• Publicat:
Puterea Gândului

Ce a făcut premierul Ponta 3 ani? Hau, hau, Băsescu!

Ce a făcut premierul Ponta 3 ani? Hau, hau, Băsescu!
3 ani cu executare pentru România

Nu e nicio surpriză că evenimentul dedicat celor trei ani de guvernare V.V. Ponta a fost, în mare parte, despre Traian Băsescu. Câteva observații, pe scurt:

1. 3 ani! Cu trei ani de mandat, dl. Ponta îl ajunge pe Emil Boc și, în condițiile în care deocamdată nimic nu pare să-i scurteze drumul, intră în galeria celor mai longevivi prim-miniștri postdecembriști, alături de Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu (fiecare cu câte patru ani). Marea performanță a guvernării Ponta este că a reușit să stea bine pitită: dacă deschizi televizorul sau citești o bună parte a presei, nici n-ai spune că omul acesta conduce România de 3 ani, ci Traian Băsescu.

2. Colega mea Sorina Ionașc a remarcat că, din așa zisul bilanț de 60 de minute făcut de premier în fața parlamentarilor, doar 10 minute au fost dedicate propriu-zis realizărilor guvernării. Restul, atac politic. Asta ne confirmă încă o dată că premierul se comportă, chiar și după preluarea totală (guvern, parlament, administrație locală, instituții, presă) a puterii în România, ca un politician aflat în opoziție. În primii ani de mandat, susținea că nu-l lăsa Băsescu să facă treabă. Acum cine nu-l lasă? Klaus Iohannis? Să fim serioși: noul președinte a arătat până acum că este un personaj al fanfarelor militare și al aforismelor pe Facebook, nicidecum un „cenzor” serios al guvernării. PNL? O glumă: singura forță care ar putea să facă opoziție în România este ea însăși prinsă în complicități lucrative cu PSD în Parlament, ca să nu spun că duce mai departe – chiar cu un soi de mândrie – moștenirea unor guvernări corupte care taie, evident, orice pretenție de alternativă la actuala guvernare (la fel de) coruptă.

3. Dl. Ponta ne spune, pe un ton glumeț, că un „obiectiv parțial realizat” al guvernării sale este „Băsescu și Udrea la închisoare”. Inutil să spunem că nu premierul sau partidul de guvernământ trimit oameni la închisoare. Ar fi tragic să fie așa, dar e doar încă o prostie bufă din partea unui om care se împăunează cu realizările altora (aici, ale DNA), ca să-i iasă bilanțul la vopsea.

4. Singura formă de opoziție care nu-l lasă pe dl. Ponta să facă treabă, așa cum l-a învățat partidul că se face „treaba”, rămâne DNA. Este, de altfel, și singura instituție care poate întrerupe tentativa d-lui Ponta de a prinde un mandat complet, la fel ca marii săi înaintași, fapt recunoscut de însuși primul ministru: „Rămân premier până în 2016 doar cu voia DNA-ului”.

Singura cale să ieșim din această ficțiune la scară națională pusă în scenă de Guvern TV este să ne uităm puțin în jurul nostru: vedem autostrăzi nesfârșite, spitale și școli noi, sate înfloritoare cu apă curentă, canalizare și asfalt, așa cum ni se promiteau în 2012? Gândul va începe săptămâna aceasta să prezinte guvernarea V. Ponta dincolo de lozinci: cifrele seci ne vor arăta, din păcate, o altfel de realitate: Ponta – 3 ani. Pentru proastă guvernare.
 

Singura formă de opoziţie care nu-l lasă pe dl. Ponta să facă treabă, aşa cum l-a învăţat partidul că se face „treaba”,…

Posted by Florin Negruțiu on 28 Aprilie 2015

×
Inchide