Cu cât e mai mic Tudose, cu atât mai mare, PSD

Redactor:
Marian Sultănoiu
Cu cât e mai mic Tudose, cu atât mai mare, PSD
Întrucât au apărut amenințări cu judecata, pen''că se exprimă întrebări, vizavi de rezultatele unor sondaje, o să le luăm pe toate de bune, și vedem unde ajungem.

Un sondaj similar cu cel care a speriat guvernul în urmă cu două zile, realizat tot de Avangarde, în perioada 11 – 23 august, anul curent – de asemenea, telefonic, și pe un eșantion de 700 de persoane -, dat publicității la 27 august, arăta că PSD se afla pe primul loc în preferințele electoratului, cu 46 de procente, în timp ce, despre premierul Mihai Tudose, intervievații aveau o părere bună în proporție de 48 la sută, adică, dacă asimilăm, stătea chiar mai bine decât partidul în ansamblu.

Vă amintiți, cu siguranță, și datele sondajului realizat în ultima luna, tot de Avangarde, dat publicității, parțial pe 7 octombrie, care exprimă prăbușirea lui Tudose, de la 48 de procente la 25 la sută încredere, precum și pe cea a guvernului PSD-ALDE, care a produs un picaj, cel puțin, spectaculos, ajungând la 27 la sută încredere.

Ce s-a întâmplat, oare, atât de grav, în viața și opera lui Tudose, în perioada 23 august – 23 septembrie, încât să piardă 23 de procente?! Nu-mi aduc aminte grozăvia care să-l fi îngropat în sondaje, trăgând după el, ca o piatră de moară, și guvernul pe care îl conduce.

Bâlbâieli majore, înregistrate pe portofolii, s-au produs exact în zona miniștrilor „de top”, care generează, potrivit sondajului, o încredere mai mare decât premierul  – Olguța Vasilescu, la Muncă și Toader, la Justiție.

A, că l-au găsit nepregătit – și asortat cu vechea sa doză de umor involuntar – scumpirile repetate ale carburanților la pompă, asta, după cum văd, n-a omorât pe nimeni, de vreme ce toți ceilalți lideri ai coaliției majoritare s-a dovedit că habar n-aveau pe ce lume trăiesc, vizavi de mulțimea schimbărilor înregistrate în piață, și n-a căzut nimeni în sondaje, ba, unii, chiar dimpotrivă.

Ca să nu mai vorbim că orice român cu scaun la cap e conștient de faptul că nu premierul în funcție hotărăște măsurile cu care ne trezim, în brațe, peste noapte. El, doar, din motive care îmi scapă, e numai cel care semnează.

Pe de altă parte, cum poate să scadă încrederea în guvern și în premier, iar, în același timp, să crească – vezi ultimele două sondaje Sociopol, ultimul, chiar de astăzi, care dă PSD cu 61 la sută în preferințe, după ce, penultimul, de acum două săptămâni, dăduse un 51 sec -, cu tot atâtea procente, scorul partidului?

Practic, ce apreciază electoratul, partidul ca organizație? Denumirea? Culorile, sigla și palmaresul? Sau punerea în operă a programului de guvernare pentru care l-a ales?

Iar dacă guvernul – reprezentantul partidului în relația contractuală cu populația, echipă despre care Liviu Dragnea a afirmat că merge foarte bine – suferă, abrupt, la încredere, înseamnă că însuși partidul, în ansamblu, are o problemă de exprimare.

Și atunci?! Cum să crească, fabulos, PSD, în sondaje (după cum arată Palada – Sociopol), iar Tudose și guvernul să scadă, dezastruos?!

Explicația sociologică a lui Marius Pieleanu – „Am mai văzut asta la Emil Boc” -, sigur, probabilă că, pentru cei de meserie, este edificatoare, dar pe noi, profanii, ne încurcă definitiv!

Cum să semene Tudose cu Boc, odată ce primul crește salariile cu un sfert – cel puțin pe hârtie -, iar celălalt le tăia, cu respectivul sfert?!

Cu siguranță, altceva s-a întâmplat, iar noi, tocmai pentru că avem încredere în toate-toate sondajele caselor apropiate PSD, ne punem întrebări…

Ca să găsim răspunsuri, nu? 

PS. Într-o declarație de ultimă oră, Tudose spune că a luat în calcul o demisie după „sondajul-făcătură” și-l amenință pe Dragnea cu o remaniere a miniștrilor cu probleme. Or, problemele a doi dintre ei li s-au tras de la o insulă. Belina lui Dragnea. 

Inchide