COVID-19, armă electorală şi în Israel

COVID-19, armă electorală şi în Israel
Publicat: 18/02/2020, 17:14

Premierul Netanyahu promite o fabrică de vaccinuri.

Febra politică a coronavirusului (proaspăt botezat COVID-19) a cuprins Israelul în momentul cel mai prost: în campania electorală. În consecinţă, cum se întâmplă peste tot şi cu orice, a fost imediat transformat în armă eletorală.

Ministru al Sănătăţii, numit de Netanahu (care deţinea interimatul), la sfârşitul lui decembrie 2019, e Yaakov Litzman (în fotografie), liderul partidului ultrareligios Agudat Yisrael, doctor în Tora (în ciuda faptului că e subiectul a două dosare penale).

Crudul adevăr e că Israelul nu are mijloace eficiente de carantină. (Şi, contrar a ce s-ar putea bănui, nici spitale militare). Nu demult s-a încheiat scandalul vaccinurilor antigripale, primite târziu şi în număr insuficient.

Deciziile contradictorii arată că autorităţile sunt depăşite de situaţie. S-a declarat obligativitatea carantinei de 14 zile la domiciliu nu doar pentru cei care se întorc din China, dar şi din Thailanda, Hong Kong şi Macao. Ieri aterizaseră câteva avioane, cu câteva sute de pasageri. Majoritatea au plecat spre casă cu trenul sau cu taxiul. De astăzi, li se interzice să se deplaseze cu aceste mijloace de transport şi sunt sfătuiţi să apeleze la rude şi la prieteni care să îi ia din aeroport.

Cei 12 israelieni de pe vasul Diamond Princess sunt aşteptaţi joi şi vor intra în carantină într-o clădire din proximitatea unui spital (construită cu destinaţia de hotel pentru rudele celor internaţi).

Toate demersurile înseamnă o gaură serioasă în Buget.

În condiţiile în care spitalele nu fac faţă gripei de sezon, coronavirusul au isterizat autorităţile: ministerul Sănătăţii se ceartă cu Ministerul de Externe (condus de likudistul Israel Katz), acuzându-se reciproc că nu se consultă atunci când iau decizii sau fac declaraţii.

Geniul politic Netanyahu profită din plin. I-a cerut directorului Institutului de Biologie, profesorului Shmuel Shapira, să lucreze pentru producerea unui vaccin împotriva COVID-19 şi a ordonat ministerului de resort să întocmească un proiect pentru bugetarea unei fabrici de vaccinuri. Locul undeva va fi construită a şi fost ales – în oraşul Yeruham din deşertul Negev. Însă, chiar şi cu promisul ajutor al britanicilor (performeri în domeniul vaccinurilor), fabrica nu va putea fi inaugurată mai devreme de sfârşitul viitorului mandat, dacă după alegerile anticipate din 2 martie, va fi posibilă instalarea unui guvern.

Sursă FOTO: Wikipedia

Tags: