Cu noul consilier pentru Securitate Națională, Trump – adânc pe calea ambițiilor militariste

Cu noul consilier pentru Securitate Națională, Trump - adânc pe calea ambițiilor militariste
Publicat: 23/03/2018, 14:17
Actualizat: 09/01/2020, 14:23

Faptul că după demiterea lui Rex Tillerson urmează înlocuirea lui McMaster se știa. Întrebarea a fost în aceste zece zile cine îi va lua locul. Președintele Donald J. Trump a ales cea mai rea dintre variante: John Bolton.

Personajul (69 de ani) e un cunoscut adept al militarismului, diabolic de inteligent și inflexibil, care încă mai susține că invazia Irakului (la a cărui argumentare mincinoasă a contribuit dintr-o postură minoră – era atunci subsecretar de stat în Administrația Bush Jr.) a fost o idee strălucită.

Numirea lui Bolton în funcția de consilier pe probleme de Securitate Națională a fost anunțată de @realDonaldTrump pe Twitter. Pleacă McMaster, care – conform relatărilor din The Wall Street Journal – îl plictisea pe președinte, oferindu-i de fiecare dată mai multe variante de lucru, argumentându-le pe larg, și vine Bolton cu care președintele nu va avea timp să se plictisească.

Noul consilier are opinii ferme, public exprimate în repetate rânduri, despre principalele teme de politică externă pe care ar trebui să le armonizeze din 9 aprilie cu interesele de securitate ale Americii.

În ce privește Iranul poziția lui e sintetic exprimată în titlul unui editorial publicat acum trei ani în The New York Times – „To Stop Iran”s Bomb, Bomb Iran”. Ce spune cel care se va muta peste câteva zile în Aripa de Vest a Casei Albe și va trebui să reflecteze la destinul țării sale și al omenirii: „Adevărul incomod este că numai o acțiune militară precum atacul Israelul din 1981 asupra reactorului de la Osirak al lui Saddam Hususein sau distrugerea de către Israel a unui reactor sirian, proiectat și construit de Korea de Nord (actiune pe care oficialii israelieni au recunoscut-o abia în urmă cu câteva zile, n.m.), pot realiza ceea ce este necesar. Timpul e foarte scurt, dar un atac poate încă reuși”. Inamic virulent al fostului președinte Obama, Bolton este, firește, adversar al Acordului nuclear cu Iranul din care Trump va anunța în mai dacă se retrage sau nu (premierul Netanyahu și-a încredințat colaboratorii că da, iar după numirea lui Bolton e foarte probabil ca așa să se și întâmple, dacă nu mai rău). „Iranul e Waterloo-ul lui Barack Obama”, a declarat Bolton în repetate rânduri.

În privința negocierilor de pace israeliano-palestiniene, noul consilier pe probleme de securitate consideră că sunt inutile, iar soluția a două state – o prostie. Propunerea sa: Gaza – la Egipt, Cisiordania – la Iordania.

Koreea de Nord (pregătirile pentru întâlnirea Trump – Kim Jong-un, care va avea loc în vară, sunt în toi) trebuia rezolvată printr-un atac preventiv, crede John Bolton. Rachetele sale amenință coasta de est a Americii, iar politica bățului și a morcovului, practicată de Statele Unite timp de un sfert de secol, s-a dovedit un eșec.

Nu doar democrații sunt îngrijorați de numirea lui Bolton. Veteranul senator Edward Markey a atras atenția că acest personaj în funcția de consilier pe probleme de Securitate Națională este „un pericol pentru poporul american și un mesaj clar lansat de președintele Trump că se pregătește de un conflict militar”. Un fior rece străbate, de azi-dimineață, și încinsul Orient Mijlociu.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
VIDEO. Imagini noi cu presupusul palat al lui Vladimir Putin. Cum arată camera specială de...
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
UPDATE: GEANTĂ SUSPECTĂ, lângă CITY Mall. Erau articole VESTIMENTARE. Video
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Intrăm din nou în stare de urgență? Anunțul ȘOC al momentului
Obligatoriu în România! Rafila a făcut marele anunţ. Se schimbă total regulile
Trădare supremă pentru Klaus Iohannis! Florin Cîțu face ravagii. Îi dă afară imediat
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...