat: 13/12/2012, 12:38
Actualizat: 29/07/2014, 20:17

Este oficial: americanii au o nouă sărbătoare de iarnă, „războiul împotriva Crăciunului”. Undeva după cina de Ziua Recunoștinței și shoppingul isteric de Black Friday, conservatorii își deschid microfoanele, își dreg vocea și strigă cât îi țin puterile că liberalii sunt în război cu Crăciunul.

Fox News, o aberație a televiziunilor de „știri” pe care și noi, românii, am ajuns să o cunoaștem dureros de bine, este cel care dă startul constatării acestui război. De câțiva ani încoace, portavocile Partidului Republican își pun documentariștii la treabă și nu se lasă până nu găsesc un gest câtuși de mărunt pentru a porni în salvarea Crăciunului.

Anul acesta, au reușit să identifice două pretexte: o grupare de atei dornici de afirmare din Santa Monica a reușit să obțină în instanță interzicea montării Scenei Nașterii Domnului într-un parc. Parcul fiind spațiu public, iar ieslea și oile rezonând doar în mintea și sufletul unei categorii de cetățeni, judecătorii au zis că este discriminare. Al doilea pretext a fost identificat în Rhode Island, unde guvernatorul nu a mai organizat o ceremonie de aprindere a bradului.

Acestor două „arme de război” li se mai adaugă una, mai veche, și anume dorința unor americani – cu funcții publice sau nu – de a nu spune „Crăciun fericit”, ci „Sărbători fericite”, pentru că, uneori, nu știi ce religie are cel căruia îi faci urarea. Cu toate că, oficial, există 22% dintre americani de altă religie decât creștină, în mintea Fox News & Co., toată lumea trebuie să sărbătorească Crăciunul așa cum și-l imaginează ei într-o lume utopică fără 47% din America.

Pentru că o dezbatere televizată nu mai e dezbatere dacă se poartă doar cu argumente raționale, Bill O’Reilly, vedeta republicanilor, a venit cu următoarea explicație pentru care creștinismul nu e pe picior de egalitate din punct de vedere constituțional cu, spre exemplu, iudaismul sau islamul: nu e o religie, e doar o filosofie. Deci nu se pune. Nu a explicat, în logica lui, de ce nu se bate și pentru proslăvirea lui Socrate, Darwin sau Fiske.

Vine de la sine înțeles că acest război nu există, nici în Statele Unite, nici oriunde altundeva în lume. Crăciunul e bine-mersi și a ocupat deja o lună din calendar (cu punctul de start în noaptea „sfântă” de Black Friday). Până și întâiul câine al Americii, Bo, a avut ocazia să ureze, în felul lui, un călduros „ho ho ho!”.

În tot acest timp, există războaie adevărate în lume, pentru care nu mai are nimeni spațiu mediatic ori timp, epuizați fiind cu toții de lupta imaginară pe Crăciun. În paranteză fie amintit că, în timpul acestei isterii anuale devenite armă politică, Obama și Congresul SUA încearcă fără prea mare succes să îndepărteze țara de „prăpastia fiscală”.

Unul dintre cele mai importante motive pentru care republicanii au pierdut alegerile de anul acesta atât de urât a fost pierderea oricărui contact cu lumea reală, cu America adevărată, din afara talk-show-urilor. În realitatea fabricată, sondajele lui Mitt Romney dădeau drept sigură victoria lui. În lumea aceasta frumoasă, femeile nu vedeau de ce să nu voteze pentru ecografii transvaginale obligatorii, victimele violurilor erau de acord că, într-un fel misterios pentru știință, corpul lor poate face infertilă sperma violatorului, imigranții nu aveau nicio problemă în a se autoexpulza, iar minoritățile, care vor deveni majorități în viitorul apropiat, se credeau incluse în politicile conservatoare.

Nu numai că acest război continuă să îndepărteze conservatorismul american de realitate, dar, de la atâta ură cu care se apără Crăciunul, nu mai rămâne nimic din frumusețea și spiritul acestei sărbători. Aceasta este adevărata luptă împotriva Crăciunului made in the USA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...