Cine îl mai poate salva pe MRU

Redactor:
Clarice Dinu
Cine îl mai poate salva pe MRU
Dacă moțiunea de cenzură nu va trece, singurul căruia Mihai Răzvan Ungureanu ar trebui să-i mulțumească va fi Victor Ponta.

La cum a jucat Crin Antonescu la bursa transferurilor politice, trecerea moțiunii de cenzură depinde acum de cât își dorește Victor Ponta să devină premier. Dacă Mihai Răzvan Ungureanu va fi trimis acasă de USL, mutarea logică a lui Traian Băsescu n-ar putea să fie alta decât să-i pună în mână lui Victor Ponta cheile de la Palatul Victoria.

Este dispus însă președintele PSD să spună da? Până acum Victor Ponta a evitat să dea un răspuns ferm, evaluând cu prudență șansele moțiunii și asigurând doar că totul este pregătit în varianta în care calculele pe hârtie ale USL se vor adeveri.

Ezitările liderului PSD sunt traduse însă pe înțelesul tuturor de Ion Iliescu. Ar fi o greșeală ca Ponta să accepte funcția de prim-ministru acum, împins de la spate de Crin Antonescu, a spus tranșat Iliescu, într-o declarație acordată Gândul.
Observațiile bătrânului lider al PSD sunt pe fond corecte. Este foarte riscant ca acum, înainte cu șase luni de alegeri și la cotă de aproape 50 la sută pentru USL, ca Victor Ponta să-și asume guvernarea. Așteptarea este imensă, promisiunile pe măsură, însă banii puțini. Dincolo de momentul de euforie, după două-trei luni, electoratul pe care mizezează USL își va pierde răbdarea văzând că salariile și pensiile nu se măresc, nu că n-ar vrea Victor Ponta sau Crin Antonescu, ci că n-ar putea, într-un exercițiu responsabil al guvernării. Astfel, fără voie, useliștii ar putea deveni, înaintea alegerilor din noiembrie, artizanii relansării PDL, nu spectaculoase, dar suficient încât propriile procente să fie semnificativ sub 50 la sută și să fragilizeze poziția de forță în negocierea unui nou guvern.
Ca să nu mai luăm în calcul efectele dezastruoase de imagine în cazul în care Victor Ponta ar refuza o ofertă a lui Traian Băsescu de a fi premier în locul lui Ungureanu.

O a doua observație corectă a lui Ion Iliescu: Victor Ponta este împins de la spate. Miza acestei moțiuni nu este a președintelui PSD, ci a lui Crin Antonescu. Planul său este clar și asumat public. După o dărâmare a guvernului și preluarea puterii, următorul pas ar fi formarea unei majorități pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu. Demiterea foarte probabilă a șefului statului la referendum ar permite prezidențialele anticipate în acest an. Numai un asemenea scenariu i-ar da lui Crin Antonescu garanția că va fi candidat la președinție.
Garanție pe care nu ar putea să o aibă peste doi ani. Unui PSD umflat la putere – căci social-democrații vor face orice pentru a pune capăt celor opt ani de opoziție –  îi va fi foarte greu să accepte ideea de a nu avea el un om la Cotroceni. Și cum nu este exclus ca PSD să renunțe la colaborarea cu liberalii pentru a-și îndeplini obiectivele, foarte posibil ca Antonescu să nu mai fie nici măcar prezidențiabilul PNL, căci el va fi făcut responsabil de un eventual eșec al înțelegerii cu social-democrații.

Așa se explică agitația frenetică a lui Antonescu din ultima perioadă, care, după ce a deschis ușa PNL larg lui Sorin Frunzăverde și într-o inexplicabilă lipsă de reacție a PDL, a reușit prin racolarea en-gros, din teritoriu și din parlament, să asigure presiunea, dar și aproape toate voturile necesare pentru trecerea moțiunii de cenzură.

Dacă moțiunea de cenzură nu va trece, singurul căruia Mihai Răzvan Ungureanu ar trebui să-i mulțumească va fi Victor Ponta. 

 

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide