Conu” Tudorel față cu reacțiunea

Conu'' Tudorel față cu reacțiunea
Publicat: 23/02/2018, 23:17

Nu vorbesc aici de circul pe care fostul rector al Universității din Iași l-a făcut ieri seară pe holul ministerului, care i-a redus, între altele, la jumătate, credibilitatea mesajului, și așa subțire, potrivit declarației președintelui Iohannis.

Vorbesc despre faptul că, fideli propriului joc de imagine, cei care i-au cerut, în backstage, să facă „ceva”, s-au dat, ulterior, la fund, insistând în a declara că nu e treaba lor ce a decis ministrul, dar că spusele sale i-a îngrijorat, iar cererea sa de final trebuie să-și urmeze cursul.

Ce s-a întâmplat după discurs?

Ei bine, de la stadiul de „profesor universitar”-„rector”-„specialist penalist”, Toader a trecut la „sluga PSD”-„valetul lui Dragnea”-„membru al echipei penalilor”.

N-am văzut un guvern/partid care să facă front comun, ferm, cu „soldatul” său pe față: „Nici nu am intenția să discut. Am spus de fiecare dată că justiția trebuie să fie liberă și că nu trebuie nimeni să interfereze în actul de justiție. Am ascultat raportul la televizor, am văzut ce este în raport, am ascultat fiecare punct în parte. Totul trebuie să-și urmeze cursul și nu cred că trebuie ca eu să dau un verdict sau ca altcineva să dea un verdict”, a declara Viorica Dăncilă.

„De-abia acum, din seara asta, vă spun sincer, încep să întrevăd viitorul că o să fie mai bun. În sfârșit, cineva a rupt pisica. De-abia acum toate abuzurile, toate mizeriile, toată această toxicitate începe să fie probabil și anchetată”, a comentat Codrin Ștefănescu, arătând ca unul care, parcă-parcă, a auzit ceva de unul, Toader.

În rest, toată omenirea l-a mitraliat pe ministrul fără piedestal: de la presa străină, la societatea românească, trecând prin grupele propriilor studenți.

The Associated Press: „Ministrul Justiției din România a solicitat concedierea procurorului șef anticorupție, citând, ceea ce el numește îngrijorări seriase referitoare la modul în care și-a desfășurat activitatea”.

Reuters: „Ministrul Justiției din România solicită demiterea procurorului anticorupție. (…) Ea (LCK – n.a.) conduce DNA din 2013 și, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc în una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles care țin justiția sub o monitorizare specială”.

AFP: „Guvernul român vrea capul șefei Direcției Naționale Anticorupție”.

Politico. eu: „Tudorel Toader a declanșat noi proteste de stradă în Capitală și în marile orașe după solicitarea de eliberare din funcție a procuroarei-șef de la DNA”.

Financial Times: „Bucureștiul intră pe aceeași linie cu Budapesta și Varșovia în privința respectării statului de drept. Stoparea luptei anticorupție arată că aderarea României la Uniunea Europeană s-a făcut fără îndeplinirea unor condiții serioase”.

În țară, clasa politică îi atacă decizia, colegii universitari îl desființează, studenții îl reneagă („Studenții ieșeni sunt solidari cu judecătorii”), ieșenii îl ironizează („Tudorel, nu ești ieșean / Marș la Dragnea-n Teleorman!”), artiștii îi bat obrazul („Ce rușine, domnule Toader! Domnule Toader, unde mai predați? Le mai vorbiți studenților despre dreptate, adevăr și justiție? Unde? Vă întreb pentru că vreau și eu să vin la un curs… să stau într-o bancă cuminte și să mă uit în ochii dumneavoastră. Atât.”, spune Oana Pellea), procurorul șef îl contrazice („Dacă ne uităm la dispozițiile legii cu referire la modul în care pot fi revocați magistrații Ministerului Public cu anumite funcții de conducere, legea prevede anume care sunt cazurile respective, între care și managementul defectuos, care trebuie constatat nu de către Executiv, ci trebuie constatat de instituțiile competente ale justiției, respectiv Inspecția Judiciară, prezentat CSM, examinat în secția de profil a CSM, dată o soluție, adusă la cunoștința persoanei respective, care are dreptul să o atace”), președintele Iohannis afirmă că i-a displăcut prestația sa („Prestația pe care a avut-o aseară domnul Toader sincer nu mi-a plăcut, ceea ce a prezentat a fost lipsit de claritate. (…) Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea, legea prevede destul de detaliat condițiile de revocare”).

Sărmanul! Așa un simultan de nemulțumire n-am mai văzut de mult.

Interesant este că, la această „replică”, Ștefănescu intervine și declară că, indiferent dacă președintele va propune, sau nu, revocarea procurorului șef DNA, acesta nu este în pericol de a fi suspendat. „Vor fi comentarii foarte acide, probabil, în spațiul public și o să fie o nemulțumire generală și vor fi reacții politice, dar ăsta nu este un motiv pentru suspendare, din punctul meu de vedere, dar vă spun, așa ceva noi n-am discutat în partid”, a afirmat secretarul general adjunct al PSD.

Ei bine, asta ar putea fi o știre interesantă, apărută în piață după show-ul lui Toader: Kiseleff-ul nu-l va suspenda pe Iohannis dacă o ține în post pe Kovesi!

De ce?! S-au speriat social-democrații că au rămas singuri pe metereze, precum Conu` Leonida față cu „reacțiunea”, sau nu vor să stea, la poză, prea aproape de Tudorel, lăsându-l în bătaia puștii?

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Ultima escrocherie din România. Mii de români care primesc căldură de la Radet sunt în...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Fotografie virală. Mai mulți oameni, speriați de o mașină care făcea dezinsecție, în Brașov. „Împrăştie...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Vremea 26-27 octombrie 2021. Ce ne așteaptă azi și mâine în România
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii