Curaj? Liberă inițiativă? Antreprenoriat? Guvernarea de cârdășie te vrea legat de stat

Curaj? Liberă inițiativă? Antreprenoriat? Guvernarea de cârdășie te vrea legat de stat
Publicat: 06/10/2014, 08:41
Actualizat: 01/02/2019, 20:53

De la București, unde se învârt marile companii, multinaționalele sau oamenii de afaceri puternici, business-ul local nu intră chiar în topul priorităților.

Companiile sunt mult mai mici, iar antreprenorii locali nu sunt atât de cunoscuți la nivel național, „nu trec sticla”, deci pot să nu fie luați în considerare, nu intră în breaking news.

Criza prelungită, lipsa încrederii în viitor, pe care nu îl mai văd, și mai ales mediul economic românesc stresant îi face pe antreprenorii locali să devină mai vocali, să se revolte, chiar dacă acum într-un cadru mai restrâns, în cercul lor din oraș sau din județ.

Ei cred că statul le ia tot prin taxe (taxa pe stâlp) și impozite și nu le dă nimic înapoi, nicio facilitate, nicio autostradă („Parcă aici, în Moldova, vor să rămânem săraci”), nu le aduce niciun investitor străin („Să vină străini nu ne ferim, avem nevoie de investiții în Constanța”), și oricum discută numai cu multinaționalele („cărora le dă HG-uri, iar nouă ne trimite DNA-ul” – București).

Dacă firmele mari au reușit să treacă prin criză mai puțin lovite, companiile românești care activează local au fost lovite în plin, au ajuns pradă Fiscului, băncilor (condițiile de restructurare a creditelor sunt grele, spune un antreprenor) și autorităților locale (Mazăre), iar ca să reziste și să obțină contracte trebuie să fie în același partid care este la putere sau în aceeași camarilă locală.

Antreprenorii locali au început să ridice glasul și la adresa politicienilor, guvernului, statului, dar și la adresa băncilor. „De ce să plătesc eu creditele neperformante?!”, se întreabă Niculae Apostol, proprietarul Kosarom. „M-am dus la bancă cu o analiză din ZF privind costul creditelor și le-am cerut să-mi reducă dobânda (aproximativ două puncte procentuale din costul unui credit nou reprezintă riscul pentru creditele neperformante acordate anterior – n.r.) Cum pot eu să am un cost mai bun pe produs dacă nemții iau credite cu 2%, iar eu plătesc de 3-4 ori mai mul?!”, spune un antreprenor din Brașov. „La un transfer de 5.000 de euro în Austria plătești 5 euro, iar în România la aceeași bancă plătești 25 de euro, de ce?!”, se întreabă un antreprenor din Cluj.

„De ce cresc toate utilitățile, azi gazul cu 5%, apa cu 20%, iar energia cu 10%, le-am dat totul la străini”, se revoltă un antreprenor din Iași. „Acum vine iarna și o să moară toate vânzările” (populația o să trebuiască să plătească facturi mai mari la întreținere), afirmă un antreprenor din Constanța, unde gigacaloria lui Mazăre are cel mai ridicat preț din toată țara.

Toți se întreabă unde se duc banii pe care îi plătesc lună de lună la stat, pentru că nu se vede nimic. Spitalele sunt la fel, nu se mai învață carte, iar tinerii nu știu nimic, nici să țină un ciocan în mână, drumurile sunt la fel de proaste, cu toate că plătesc taxa pe benzină (euroacciza), iar pe politicieni și pe guvernanți nu îi interesează ce se întâmplă cu noi, din partea lor putem să și închidem („Să vină ministrul IMM-urilor din biroul lui și să vadă cu ce ne confruntăm”, a cerut un antreprenor din Constanța).

Am încercat să redau prin câteva fraze culese la întâlnirile pe care le-am avut cu comunitățile locale, în cadrul proiectului editorial ZF „România pe profit”, ceea ce cred și simt acum antreprenorii locali despre cum merge economia (nu merge bine deloc), despre cum este mediul de afaceri local (depresiv). Aceiași oameni de afaceri se uită spre București în speranța unei soluții salvatoare.

Atâta timp cât antreprenorii locali nu își vor face simțită vocea cu mai multă tărie și libertate, atâta timp cât ei nu vor cere socoteală primarilor, parlamentarilor lor, până la urmă miniștrilor, premierului și președintelui, și nu invers, când antreprenorii trebuie să se ducă cu șapca în mână și cu geanta de bani la partid ca să respire, cei de la București nu îi vor băga în seamă.

Fiecare business local are în spate câțiva angajați, cu familiile lor, iar adunați ajung la două milioane, ceea ce reprezintă o forță. Din acest motiv antreprenorii locali ar trebui să fie conștienți de acest lucru și să își folosească această putere la nivel național.

Dacă nu protestați public, dacă nu vă ridicați în picioare, mâine veți fi și mai mult asupriți economic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Averea lui Elon Musk a crescut cu 40 de miliarde de dolari în doar o...