De ce ar trebui să refuze nominalizații onorul

De ce ar trebui să refuze nominalizații onorul
Publicat: 03/04/2013, 21:45
Actualizat: 29/07/2014, 19:31

Premierul Victor Ponta a avut, astăzi, o zi foarte proastă. A primit scatoalce din toate părțile și nu a reușit să scurteze criza Parchetelor. Lovitura de grație i-au dat-o, însă, procurorii anticorupție, care au cerut ca șefii Parchetului General, DNA și DIICOT să fie selectați pe criterii profesionale și CSM, care a anunțat că optează pentru procedura lungă în privința audierilor celor trei procurori nominalizați de primul ministru, stabilind un calendar, care se încheie cel mai devreme, pe 3 iunie. Și nu este deloc sigur că, atunci, toți candidații vor primi avizul, unul dintre aceștia, Tiberu Nițu, fiind respins în unanimitate de același Consiliu, la examinarea din toamnă. Opoziția fără precedent a procurorilor anticorupție și decizia de astăzi a CSM reprezintă o altă modalitate de a sublinia că justiția nu mai răspunde la ordin, după ce secția de procurori a CSM i-a spus, ieri, premierului că șefii celor trei instituții nu ar trebui scoși din jobenul politic.
Există însă o singură modalitate prin care magistrații, dacă sunt cu adevărat interesați, își pot afirma independența, ridicându-se deasupra jocurilor politice. Și anume, Laura Codruța Kovesi, Tiberiu Nițu și Alina Bica să refuze nominalizările, desemnarea lor fiind rezultatul unui târg politic președinte-prim-ministru, care-i face, din start, vulnerabili. Dna Kovesi, oricâte merite ar avea și oricât de simpatică le-ar fi oficialilor europeni, nu va scăpa de eticheta „băsistă”, decât dacă-l leagă pe acela de la al cărui nume a derivat adjectivul. Or, la DNA, unde ajung marii corupți, este nevoie de un conducător nesuspectat de vreun partizanat, spre a nu mai da apă la moară detractorilor Justiției și „corului tragic” de așa-zise victime. S-ar cuveni să refuze onoarea, fie și numai pentru faptul că a fost târâtă într-o nebunie politică, pronunțându-i-se numele din cinci minute, aducerea ei la DNA devenind motiv de ruptură între pesediști și liberali și de critici din partea fostului șef al instituției, Daniel Morar. Domnul Tiberiu Nițu, tocmai fiindcă a fost respins o dată de CSM, nu mai este cazul să revină la audierea pentru Parchetul General, chiar dacă, între timp, o fi făcut yoga, căpătând ceea ce membrii Consiliului au constatat că-i lipsește¬: „rezistența la stres și autocontrolul”. Doamna Bica, propusă la DIICOT, ar putea, de asemenea, să se retragă, mai ales că apare, într-un context tulbure, în interceptările din dosarul fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar. Ar fi mai bine pentru reputația celor trei să iasă cu oarecare demnitate din scenă, decât să se târască pe scări.
Retragerea nominalizaților ar putea deschide calea desemnării altora, prin concurs, permițându-le procurorilor să-și impună propria listă. Cu siguranță că există magistrați capabili și hotărâți să continue bătălia cu infractorii, indiferent ce hram politic poartă aceștia, procurori sătui să dicteze vreun vremelnic șef de stat, de guvern sau de partid care se potrivește pe post și care nu. Criza Parchetelor a luat amploare tocmai fiindcă la vârful clasei politice s-au adunat atâția penali, temători pentru propria lor soartă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...