Cui îi e frică de Diaspora?

Cui îi e frică de Diaspora?
Publicat: 10/08/2018, 11:43

Da, domnul Dragnea – se-ntâmplă să aibă uneori, dreptate – mitingul e politic. Ciudat, deși înscrise la Tribunal ca fiind astfel de formațiuni, PSD și ALDE au o frică organică de politică. Dar nu și de malversațiunile care pot fi făcute sub identitatea ei! Mitingul acesta vine să sancționeze vinovăția inacceptabilă ca într-un stat de drept, penalii – dovediți prin instanțe de judecată – să continue să ocupe funcții publice. Apelul „Fără penali în funcții publice!” a cuprins largi mase de cetățeni, afiliați sau nu partidelor parlamentare, inclusiv aleși sub sigla PSD.

Frica de miting e frica de igienizarea vieții publice. Prima care și-a arătat ostilitatea față de intenția diasporei a fost primarul general al Capitalei. Îi e frică doamnei Firea de revendicările Diasporei? Altfel n-ar fi convocat o celulă de criză din care să facă parte, atât Poliția și Jandarmeria, cât și serviciile de apărare a ordinii constituționale. Vor românii expatriați să schimbe ordinea de stat? Nicidecum! Ci prioritățile guvernanților: nu interesul propriu sau interesul unui grup, ci interesul tuturor să primeze în ordinea guvernării.

Când țara continuă să se golească de la o zi la alta, mai reprezintă acest guvern ordinea de drept constituțional? Pot fi penalii dovediți garanții statului de drept? Există vreo lege din cele strămbe votate de actuala majoritate guvernamentală capabilă să țină locul populației active care se împuținează de la o zi la alta? Adică tocmai acea coloană verticală care asigură PIB-ul unei țări, contribuțiile bugetare, funcționarea sistemului de educație și de sănătate, plata pensiilor.

Din păcate, în locul unui dialog constructiv între guvernanți și demonstranți, vom avea parte, din nou, de proteste ignorate cu cerbicie de către potentații zilei. Prim-ministrul e în concediu. Nici ministrul de Justiție, Tudorel Toader nu se simte prea bine. N-are ce auzi de la protestatari? Când nimeni nu-ți ascultă nemulțumirile, violența e posibilă. Absența de la dialog a celor vinovați de criza de încredere care paralizează funcționarea normală a societății nu va fi responsabilă de revolta românilor veniți să se adreseze de la mii de kilometri unui guvern care a coborât obloanele?

Nu vrem să fim „gardă pretoriană”, se jură Jandarmeria. Însă doar pe ei îi va găsi mulțimea în Piața Victoriei! Restul, vorba unui protest la altă instanță publică – „Ieși afară/javră ordinară!” – va găsi adresantul dispărut în ceață. De teama momentului adevărului? Probabil! Altfel n-am fi martori la sperietura pe care o exprimă emisari ai acestor partide în prestații publice, menită să incite Jandarmeria la măsuri care să descurajeze exprimarea liberă, nestingherită, a dreptului constituțional la proteste! Și asta după ce s-au dovedit inutile, măsurile vameșilor și ale grănicerilor de a le arăta tuturor românilor întorși în țară, în vacanță, că nu sunt dezirabili pe meleaguri natale.

Să sperăm că în pofida revoltei lor, românii diasporeni nu vor uita de motivul pentru care au părăsit țara: „Vrem o țară ca afară!” Occidentală!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase