Cultura lui Băsescu și Ponta

Cultura lui Băsescu și Ponta
Publicat: 19/06/2012, 16:27
Actualizat: 20/06/2012, 09:52

A fost o vreme în care aș putea spune că am fost prieten cu Horia Roman Patapievici. Mi s-a făcut oarece scârbă de mine însumi pentru că am nutrit acest sentiment atunci când H.R. Patapievici a declarat: „Apropo, știu din surse sigure că lui Băsescu i-a fost oferită o casetă cu Mircea Geoană primind sex oral și a refuzat s-o folosească”. Spunea asta într-un interviu, pe 6 dec. 2009, încercând să influențeze în ultima clipă realegerea celui care l-a pus șef la Institutul Cultural Român. Nimeni, niciodată n-a văzut zisa casetă; mai mult, purtătorul de cuvânt al lui T. Băsescu, S. Voinescu, a comunicat sec: „N-am văzut în viața mea o asemenea casetă. Caseta despre care vorbește președintele conține altceva și este absolut reală. Nu se referă la dl Geoană primind sex oral”.

Și dacă ar fi existat o asemenea casetă, asta nu schimba cu nimic josnicia asezonată cu vulgaritate și diversiune propagandistică pe care H.R. Patapievici le-a introdus în fișa postului de intelectual în cel mai porcărește interesat mod cu putință. Dincolo de sentimentele mele, în urma acestei manevre abjecte, Patapievici era, în orice țară civilizată, dat afară pe loc. La noi, însă, cine s-o facă, primitorul sexului oral?

Așa deci și prin urmare, despre care cultură vorbim în tot scandalul ICR? Protestatarii cică sunt împotriva trecerii ICR din subordinea Președinției în cea a Senatului, pentru că în felul acesta cultura ar fi supusă presiunilor politice. Absurd. Președinția este, în România, o instituție cel puțin la fel de politizată ca Senatul, căci acolo măcar sunt mai multe găști politice care își mai pun talpă una alteia, în vreme ce prezidentul e unul singur și face politica sa personală. Primul „patron” al ICR a fost președintele Iliescu – dacă acesta ar fi fost acum în funcție și PDL la putere, mai strigau „papioanele” că se comite o crimă?

Că Băsescu nu a intervenit în funcționarea ICR și asta ar fi un merit al lui? N-am citit tâmpenie mai mare în ultima vreme. Bineînțeles că n-a intervenit, deoarece e un cărtărar ignar care disprețuiește cărțile, cultura și pe cei care se ocupă cu așa ceva. Treaba lui a fost să-și planteze sluga de idei în fruntea ICR, concediindu-l mârlănește pe scriitorul Augustin Buzura și nu pentru că ar fi citit „Orgolii” și nu i-ar fi plăcut. T. Băsescu are nevoie de agitpropul său, H.R. Patapievici, într-o funcție cu reprezentare în străinătate – atât.

Aceeași pasiune mistuitoare pentru cultură îl caracterizează și pe V. Ponta. Nu mai are somn de grijă că respectiva e prea politizată. Asta în condițiile în care habar n-are, ca și T. Băsescu, de activitatea ICR, bună sau rea, cu excepția, poate, a poneiului roz cu zvastică. S-a repezit cu ordonanța de urgență în perete ca să dea satisfacție televiziunilor care vor „sânge” și acum dă cu ceafa de peretele din spate asigurând de la Viena că H.R. Patapievici nu va fi demis – de unde știe el asta, e decizia premierului sau a Senatului?

Pe scurt, nu e vorba în propoziție de cultură sau de Institutul Cultural Român. Dacă s-ar dori ca acesta să fie desființat sau presat politic, aș ieși și eu în stradă, fără papion insă, căci toată viața am umblat cu gâtul liber. E vorba de un activist politic josnic, plătit din ban public, care trebuia demis de mult.

P.S.

Nu mă pot pronunța în cazul plagiatului anunțat al lui V. Ponta, așa cum am făcut-o în cazul Mang, până când nu văd niște probe, text în stânga, text în dreapta. Până acum, sunt nevoit să constat că prestigioasa revistă științifică „Nature” nu prezintă o demonstrație, ci doar invocă un „denunțător civic” (Whistleblower) care ar avea documentele, ceea ce nu e câtuși de puțin științific. Aștept.

În scurt timp, comentariul lui CTP după conferința din această dimineață făcută de premierul Victor Ponta în care a răspuns acuzațiilor de plagiat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia