Cine este alături de Iohannis?

Publicat: 28/04/2015, 08:58

Președintele Iohannis pune pe agenda publică prima temă sensibilă de când a câștigat alegerile, o temă care este ținută în zona gri de mai mulți ani, deși în jurul său s-au iscat enorm de multe discuții. Clasa politică ar susține-o fără nicio problemă, cei de la PSD, de la PNL și UDMR, ar vota probabil cu două mâini. Semnul de întrebare rămâne asupra modului în care aceste modificări vor fi interpretate de ambasadele străine, Comisia Europeană și cum se va reflecta în Raportul MCV. Riscăm o nouă „marțe neagră”, o modificare în grabă a legislației anticorupție fără o explicare prealabilă a ceea ce se dorește?

Cum va gestiona Klaus Iohannis această problemă? Întinde președintele o mână de ajutor aleșilor locali incompatibili, ceea ce nu au avut curaj să o facă până la capăt nici Ponta și Antonescu pe vremea USL?

Din păcate, subiectul, modificarea legislației în privința incompatibilității, nu a fost anunțat de la pupitrul Palatului Cotroceni, ci la un hotel din Capitală, la o ședință puțin mediatizată. Mesajul președintelui a fost postat ulterior și pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Astfel, șeful Cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, a primit misiunea să prezinte vineri un mesaj din partea președintelui Klaus Iohannis, cu prilejul Adunării Generale a Asociației Orașelor din România. Probabil, tot el a scris și mesajul, dar discuția nu este despre Mihalache, ci despre Iohannis.

„Este necesar și ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcționare eficientă a administrației. Lipsa de claritate a legislației, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilitățile, afectează administrația și capacitatea sa de a lucra în serviciul comunității„, se arată spre finalul mesajului lui Iohannis.

Nu este o noutate. Primarul și candidatul Iohannis a avut dintotdeauna un discurs în care atrăgea atenția asupra activității ANI, cea care l-a acuzat că este incompatibil. Modificarea legii incompatibilității a fost pe agenda sa de câțiva ani, afirmând categoric că schimbarea legii este „obligatorie” – declarație este din 2013. Dar președintele trebuie să explice de ce aleșii locali au fost împiedicați să-și exercite eficient atribuțiile din cauza legii care stabilește regimul incompatibilităților.

Trebuie punctat că din jurul președintelui mai mulți apropiați au avut probleme cu Agenția de Integritate: actualul director SRI, Eduard Hellvig, dar și șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache.De asemenea, trebuie precizat și că Iohannis, Mihalache și Hellvig au câștigat toți procesele cu Agenția Națională de Integritate.

Datele problemei au evoluat între timp. Iohannis nu mai este doar un primar al unui municipiu, ci chiar președintele țării. Anul trecut fostul șef al statului, Traian Băsescu, trimitea la reexaminare o lege votată în Parlament, prin care se modifica radical regimul incompatibilităților. Legea se află în continuare la reexaminare după ce a trecut de Senat și un simplu vot în Camera Deputaților poate modifica întreaga legislație referitoare la incompatibilități.

Adică, primarii și șefii de Consilii Județene pot să reprezinte statul în societatea comercială aflată în subordinea lor, ceea ce este interzis în momentul de față prin legea 161/2003, art 87, litera f. De subliniat, că multe cazuri câștigate în instanță de ANI s-au bazat exact pe acest articol din lege.

Încercarea de modificare a legii nu este nici ea nouă, deși până acum nu a avut succes. Proiecte asemănătoare au avut și structurile asociative ale aleșilor locali, dar de fiecare dată s-au lovit de refuzul categoric al Ministerului Justiției. Liviu Dragnea și Victor Ponta au afirmat că își doresc modificarea legislației, dar nu au riscat un atac frontal în Parlament de teama reacțiilor externe. Cumva, vă dăm și vouă dreptate, mulți incompatibili provenind din zona PSD, dar nu ne putem strica imaginea în plan extern.

De la încercările clasei politice din 2013 și 2014, ANI a rămas fără director, Horia Georgescu fiind arestat preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale, iar Traian Băsescu nu mai este președinte. Nici Comisia Europeană, nici Ministerul Justiției nu și-au dat acordul până în prezent pentru modificarea legislației privind incompabilitățile.

În acest context, ce modificări dorește președintele Klaus Iohannis să fie aduse în privința incompatibilităților? La ce anume se referă exact când vorbește despre clarificarea legislației și pe cine se bazează? Are curajul să ducă această bătălie până la capăt sau doar a testat terenul?

Se poate trezi că PSD se va urca pe această temă, indicându-l pe el ca girant al modificării regimului incompatibilităților.

Cine ridică acum mâna și spune: „Da, susțin ideea președintelui, eu sunt alături de Klaus Iohannis?” PNL, PSD, UDMR, cine? Și când vor fi anunțați partenerii externi despre ideea enunțată deocamdată într-o sală a unui hotel din Capitală? Societatea civilă îl va sprijini pe Iohannis? Cred că nu.

Cine ridică acum mâna și spune: „Da, susțin ideea președintelui, eu sunt alături de Klaus Iohannis?”

Posted by Cristian Andrei on Sunday, April 26, 2015

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Copiii lui Maradona vor ca trupul marelui fotbalist să fie într-un mausoleu