COMENTARIU Ion Cristoiu: Cum a devenit Viorica Dăncilă din Proasta lui Dragnea, Deșteapta lui Juncker

COMENTARIU Ion Cristoiu: Cum a devenit Viorica Dăncilă din Proasta lui Dragnea, Deșteapta lui Juncker
Publicat: 06/05/2019, 19:09

Redăm integral editorialul publicat pe www.cristoiublog.ro

„Cum a devenit Viorica Dăncilă din Proasta lui Dragnea, Deșteapta lui Juncker

Nu pot să nu observ cum de ceva timp Viorica Dăncilă devine în presa anti-PSD, ba chiar și în nucleul dur al acesteia – Presa TeFeL -istă – Proasta lui Dragnea, Deștepta lui Juncker. În basme sunt multe asemenea minuni cînd, pe pagina următoare, broasca rîioasă, dată peste cap cît ai întors tu pagina, se transformă într-o zînă bălaie, în rochie vaporoasă, scurtă ca a Răvășitoarei, și indiscutabil fecioară.

Dacă luăm seama la prăpastia care desparte imaginea de ieri a Vioricăi Dăncilă în presa TeFeL- istă de imaginea de azi, pe cale chiar de a se adînci, surprinza „cu frecarea la ochi” e cam de aceleași proporții ca și la lectura unui basm.

Ceea ce se numește în presa lumii Răsturnare de imagine își spune cuvîntul în ce-o privește pe Viorica Dăncilă.

Răsturnarea de imagine poate fi în două sensuri:
De la o imagine idilică la una mizerabilă.
De la o imagine mizerabilă la una idilică.

Viorica Dăncilă e azi la fel cu cea din momentul cînd Liviu Dragnea, spre stupefacția de atac de cord a PSD-iștilor, a luat-o în brațe și suind fără lift pînă la etajul cu biroul de premier al Palatului Victoria, a așezat-o delicat, să nu se zdruncine, în fotoliul de premier și i-a activat cipul din căpșor:

Plată și totodată ieftină, ca un bănuț de alamă, certată cu Limba română și în divorț cu Gramatica, o femeie simplă la vorbă și la port, întruchiparea exemplară a visului leninist al vremurilor revoluționare cînd orice bucătăreasă va putea fi prim-ministru.

Cu toate acestea, în presa anti-PSD, Viorica Dăncilă e acum alta. Nu mai trage de păr limba română (și nu pentru că n-ar face-o, ci pentru că astfel de momente îi sunt acum trecute cu vedere). Nu mai e Proasta lui Dragnea. E deșteapta României. O femeie cu personalitate, mîndră de a nu depinde de nimeni. În filmul Elisabeta, pînă atunci fetișcana gata să fie dată cu picioarele în sus de orice cavaler, apare tunsă scurt, dată cu pudră masiv, pentru a fi lipsită de expresie, și, proclamă cu glas uscat că e căsătorită cu Anglia. Viorica Dăncilă n-a pus cu capul pe butuc pe toți cei plantați de Liviu Dragnea ca s-o împiedice a fi Cineva. Imaginea la care se țese de zor e însă aceasta:

O Viorica Dăncilă căsătorită cu România.

Evident, nu cu țara lui Liviu Dragnea, ci cu țara lui Juncker și Timmermans.

Răsturnarea de imagine constă fundamental în exagerarea unor amănunte pînă acum împinse în plan secund și în estomparea altora, pînă acum exagerate. Se înțelege de aici că răsturnarea de imagine – mai ales în bine – se întemeiază pe anumite schimbări în personalitatea celui înscris deja în Proces.

Viorica Dăncilă se supune și ea acestei reguli.
Și-a schimbat mai întîi lookul.
A renunțat la coafura cu coc, în stilul tovarășelor de five o”clock ale Tovarășei, pentru părul lăsat pe umeri, gen, inimă zburdalnică.

Din punctul meu de vedere, Viorica Dăncilă putea să-și pună și perucă de despletită din reclamele la șampon, tot fără de vino-ncoa ar fi rămas.

C.T. Popescu, unul dintre cei care au insultat-o mîrlănește pe Viorica Dăncilă pe vremea cînd trecea drept Proasta lui Dragnea, a găsit deja în schimbarea de coafură temeiul unei încîntări.
Slavă Domnului că Viorica Dăncilă nu și-a făcut rost de sîni siliconați. L-ar fi făcut pe C.T. Popescu să treacă de la încîntare, la cîntare.

Mult mai important, Viorica Dăncilă a început să dea semne că e pe cale să iasă de sub jugul asupritor al lui Liviu Dragnea. Atît prin interviuri date presei de casă a Noii Securități, cît și prin șoapte strecurate presei amabile de membrii camarilei sale în război cu membrii camarilei lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă încearcă să ne convingă că e un fel de RPR pe cale de a proclama Declarația din aprilie 1964. Prin declarația asta, RPR se anunța independentă de Moscova. Prin Declarația presupusă, Viorica Dăncilă va anunța refuzul de a mai asculta de Liviu Dragnea.

Că Viorica Dăncilă nu-i mai răspunde la telefon lui Liviu Dragnea.
Că Viorica Dăncilă a luat-o spre Bruxelles, în timp ce Liviu Dragnea a luat-o spre Moscova.
Că Viorica Dăncilă s-a opus din răsputeri adoptării de către Guvern a OUG dorite de Liviu Dragnea. Doar peste trupul meu – ar fi zis ea. Și Liviu Dragnea, amintindu-și ce trup are, a renunțat.
Că Viorica Dăncilă și-a propus să alunge din jurul ei pe toți cei plantați acolo, sub acoperire de sfetnici, de Liviu Dragnea.
A început cu Anca Alexandrescu și va termina cu Darius Vâlcov.

Sunt, după opinia mea, mărunțișuri prin raportare la ce înseamnă un premier independent, făcînd o politică proprie, în acord cu un program politic bine închegat și o viziune originală asupra lumii.
Presa anti-PSD le ia, le cultivă harnic, le alintă pînă dau din coadă și scoate din ele notele unui Război între Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea.
Deoarece Liviu Dragnea, printr-un proces invers a celui traversat de Viorica Dăncilă, e Bestia, Viorica Dăncilă trebuie să fie Frumoasa.
Nu cea din Frumoasa și Bestia, ci Frumoasa din Pădurea Adormită.
În calea înfrumusețării cu orice preț îi stă trecutul recent, un trecut în care gafele defineau toate faptele și vorbele Vioricăi Dăncilă.

Pentru Operațiunea Răsturnarea de imagine, acest trecut activ video, nu reprezintă o problemă. Pentru că el nu poate fi schimbat grație unei mașini a timpului ca în serialul Timeless, s-a găsit soluția explicării gafelor.

Anca Alexandrescu unealta lui Liviu Dragnea strecura dinadins în textele scrise spre a fi citite de Viorica Dragnea greșeli gramaticale și ea, biata victimă, le citea fără să tresară, ca și cum ar fi băut un pahar de apă.

Cînd Viorica Dăncilă a fost proclamată Proasta lui Dragnea, prezentată opiniei publice sub acest slogan, mi-am exprimat îndoiala că imaginea ar fi adevărată. Și nu pentru că aș fi stat vreodată de vorbă în această viață cu Viorica Dăncilă, ci pentru că din instinct refuz simplificarea prin care un om, ființă vie, de altfel, e redus la un clișeu butucănos.

Sub același semn, al respectării adevărului omenesc nu cred că Viorica Dăncilă e alta decît cea din primele zile ale Guvernului.

Mă refer, desigur, la notele de esență ale personalității și nu la ambiția de a nu mai fi un Constantin Dăscălescu al lui Liviu Dragnea.

Cu toate acestea presa anti – PSD o prezintă schimbată în bine din creștet pînă în călcîie.

Din cîte știu eu din postdecembrism la campania de vorbe dulci puțini rezistă să nu cadă în brațele dușmanului.”

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația