Ceata lui Nicușor în orașul lui Sorinache

Redactor:
Florin Negruțiu
Ceata lui Nicușor în orașul lui Sorinache
Nicușor avea o tobă, bum, bum, bum! Toată ziua, vrei, nu vrei, bate-n tinicheaua ei. Cling, clang! Echipa Nicușor Dan sent you a message. Delete. Echipa Sorin Oprescu niciun message.

Nicușor avea o tobă, bum, bum, bum! Toată ziua, vrei, nu vrei, bate-n tinicheaua ei. Cling, clang! Echipa Nicușor Dan sent you a message. Delete. Echipa Sorin Oprescu niciun message. Pentru că el a demonstrat că se poate. Cine se-ndoiește că se poate mă-sa-i curvă.

Și totuși primar în București este Oprescu Sorin, nu Dan Nicușor. Citesc și mă minunez. Pe site-uri, bloguri și Facebook, tratate despre Nicușor Dan. Pro și contra Nicușor. Oamenii deștepți îl susțin, oamenii și mai deștepți spun că oamenii deștepți n-au înțeles nimic. Despre Sorin Oprescu, toată lumea a înțeles că se poate.

Da, se poate orice. Se poate să fii primar în funcție fără să te intersectezi cu contracandidații tăi în campanie. Se poate să-ți organizezi o dezbatere finală în compania trioului fioros Ponta-Crin-Constantin și să ți se permită o poliloghie fără sens despre om și viață. Se poate ca după patru ani de mandat să vii ca o fată mare (sic!), ca un Băsescu ceva mai cărunt și mai dezlânat, luptându-te vitejește cu „ei”. Cine sunt „ei”, Sorin Oprescu? Cine sunt „ei”, despre care spui că ți-au dezgropat morții? Cine sunt „ei” care nu te lasă să faci treabă în București? Acesta era momentul să-i spui pe nume. Câteva sugestii: Elena Udrea, Adriean Videanu, consilierii PDL, mafia imobiliară. Greșesc? Sau poate prietenul la cataramă Silviu Prigoană?! Nume, date, documente – lucruri concrete pe care oamenii orașului au dreptul să le vadă, măcar în campania electorală. În loc să facă asta, Sorin Oprescu vorbește impersonal și solemn, exact ca acum patru ani, despre un sistem cu care, de altfel, a coabitat foarte bine în primul său mandat la Primărie.

Blatul trăznește ca o gură de canal. Auziți refrenul la televizor: alegerile sunt o plictiseală, jocurile sunt făcute, Oprescu iese cu 60 la sută. Complicitatea generală a atins cote nebănuite. Nimeni nu vorbește despre lucrurile sensibile, deoarece fiecare, la un moment dat, a tras un mic tun. Municipalitatea este o sursă infinită de bani. Dacă ajungeți să vorbiți vreodată cu cineva care are o cât de mică legătură cu administrația Capitalei, nu se poate să nu vă izbească un cuvânt din jargonul profesional, folosit obsesiv: manglă. O manglă, două mangle, substantiv comun. Cutare a dat o manglă – a făcut o învârteală, din care a scos rapid niște bani. A aprobat un bloc de patru etaje pe 300 de metri pătrați, între două case istorice. A dat jumătate din Parcul Circului. A retrocedat câteva vile unor cumpărători de drepturi litigioase. A tăiat niște copaci pentru un turn de birouri. A dat niște spații comerciale din fondul primăriei în Centrul Istoric. A dat un contract de reabilitare termică. A aprobat, a schimbat, a transferat, a puzuit și puguit, a încasat. Cutare este câștigătorul real al alegerilor de duminică și el este în toate partidele, imparțial, independent și mult mai bogat decât vă puteți închipui.

Despre toate acestea aș fi vrut să discutăm în campania electorală. Dar vrea cineva cu adevărat să dezbată lucrurile acestea? Politicienii mimează competiția (culmea blatului: sectorul 2, unde Neculai Onțanu e concurat chipurile de un tip de verde care se prezintă drept „familist” și de unul de roșu care se prezintă drept susținător al lui Oprescu), presa e plictisită sau cointeresată. Avem de-a face, iată, cu o premieră grotescă: alegeri perfect autiste, fără niciun fel de discuție. Cu tupeu, o castă de învârtiți cer duminică votul unui oraș de locuitori epuizați.

„Nu om fi noi îngerii de pe pamânt, dar nu suntem, domne’, mincinoși. Unii vor să strângă tot. Dacă tot vor să fie îngeri, să ne lase și să se ducă la cer”, a explicat, joi seara, Sorin Oprescu, într-un monolog televizat care a ținut loc de speech final.

Și-n timp ce primarul în funcție își prezintă originala viziune despre viață, lume și manglă, majoritatea oamenilor cărora le pasă de orașul ăsta se ocupă de sexul îngerilor: o fi sau nu o fi bun Nicușor Dan? Ce șanse să aibă acest Nicușor ciufulit și firav ca un diminutiv, în fața lui Sorinache, în orașul tuturor șmecheriilor?!

Începe weekend-ul, hipsteri, sus în mașină, încolonarea spre Balcic și Valea Prahovei. Ați dat Like, v-ați făcut datoria de cetățeni. Corporatiști, trezirea de dimineață, să nu prindeți coloană pe DN1! Încărcați-vă iphoanele ca să vedeți duminică seară, în direct și în exclusivitate, rezultatele votului din București.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide