Cum au golit agenții Mossad, într-o noapte, arhivele atomice secrete ale Iranului

Cum au golit agenții Mossad, într-o noapte, arhivele atomice secrete ale Iranului
Publicat: 02/05/2018, 20:55

Imaginea de mai sus, furnizată presei de la cabinetul prim ministrului israelian, e a unui depozit din sudul capitalei Iranului, de unde agenții Mossad au subtilizat documente și CD-uri, de ordinul zecilor de mii, mică parte dintre acestea fiind prezentate luni seara, în spectacolul premierului Netanyahu despre „dovezile concludente” ale programului de înarmare atomică desfășurat în secret de regimul de la Tehran.

Aseară, pe canalul TV Hadashot („Știri”) 2, a prezentat pe larg aventura agenților Mossad care au ridicat din depozitul de la Tehran sute de kilograme de documente (tipărite și digitale), cu autoritățile ayatollahilor pe urme.

Acțiunea – considerată unul dintre cele mai mari succese ale serviciului de informații israelian (care a avut numeroase, răsunătoare, alte succese și câteva, puține, insuccese maxime) – s-ar fi petrecut într-o singură noapte din ianuarie 2017.

Decizia de a dezvălui această acțiune temerară și parte dintre rezultatele ei vine cu zece zile înainte de 12 ianuarie, când președintele Statelor Unite intenționează să se retragă din Acordul nuclear cu Iranul. Dacă pe alți înalți decidenți politici dizertația lui Netanyahu nu i-a convins, iar Agenția internațională care monitorizează programul atomic al Tehranului a comunicat că nu a descoperit probe în sensul acesta, Donald J. Trump e foarte convins. Cu atât mai mult cu cât șeful diplomației sale, fost director al CIA, a declarat că știe bine despre ce e vorba, întărind spusele prim ministrului israelian.

Mai puternică decât argumentul că Iranul nu respectă Acordul nuclear, semnat în 2015 de America lui Barack Obama și din inițiativa acestuia, de Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania, niciodată dovedit, ideea că Iranul a mințit din chiar clipa semnării documentului își face loc în discursul responsabililor de la Washington și Ierusalim. În ciuda experților care consideră că, în lipsa a ceva mai bun, Acordul trebuie menținut. La fel susține și președintele Franței, Emmanuel Macron: fără un plan B, denunțarea Acordului poate avea consecințe profund nefaste. Aflat în Australia, Macron și-a reiterat poziția (de care n-a reușit să-l convingă zilele trecute, la Casa Albă, pe Trump), adăugând că o extindere a documentului ar fi binevenită.

Ca de obicei în ultima vreme, Iranul a răspuns dezvăluirilor de luni seara ale premierului Netanyahu prin purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Bahram Qassemi, care s-a mărginit să spună că Iraelul nu poate supraviețui decât demonizându-i pe alții și să califice discursul liderului de la Ierusalim drept mincinos.

În Orientul Mijlociu, Israelul e singura putere atomică, chiar dacă n-a recunoscut-o niciodată oficial. E memorabil răspunsului fostului prim ministru Golda Meir: „Israelul nu va fi prima țară din zonă care va deține bomba atomică. Dar nici a doua”. Mai nou, profitând de acuzațiile care se aduc Iranului, și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, nevârstnicul ministru al Apărării, Muhammad bin Salman, a declarat că nu se va lăsa mai prejos și se gândește să dezvolte un program de înarmare nucleară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”