Dăncilă și Dragnea, împreună sau dimpotrivă?!

Dăncilă și Dragnea, împreună sau dimpotrivă?!
Publicat: 23/04/2019, 22:28

Ieri, după ședința liderilor coaliției, desfășurată în biroul lui Dragnea, de la Cameră, la care a participat și Viorica Dăncilă, senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat – la RTV – că în urma evaluării ipotezelor care pot apărea, în funcție de mutarea președintelui față de nominalizările trimise de premier, la Cotroceni, e foarte posibil să se ajungă la o remaniere aprobată de Parlament.

Nicolae a explicat că există două tipuri de remaniere: una simplă (post pe post), și una care presupune modificarea „culorii politice” a guvernului, schimbare aprobată de legislativ. Potrivit declarației lui Nicolae, dacă Iohannis nu formulează un răspuns pozitiv, ar urma ca miercuri, aleșii să dea un vot pe modificarea structurii executivului. „Vom extinde echipa guvernamentală cu încă un post. Apoi, vom merge și cu cei pe care îi refuză, dar și cu încă o nominalizare pentru postul pe care îl vom înființa”, a spus social-democratul.

Așa cum era de așteptat, Iohannis a respins, astăzi, propunerile lui Dăncilă, cerându-i acesteia, telefonic, fie să întocmească altă listă, fie să stabilească trei interimari.

Șoc absolut, Viorica Dăncilă s-a conformat și i-a trimis președintelui numele interimarilor, zice-se, fără a se consulta cu Dragnea, care ar fi așteptat o cerere de restructurare a guvernului.

Nu-i mai puțin adevărat că, în ultimul timp, relația dintre premierul numit (Dăncilă) și premierul de facto (Dragnea) al guvernului PSD-ALDE pare să fie tot mai încordată – dovezile fiind multiple, de la apostrofări verbale ale șefului PSD adresate premierului, până la o lipsă clară de atenție/protocol ale acestuia față de Viorică Dăncilă, pierdută, de exemplu, pe drum, în turneul electoral întreprins de staff-ul social-democrat în teritoriu.

Din acest motiv – sau din multe altele, de natură similară -, (posibil să) înregistrăm o frondă a Vioricăi Dăncilă în raport cu linia directoare trasată de la Kiseleff, pe decizii de care se va face, ulterior, răspunzătoare, în exclusivitate.

Iar în acest context, a apărut, iată, refuzul de a cere oficial restructurarea guvernului – așa cum susține Nicolae că s-ar fi stabilit în întâlnirea de luni a Coaliției, în situația răspunsului negativ venit de la Cotroceni -, în favoarea unei remanieri discutate cu președintele și soluționate, conjunctural, prin nominalizarea a trei interimari, în locul celorlalte trei propuneri.

În episodul care a urmat frondei, au apărut, imediat, câteva luări de poziție, prima fiind aceea a lui Claudiu Manda, portavocea liderului PSD,

„CEx a decis că sunt două variante, remaniere după care restructurare. Nu cred că s-a depășit varianta de restructurare. Așteptăm ca premierul să propună în Parlament. (…) Urmează al doilea pas, restructurarea. Probabil că va fi după Paști. Încă nu a venit adresa de la Guvern la Parlament„, a explicat Manda.

Ce de-a doua, mult mai „vocală” a fost a lui Tăriceanu: „Singura persoană responsabilă pentru îndeplinirea programului guvernamental este doar premierul. El are toată libertatea să facă remanierea prin Parlament. Atât eu, cât și Liviu Dragnea suntem dispuși să acordăm votul în Parlament pentru remaniere. Ce va face premierul, e opțiunea lui. Eu nu aș fi ezitat nicio secundă să cer votul pentru remaniere sau restructurare. Nu știu ce gânduri are doamna prim-ministru, nu știu care sunt ultimele decizii luate de premier. Când decide premierul, se poate vota în Parlament”, a precizat liderul ALDE.

Și totuși, să fie Viorica atât de belicoasă vs. Dragnea?!

Până la ora la care scriu, Liderul PSD nu a avut o reacție vizavi de decizia premierului în legătură cu miniștrii interimari propuși lui Iohannis și de tergiversarea îndeplinirii „ordinelor” de luni.

Ar putea fi aceasta „dovada” unei înțelegeri Dragnea-Dăncilă în scopul evitării unei restructurări guvernamentale, implicit a unui vot în Parlament, care ar presupune (de ce nu?!) eventuale negocieri prealabile cu ALDE și UDMR, în condițiile în care liderul PSD nu mai e foarte sigur pe existența unei majorități parlamentare, deci pe un vot de care să dispună fără dureri de cap?!

Poate fi o variantă, cu atât mai mult cu cât, după ce, ieri seară, a scăpat de dosarul privind „mărturia mincinoasă”, Tăriceanu a devini un competitor și mai puternic pentru Cotroceni, în lupta directă cu liderul PSD.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”