Cine moare de coabitare

Redactor:
Marian Sultănoiu
Cine moare de coabitare
Imediat după conferința de presă comună, Ponta - Barroso, câțiva analiști s-au întrebat ce a căutat premierul la Bruxelles

Imediat după conferința de presă comună, Ponta – Barroso, câțiva analiști s-au întrebat ce a căutat premierul la Bruxelles. „Înțeleg că sunt bune astfel de întâlniri, întâmplându-se ele chiar pe holuri, la toaletă ori într-un restaurant. Dar de ce s-a dus Ponta la Bruxelles?! S-a dus, ca un elev corigent, pentru a fi mângâiat pe creștet de profesor?” s-au întrebat unii dintre ei.

Nu peste mult timp, aceiași au găsit răspunsul: ceea ce a făcuse Ponta la Bruxelles era, de fapt, o lovitură de politică externă. Anume că premierului îi venise ideea de a trimite o scrisoare – semnată de prim-ministru, președinte, președinții celor două camere, și susținută de Barroso – tuturor șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană în care vor solicita un rezultat pozitiv cu privire la „intrarea” României în Schengen.

Consider – fără a încerca să identific, aici, paternitatea ideii -, că o astfel de propunere, diplomatică în ultimă instanță, nu poate fi consecința unei fise căzute la țanc și inopinat, ci, fără îndoială, produsul unei strategii corect elaborate, încă de acasă.

Mai cred că nu e necesar, ba chiar e neproductiv, să mergem de la o extremă la alta în aprecierea acțiunilor unui personaj politic. Întâlnirea Ponta-Barroso nu a fost nici inutilă și nici generatoare de lovituri de politică externă. A fost una normală, în care se propun acțiuni inteligente, cu diplomație, fără convulsii, în interesul țării pe care o reprezinți.

În ultimă instanță, interesul național – chiar dacă sintagma sună bombastic în urechile unora – transcende interesul de partid, de grup ori personal al politicienilor noștri, indiferent de situație.

Din acest motiv, consider că Victor Ponta, dincolo de a-și „traduce” interesele politice, la intern, printr-un limbaj dublu față de declarația la extern, a acționat corect în contextul acțiunilor important privind interesul național – coabitarea instituțională cu Cotroceniul, în ideea instaurării unei perioade de acalmie politică; producerea și promovarea, la nivel european, a unor documente susținute de ambele tabere politice.

Din păcate, normalitatea politică a devenit, cu desăvârșire, o pasăre rară, căpătând conotații și interpretări fabuloase.

Dar, din câte îmi amintesc, nu este prima oară când politicienii au consimțit să se așeze împreună la discuții care urmăresc viitorul comun, indiferent de culoarea lor politică – și mă refer aici la renașterea nuanțatului „Spirit de la Snagov”, generat sub președinția lui Ion Iliescu. Atunci, puterea și opoziția au urmărit să pună în drepturile sale viitorul european al nației, ceea ce, la scurt timp, s-a și întâmplat.

Și n-a murit nimeni.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
A apărut cel mai rapid test pentru Covid. Arată rezultatul după doar cinci minute
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOC! Armata chineză, pregătită de luptă! Noua armă MORTALĂ va distruge tot în jurul ei....
S-a aflat despre Lidl România: de unde vin, de fapt, legumele și fructele pe care...
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
9 obiceiuri ale oamenilor extrem de productivi. Iată ce au în comun oamenii eficienți
Inchide