Ce jocuri face Traian Băsescu cu „obiectivul” Ponta

Ce jocuri face Traian Băsescu cu „obiectivul Ponta
Publicat: 22/07/2015, 10:15

Setat pe propriile-i interese politice – consecință a deciziei de a continua să rămână în scenă -, Băsescu devine tot mai activ, atât la posturile tv, cât și pe rețelele de socializare. Are păreri despre orice, mai ales despre mișcările politice ale „inamicilor”, Ponta și Iohannis, dar și despre mersul strâmb al Justiției, considerat a fi mult mai „împleticit” după plecarea sa de la Cotroceni.

Sigur că fostul președinte are o strategie – aceea de a-i împiedica pe Klaus Iohannis și noului PNL să preia, foarte repede, puterea, în totalitate. Un eventual guvern susținut de o majoritate parlamentară formată ad-hoc, în viitorul imediat, de PNL-UNPR – cu atât mai mult, niște alegeri câștigate confortabil de PNL, în 2016 -, ar însemna „moartea” sa politică, fie prin aneantizarea proiectului său, fie printr-o lamentabilă apropiere de PSD.

În consecință, Traian Băsescu nu are niciun interes ca Victor Ponta și guvernul său să plece de la Victoria atât de repede, cu mult înainte ca dreapta actuală să accepte lipsa propriei forței numerice și a unui lider „providențial”, pe măsura obiectivelor sale.

În acest sens, fostul președinte se contrazice, oscilând între a vorbi, pentru urechile nației – dar cu oarecare moderație -, despre „eroarea lui Ponta de a nu-și anunța demisia de la conducerea guvernului”, și a ne prezenta propriile-i îngrijorări față de „modalitatea în care poți face să cadă un guvern”, continuând chiar până la a spune că „statul nu trebuie să fie dependent de aprecierile unui procuror”.

Fondatorul PMP mizează pe o reechilibrare a preferințelor electoratului față de cei doi poli, pe de o parte prin politicile populiste aplicate de Ponta, pe de alta, grăbită de ezitările și ambiguitățile lui Klaus Iohannis, coroborate cu ineficiența și lipsa de fermitate ale liderilor liberali.

Astfel încât, devine firească, până la un punct, susținerea strategică pe care, direct sau prin ricoșeu, fostul președinte i-o arată actualului premier.

Declarații de genul: „Până la o decizie a Justiției, îl consider nevinovat pe Victor Ponta” sau „Statul nu trebuie să fie dependent de aprecierile unui procuror” sau „Mă îngrijorează ușurința cu care poți să faci să cadă un guvern – forțezi puțin un conflict de interese și faci clasa politică să ceară demisia” sunt, și ele, consecvente obiectivului.

Indiferent dacă, pe fond, declarațiile de mai sus converg spre susținerea principiului prezumției de nevinovăție, hai să fim serioși! – atunci când vrea să pună pe cineva cu spatele la zid, doar în principii nu se-ncurcă Traian Băsescu.

Declarația, cel puțin malițioasă, dacă nu belicoasă de-a binelea, lansată gratuit la adresa actualului președinte, susține afirmația de mai sus. Întrebat fiind despre mărirea salariilor demnitarilor, unul dintre beneficiari fiind chiar Traian Băsescu, acesta a afirmat: „Dacă asta îl salvează pe domnul Iohannis de corupție, dați-i repede un salariu mare!”.

Este aproape comică nonșalanța fostului președinte atunci când aduce în discuție tema corupției la nivel înalt.

Aceasta, și toate celelalte critici lansate la adresa președintelui în exercițiu – spre exemplu: „Președintele Iohannis a abdicat fără să fie rege”, cu referire la promulgarea Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, și „Înainte de a respinge codul fiscal, președintele trebuia să cheme Guvernul pentru consultări”, continuat, paradoxal, cu: „Avem șansa, pe această teorie a creșterii economice prin consum, să ajungem la situația din 2009-2010” – au scopul de a pune la îndoială, evident, corectitudinea deciziei prezidențiale în raport cu instituțiile statului.

Dacă termenii actualei strategii ni i-am putea explica, într-un fel sau altul, vestea prostă e că jocul de azi al lui Băsescu se împerechează perfect cu acela din campania electorală pentru prezidențialele din 2014, și nu pare a fi, deloc, „aplecat” spre dreapta.

Și atunci, ca și acum – deși nu a recunoscut-o niciodată – , fostul președinte a lovit în Iohannis, susținându-l, implicit, pe Ponta.

Și dacă s-ar fi ales acesta, Băsescu ce-ar fi fost?!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer