Conu” Tudorel față cu reacțiunea

Conu'' Tudorel față cu reacțiunea
Publicat: 23/02/2018, 23:17

Nu vorbesc aici de circul pe care fostul rector al Universității din Iași l-a făcut ieri seară pe holul ministerului, care i-a redus, între altele, la jumătate, credibilitatea mesajului, și așa subțire, potrivit declarației președintelui Iohannis.

Vorbesc despre faptul că, fideli propriului joc de imagine, cei care i-au cerut, în backstage, să facă „ceva”, s-au dat, ulterior, la fund, insistând în a declara că nu e treaba lor ce a decis ministrul, dar că spusele sale i-a îngrijorat, iar cererea sa de final trebuie să-și urmeze cursul.

Ce s-a întâmplat după discurs?

Ei bine, de la stadiul de „profesor universitar”-„rector”-„specialist penalist”, Toader a trecut la „sluga PSD”-„valetul lui Dragnea”-„membru al echipei penalilor”.

N-am văzut un guvern/partid care să facă front comun, ferm, cu „soldatul” său pe față: „Nici nu am intenția să discut. Am spus de fiecare dată că justiția trebuie să fie liberă și că nu trebuie nimeni să interfereze în actul de justiție. Am ascultat raportul la televizor, am văzut ce este în raport, am ascultat fiecare punct în parte. Totul trebuie să-și urmeze cursul și nu cred că trebuie ca eu să dau un verdict sau ca altcineva să dea un verdict”, a declara Viorica Dăncilă.

„De-abia acum, din seara asta, vă spun sincer, încep să întrevăd viitorul că o să fie mai bun. În sfârșit, cineva a rupt pisica. De-abia acum toate abuzurile, toate mizeriile, toată această toxicitate începe să fie probabil și anchetată”, a comentat Codrin Ștefănescu, arătând ca unul care, parcă-parcă, a auzit ceva de unul, Toader.

În rest, toată omenirea l-a mitraliat pe ministrul fără piedestal: de la presa străină, la societatea românească, trecând prin grupele propriilor studenți.

The Associated Press: „Ministrul Justiției din România a solicitat concedierea procurorului șef anticorupție, citând, ceea ce el numește îngrijorări seriase referitoare la modul în care și-a desfășurat activitatea”.

Reuters: „Ministrul Justiției din România solicită demiterea procurorului anticorupție. (…) Ea (LCK – n.a.) conduce DNA din 2013 și, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc în una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles care țin justiția sub o monitorizare specială”.

AFP: „Guvernul român vrea capul șefei Direcției Naționale Anticorupție”.

Politico. eu: „Tudorel Toader a declanșat noi proteste de stradă în Capitală și în marile orașe după solicitarea de eliberare din funcție a procuroarei-șef de la DNA”.

Financial Times: „Bucureștiul intră pe aceeași linie cu Budapesta și Varșovia în privința respectării statului de drept. Stoparea luptei anticorupție arată că aderarea României la Uniunea Europeană s-a făcut fără îndeplinirea unor condiții serioase”.

În țară, clasa politică îi atacă decizia, colegii universitari îl desființează, studenții îl reneagă („Studenții ieșeni sunt solidari cu judecătorii”), ieșenii îl ironizează („Tudorel, nu ești ieșean / Marș la Dragnea-n Teleorman!”), artiștii îi bat obrazul („Ce rușine, domnule Toader! Domnule Toader, unde mai predați? Le mai vorbiți studenților despre dreptate, adevăr și justiție? Unde? Vă întreb pentru că vreau și eu să vin la un curs… să stau într-o bancă cuminte și să mă uit în ochii dumneavoastră. Atât.”, spune Oana Pellea), procurorul șef îl contrazice („Dacă ne uităm la dispozițiile legii cu referire la modul în care pot fi revocați magistrații Ministerului Public cu anumite funcții de conducere, legea prevede anume care sunt cazurile respective, între care și managementul defectuos, care trebuie constatat nu de către Executiv, ci trebuie constatat de instituțiile competente ale justiției, respectiv Inspecția Judiciară, prezentat CSM, examinat în secția de profil a CSM, dată o soluție, adusă la cunoștința persoanei respective, care are dreptul să o atace”), președintele Iohannis afirmă că i-a displăcut prestația sa („Prestația pe care a avut-o aseară domnul Toader sincer nu mi-a plăcut, ceea ce a prezentat a fost lipsit de claritate. (…) Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea, legea prevede destul de detaliat condițiile de revocare”).

Sărmanul! Așa un simultan de nemulțumire n-am mai văzut de mult.

Interesant este că, la această „replică”, Ștefănescu intervine și declară că, indiferent dacă președintele va propune, sau nu, revocarea procurorului șef DNA, acesta nu este în pericol de a fi suspendat. „Vor fi comentarii foarte acide, probabil, în spațiul public și o să fie o nemulțumire generală și vor fi reacții politice, dar ăsta nu este un motiv pentru suspendare, din punctul meu de vedere, dar vă spun, așa ceva noi n-am discutat în partid”, a afirmat secretarul general adjunct al PSD.

Ei bine, asta ar putea fi o știre interesantă, apărută în piață după show-ul lui Toader: Kiseleff-ul nu-l va suspenda pe Iohannis dacă o ține în post pe Kovesi!

De ce?! S-au speriat social-democrații că au rămas singuri pe metereze, precum Conu` Leonida față cu „reacțiunea”, sau nu vor să stea, la poză, prea aproape de Tudorel, lăsându-l în bătaia puștii?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...